NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Crkvena učilišta i škole

Najveće postojeće crkveno učilište u Hrvatskoj jest Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (utemeljen 1669) u sklopu kojega djeluje sedam instituta:

   • Katehetski institut,
   • Institut za crkvenu glazbu,
   • Institut za teološku kulturu laika,
   • Institut za crkvenu povijest,
   • Mariološki institut,
   • Biblijski institute,
   • Institut za ekumensku teologiju i dijalog.

Uz to KBF ima područni studij – Teologiju u Rijeci i dvije afilijacije Vrhbosansku katoličku teologiju u Sarajevu i Franjevačku teologiju u Sarajevu.
Pod pokroviteljstvom Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu djeluje i Visoka teološko-katehetska škola u Zadru.
Više o fakultetu na www.kbf.hr.

Od 1999. godine djeluje Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu. Na temelju međusobnih pregovora i Ugovora o suradnji na području odgoja i kulture, sklopljena između Svete Stolice i Republike Hrvatske biskupski su Ordinariji Splitske metropolije, uime tadašnje Teologije u Splitu, a provincijal Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, uime Franjevačke teologije u Makarskoj, 30. rujna 1997., potpisali Ugovor o udruživanju i o osnivanju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu. Ugovor o radu KBF-a u sastavu Sveučilišta u Splitu potpisan je 9. srpnja 1999., a istoga je dana Kongregacija za katolički odgoj u Vatikanu izdala uredbu o osnivanju toga Fakulteta. Više o fakultetu na www.kbf-st.hr

Nakon molbe dijecezanskog biskupa mons. dr. Marina Srakića 7. studenoga 2003. Kongregaciji za katolički odgoj u Rimu o pastoralnoj potrebi uzdignuća Teologije u Đakovu na razinu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, Kongregacija je prihvatila molbu te osnovala Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
Više o fakultetu na www.dj.kbf.hr.

Nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić, 3. lipnja 2006. godine objavio je dekret Luce vera illuminata ("Istinskom svjetlošću obasjana") o uspostavi Hrvatskoga katoličkog sveučilišta sa sjedištem u Zagrebu, kao prvoga katoličkog sveučilišta u povijesti Hrvatske, na temelju višestoljetne baštine visokoga obrazovanja, koju je Katolička Crkva ostavila u hrvatskome biću. Više informacija na www.unicath.hr. 4. listopada 2010. svečano je obilježen početak prve akademske godine i nastave na Studiju povijesti HKS-a, smještenoga u prostorijama nekadašnjega vojnoga učilišta na zagrebačkom Črnomercu.


Od 1991. godine u Puli djeluje Biskupijsko misijsko neokatekumensko sjemenište unutar kojega od 1993. godine postoji i Visoka teološka škola.

U Zagrebu djeluje Filozofski fakultet Družbe Isusove koji je od 2015. godine u sastavu  Sveučilišta u Zagrebu, kao punopravne sastavnice pod nazivom Fakultet filozofije i religijskih znanosti.

U Zagrebu djeluje također Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti koja je do 1998. bila povjerena isusovcima, a sada biskupijskim svećenicima. Pohađaju je većinom svećenički pripravnici, a od demokratskih promjena 1991. godine i ostali učenici.

U Republici Hrvatskoj postoji još jedanaest crkvenih gimnazija:
   • Nadbiskupska klasična gimnazija u Splitu,
   • Pazinski kolegij - Klasična gimnazija u Pazinu,
   • Nadbiskupska klasična gimnazija u Zadru,
   • Klasična gimnazija "Ruđer Bošković" u Dubrovniku,
   • Franjevačka klasična gimnazija u Sinju,
   • Salezijanska klasična gimanizija u Rijeci,
   • Franjevačka klasična gimnazija u Slavonskom Brodu
   • Isusovačka klasična gimnazija u Osijeku
   • Opća ženska gimnazija sestara milosrdnica u Zagreb
   • Katolička klasična gimnazija u Požegi
   • Katolička klasična gimnazija u Virovitici


U Hrvatskoj djeluje jedanaest katoličkih osnovnih škola. Od 2008. godine u Šibeniku djeluje prva Katolička osnovna škola. 2009. godine i u Požegi je osnovana Katolička osnovna škola. 2013. godine započela je s radom Prva katolička osnovna škola u Zagrebu. 2014. u Varaždinu je osnovana i počela s radom Katolička osnovna škola sv. Uršule, a iste godine u Zagrebu je otvorena Salezijanska osnovna škola na Jarunu. 2015. godine započele su s radom katoličke osnovne škole: u Virovitici,  Katolička osnovna škola "Josip Pavlišić" u Rijeci i Osnovna škola Ružičnjak. Osnovna škola Lotrščak osnovana je 2016. U Novskoj je katolička osnovna škola počela djelovati 2017. Katolička osnovna škola "Ivo Mašina" u Zadru započela je s radom 2018.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured