NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Biskupije
Sisačka biskupija


upravlja: mons. Vlado Košić
adresa: Trg bana J. Jelačića 1, 44000 Sisak
web: www.biskupija-sisak.hr


Sisačku je biskupiju obnovio papa Benedikt XVI. 5. prosinca 2009. bulom "Antiquam fidem" podjelom područja Zagrebačke nadbiskupije. Za prvog biskupa obnovljene biskupije imenovan je mons. Vlado Košić, dotadašnji pomoćni biskupi zagrebački. Biskupija je zaživjela 6. veljače 2010. godine, izvršenjem bule o osnivanju te uvođenjem u službu biskupa Košića. Župna crkva Uzvišenja svetoga Križa u Sisku uzdignuta je u rang katedralne crkve.

Sisak je još u prvom tisućljeću bio biskupijski grad jer se već u trećem stoljeću, točnije g. 249. spominje biskup Kast - u nizu od sedam povijesno zajamčenih sisačkih biskupa, među kojima je svakako najpoznatiji sv. Kvirin, mučenik, koji je bio biskup od 303. do 309. - te je trajanje Sisačke biskupije u povijesnom spomenu zabilježeno do 928. godine kada je na Splitskom saboru biskupu Grguru Ninskom ponuđena stolica sisačkog biskupa, koja je očito tada bila prazna.

Površina nove biskupija je oko 5.500 km2 i proteže se na području triju županija. U gotovo šezdeset župa djeluje pedesetak svećenika i isto toliko redovnica, a na području biskupije živi oko 180.000 vjernika katolika.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured