NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Biskupije
Đakovačko-osječka nadbiskupija


upravlja: mons. Đuro Hranić
adresa: Strossmayerov trg 6, 31400 Đakovo
web: djos.hr


Đakovačko-osječka nadbiskupija prostire se dijelom Hrvatske koji se zove Slavonija, poznata kao "žitnica Hrvatske". Kad se kršćanstvo proširilo na prostoru od gornjeg dijela rijeke Drine do gornjeg dijela rijeke Vrbasa, kao i u ostalim dijelovima tadašnje Panonije, osnovana je za taj kraj bosanska biskupija. Prvi se put spominje 1088. godine a oko 1250. biskup se zajedno s kaptolom preselio u Đakovo, vjerojatno zbog sukoba s pristašama "Bosanske Crkve" - patarena ili bogumila.

Nakon pobjede nad Turcima pod Bečom 1683. oslobađa se Slavonija i veći dio Srijema te se reorganizira i Crkva u tim krajevima. Godine 1773. papa Klement XIV. ujedinjuje bosansku i srijemsku biskupiju u "bosansko-srijemsku" sa sjedištem u Đakovu. Područje srijemske biskupije, koje je postojalo u prva kršćanska vremena, poharali su Huni i Avari. Biskupija se gasi godine 885. smrću biskupa sv. Metoda, da bi godine 1231. opet bila osnovana, a 1773. ujedinjena s đakovačkom. Od godine 1963. biskupija je nosila ime Đakovačka i srijemska, a sufraganska je bila Zagrebačkoj metropoliji.

7. lipnja 2003. godine prostore ove biskupije pohodio je papa Ivan Pavao II. koji je u Osijeku predvodio svečanu euharistiju.

U lipnju 2008. godine papa Benedikt XVI. utemeljio je novu Đakovačko-osječku metropoliju te je uzdigao biskupiju Đakovačko-osječku na metropolitansko sjedište dodijelivši joj za sufraganske Srijemsku i Požešku biskupiju.

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured