NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Biskupije
Šibenska biskupija


upravlja: mons. Tomislav Rogić
adresa: Biskupa Jeronima Milete 2A, 22000 Šibenik
web: www.sibenska-biskupija.com


Šibenska biskupija ustanovljena je bulom

pape Bonifacija VIlI., koja nosi nadnevak 1. svibnja 1298. Sam čin ustanovljenja obavljen je u Šibeniku 28. lipnja iste godine tako da je proglašena Papina bula, posvećen prvi biskup - fra Martin Rabljanin, gvardijan samostana sv. Frane - određene su granice biskupije i posjedi koje je grad Šibenik darovao za uzdržavanje biskupa, kaptola i stolne crkve.

Za stolnu crkvu određena je tadašnja crkva sv. Jakova apostola. Ona je uništena požarom 1380. Ubrzo se počelo razmišljati o gradnji nove, veće katedrale. Konačno, njezina je gradnja započela 1431., a sadašnja velebna katedrala završena je 1536. Posvećena je 1555. godine. 

Turska su osvajanja smanjivala prostor biskupije. Nakon Morejskog rata i mirovnog ugovora potpisanog u Srijemskim Karlovcima 26. siječnja 1699. šibenskoj se biskupiji vratio sav prvotni teritorij, ali je i proširena onim dijelom stare kninske biskupije koji je ostao s ove strane granice prema turskom carstvu. Tada uspostavljena granica još i danas označava crtu dodira Hrvatske i Bosne na ovim prostorima, te razgraničuje šibensku i banjalučku biskupiju. 

Bulomom pape

Leona XII. "Locum beati Petri" godine 1828. ukinute su, između ostalih, skradinska i trogirska biskupija. Čitav prostor skradinske biskupije priključen je šibenskoj biskupiji, a od trogirske joj je biskupije priključen zagorski dio, te župa Marina na obali. 

Od tada šibenska biskupija uključuje katolike na površini od oko 3.300 km2. Prema popisu stanovništva iz 1991. na tom području živjelo je blizu 160.000 stanovnika, od toga oko 120.000 katolika. Danas, nakon ratnih razaranja, pogibija, progona i egzodusa, još nema točnih podataka o broju stanovnika i o broju katolika koji žive na području biskupije. 

Biskupija je organizirana u 74 župe, raspoređene u devet dekanata. U 42 župe djeluju redovnici - ponajviše franjevci provincije Presvetog Otkupitelja (40) župa, zatim franjevci provincije sv. Jeronima (1 župa), franjevci konventualci (1 župa). U 32 župe djeluju dijecezanski svećenici. 

Na području biskupije nalazi se 5 samostana redovnika. Iz sedam ženskih redova i kongregacija na području biskupije djeluje oko stotinjak redovnica. Šibenik je 1966. proslavio 900. obljetnicu prvog sačuvanog spomena svog imena. Taj se spomen nalazi u povelji kojom je

kralj Petar Krešimir IV. podijelio kraljevske povlastice samostanu sv . Marije u Zadru. Povelja je izdana na Božić 1066. u Šibeniku. 

Za noviju duhovnu povijest Šibenika znamenita je 1970. godina. Dana 21. lipnja te godine papa Pavao VI. proglasio je Šibenčanina, franjevca, bI. Nikolu Tavelića, jeruzalemskog mučenika iz godine 1391., svecem sveopće Crkve. U rujnu iste godine održana je u Šibeniku Domovinska proslava toga važnog događaja. 

U tijeku je postupak za proglašenje blaženim i svetim još jednog sina šibenske biskupije, fra Ante Antića i kćeri Službenice Božje majke Klare Žižić.

Stradanja biskupije u II. svjetskom ratu i neposredno poslije njega još nisu cjelovito obrađena. Vjernici i svećenici stradavali su od Talijana, Nijemaca, četnika, partizana. Štete nanesene župama malo su se pomalo sanirale, a onda je došao rat koji je protiv Hrvata na tim prostorima vodila JNA i naoružani domaći Srbi. Iz dijela biskupije koji su zaposjeli prognano je u rujnu 1991. oko 25.000 katolika. Neki su se sljedećih godina vraćali u mjesta koja su ostala pod kontrolom hrvatskih vlasti. U preostali dio biskupije započeo je povratak u kolovozu 1995. nakon što je Hrvatska vojska preuzela kontrolu nad čitavim prostorom do granice s Bosnom.

Pola stoljeća komunističke vladavine ostavilo je u mnogim ljudima praznine vjerskog i moralnog shvaćanja i vladanja. S uspostavom države Hrvatske otvorile su se ponovno mnoge mogućnosti pastoralnog djelovanja: u školama, bolnicama, zatvorima, javnim medijima, općenito u javnom životu naroda. No manjak svećenika zapreka je u tom djelovanju, pa je pastoral zvanja jedna od prvih zadaća u biskupiji. No i obiteljski život, formacija laika, posebno mladih, sakramentalni život vjernika - sva ta i druga područja života zahtijevaju temeljitu duhovnu obnovu kojoj se biskupija posvetila u godini 700. obljetnice biskupije 1998.

U Šibeniku je 2008. godine otvorena prva Katolička osnovna škola u Hrvatskoj.

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured