NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Biskupije
Splitsko-makarska nadbiskupija


upravlja: mons. Marin Barišić
adresa: Poljana kneza Trpimira 7, 21000 Split
web: smn.hr


Splitsko - makarska nadbiskupija najstarija je biskupija na hrvatskom tlu, nasljednica starokršćanske Salone (304. godine). Imala je značajnu ulogu u organizaciji Crkve i u životu stare hrvatske države. Iz Splita uz pomoć rimskih misionara tijekom VII. stoljeća započinje pokrštavanje doseljenih Hrvata. Na splitskim saborima 925. i 928. godine za vrijeme kralja Tomislava odlučeno ej da „hrvatski biskup" bude sufragan splitskome nadbiskupu. To je značilo da je Splitska nadbiskupija bila odgovorna za nove kršćane u unutrašnjosti zemlje. Stoga je splitski nadbiskup još od početka XIII. stoljeća nosio naslov "primas Dalmatiae et Croatiae". Zbog političkih neprilika, a napose turskih osvajanja, utjecaj nadbiskupije je slabio.

Najteže trenutke doživjela je za vrijeme habsburške vlasti u Dalmaciji kad je, pod utjecajem bečkoga dvora, papa Lav XII. godine 1828. splitsku nadbiskupiju sveo na biskupiju i podredio je zadarskoj metropoliji. Tada joj je također pripojena nekadašnja Makarska biskupija i dio ukinute  Trogirske biskupije. Papa Pavao VI. vraća splitskoj biskupiji status nadbiskupije i metropolije 1969. godine. Ta je nadbiskupija zbog brojnih arheoloških lokaliteta dala snažan prinos razvoju starokršćanske i starohrvatske arheologije, a njezini svećenici potvrđivanju hrvatskoglagoljske liturgije i tradicije.

Splitsko-makarska nadbsikupija ugostila je papu Ivana Pavla II. 4. listopada 1998. koji je na Žnjanu u Splitu uz sudjelovanje mnoštva vjernika predvodio svečanu euharistiju. 

Poznati su i vrijedni umjetnički i kulturni spomenici: katedrala sv. Dujma sa svim svojim umjetničkim blagom, trogirska katedrala, Kronika Tome Arhiđakona itd

.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured