NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Biskupije
Dubrovačka biskupija


upravlja: mons. Mate Uzinić
adresa: Poljana M. Držića 2, 20000 Dubrovnik
web: www.dubrovacka-biskupija.hr/portal


Dubrovačka je biskupija nasljednica biskupije starog Epidaura. Smatra se da je kršćanstvo stiglo u te krajeve barem u isto vrijeme kad i u Solin, tj. u razdoblju kad je sv. Pavao poslao učenika Tita u Dalmaciju. Epidaurska crkva je spadala pod solinsku metropoliju. Kad su Avari razrušili i spalili grad Epidaur (danas Cavtat) godine 639, tadašnji epidaurski biskup Ivan bježi s narodom u župu Dubrovačku, a pod konac 7. stoljeća nastanjuje se u gradu na hridinama podno Srđa koji je bio odvojen od kopna.  Do kraja 10. stoljeća Dubrovačka biskupija je bila u sastavu splitske metropolije, a onda i sama postaje nadbiskupijom. Jedno vrijeme nije imala svojih sufragana, a 1120 od pape Kalista II. dobiva točno određenu pokrajinu sa sufraganima u Trebinju, Kotoru i nekim biskupijama u Duklji, a kasnije i Bosansku biskupiju.

Dubrovnik je bio nadbiskupija sve do 1828. godine kad je papinom bulom "Locum beati Petri" od 30. lipnja 1828. godine prestala biti nadbiskupijom te zajedno  s pridruženim teritorijem dokinute stonske i korčulanske biskupije ušla u sastav splitsko - makarske metropolije.

Biskupija danas obuhvaća 1368 km2. Podijeljena je u pet dekanata i ima 59 župa i tri samostalne kapelanije. Stanovništvo je pretežno katoličke i hrvatske provenijencije. Prema zadnjem popisu stanovništva iz 1991. godine na području dubrovačke biskupije bilo je 91.490 stanovnika od čega je bilo 77.834 katolika, što čini 85% pučanstva.

Zaštitnik biskupije je sveti Vlaho koji se slavi već preko tisuću godina (od 972). I kao što je Republika imala svoja "razdoblja" uspona i pada, tako bi se moglo reći da je i mjesna crkva imala isto svoja "razdoblja". Prvo bi razdoblje bilo otprilike do konca prvog milenija kada se prema nekim povjesničarima dubrovačka biskupija "borila" za teritorij i jurisdikciju. U tom razdoblju je postala nadbiskupijom, u početku samo titularno, a kasnije i s točno naznačenim brojem sufragana. Drugo razdoblje jest ono koje obuhvaća stoljeća drugog milenija do 1828. godine. To je period u kojem se dubrovačka biskupija uspjela afirmirati kako na području duhovnosti i pastorala, tako i na području odgoja i graditeljstva. Treće razdoblje jest period od 1828. godine do danas. To je možda najteže razdoblje crkvene povijesti ove biskupije. Suočena s mnogim izazovima različitih ideologija, s različitim carstvima, kraljevstvima, državama i diktaturama dubrovačka biskupija je morala "voditi borbu" da očuva svoj identitet.

No, gotovo da se nijedno razdoblje ne može mjeriti s vremenom Domovinskog rata kad je Dubrovnik nemilosrdno napadnut od srpske i crnogorske vojske koncem rujna 1991. godine. Dubrovnik je 86 dana bio bez vode i struje. U "tjednu užasa" (od 8. do 14. studenoga 1991.) u plamenu su nestale gradska i gruška luka, a 6. prosinca srednjovjekovni Dubrovnik je bombardiran bez prestanka skoro cijeli dan. Pola biskupije bilo je okupirano. Unatoč velikim stradanjima Dubrovnik i Dubrovačka biskupija uspjeli su opstati i obnoviti se poslije rata.

Jedan od najvećih događaja suvremene povijesti Dubrovačke biskupije jest posjet pape Ivana Pavla II., 6. lipnja 2003. kad je na velebnome euharistijskome slavlju u gruškoj luci blaženom proglasio redovnicu rodom iz te biskupije, iz Blata na Korčuli, Mariju Propetog Isusa Petković.

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured