NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Mons. Antun Škvorčević
biskup požeški

Rođen je 8. svibnja 1947. godine u Davoru, od oca Ivana i majke Ljubice rođene Ivančić.

Osnovnu školu pohađao je u Davoru, Zagrebu i Slavonskom Brodu. Bio je zatim u Dječačkom sjemeništu na Šalati u Zagrebu, gdje je završio klasičnu gimnaziju. Studij teologije diplomirao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, gdje je i magistrirao 1976. godine. Otišao je potom na specijalizaciju u Rim. Na Papinskom sveučilištu Gregorijana postigao je 1981. doktorat iz teologije, a istovremeno na Papinskom liturgijskom institutu sv. Anzelma završio studij liturgike.

Za svećenika Zagrebačke nadbiskupije zaređen je 25. lipnja 1972. godine. Od 1972. do 1976. godine bio je kapelan u zagrebačkoj župi sv. Josipa. Od 1982. predavao je na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i na njegovim institutima. Od 1991. do 1999. bio je predstojnik Katehetskoga instituta Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Članom Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke imenovan je 1987. godine. Zauzeto je radio osobito na području kulture, a vršio je i mnoge druge službe u Zagrebačkoj nadbiskupiji. 

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 5. srpnja 1997. prvim požeškim biskupom. Za biskupa je zaređen u Požegi 27. rujna iste godine.

Službe u HBK:

  • predsjednik Vijeća HBK za odgoj i obrazovanje
  • član Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije, Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i Hrvatske unije viših redovničkih poglavarica
adresa: Sv. Trojstva 18, 34000 Požega
telefon: 034/ 290-300
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured