NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenja

Priopćenje s 57. plenarnog zasjedanja Sabora HBK
11.10.2018. - Pohod Ad limina, izvješće s Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, vjeronaučna i katehetska pitanja bile su neke od tema zasjedanja. Biskupi su se tijekom zasjedanja susreli s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama nadbiskupom Paulom Richardom Gallagherom.
Priopćenje s 56. plenarnog zasjedanja Sabora HBK
12.4.2018. - Članovi HBK izrazili su svoje protivljenje ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije smatrajući da Republika Hrvatska svojim zakonskim okvirom i provedbom može sama urediti pitanja suzbijanja nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Istaknuli su nadalje, da u Konvenciji postoje ideološki elementi sukladni 'rodnoj teoriji' odražavajući rodnu ideologiju na temelju koje se gradi takozvana 'gender kultura', strana kršćanskim i općeljudskim vrjednotama te protivna nauku Crkve.
Priopćenje s 55. plenarnog zasjedanja Sabora HBK
13.10.2017. - Dokument "Da vaša radost bude potpuna", rezultati javne rasprave o tzv. Istanbuslkoj konvenciji, cjelovita kurikularna reforma bile su neke od tema zasjedanja.
Priopćenje s 54. plenarnog zasjedanja Sabora HBK
28.4.2017. - Dokument o odgoju svećenika "Dar svećeničkog zvanja",preustroj Hrvatskog Caritasa, Hrvatksa aktolička mreža bile su neke od glavnih tema zasjedanja.
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja Sabora HBK
24.2.2017. - Na zasjedanju je bilo govora o sustavnom pastoralnom djelovanju i zauzimanju za život od začeća do prirodne smrti. Biskupi su glavni dio zasjedanja posvetili pitanjima vezanima uz preustroj i reorganizaciju Tajništva HBK.
Priopćenje s 19. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
24.1.2017. - Biskupi su primišljali o nekoliko zajedničkih tema vezanih za djelovanje hrvatske inozemne pastve, caritasa, liturgiju te Hrvatski martirologij.
Priopćenje s 53. plenarnog zasjedanja Sabora HBK
15.10.2016. - U svezi sa stanjem u hrvatskome društvu biskupi su se osvrnuli i razmotrili između ostaloga probleme odnosa prema otajstvu života, problem demografije i iseljavanja cijelih obitelji iz Hrvatske, kao i gospodarsko stanje i pravosudna pitanja. Posebice su se osvrnuli na neprimjeren odnos prema prošlosti koji se onda odražava u našoj sadašnjosti. Ta se neprimjerenost tiče poglavito triju tema koje su vidljive u odnosu prema žrtvama u jasenovačkim logorima, prema žrtvama komunističke diktature, kao i prema žrtvama u Domovinskome ratu.
Priopćenje s 52. plenarnog zasjedanja HBK
8.4.2016. - Biskupi su informirani o susretu članova Stalnoga vijeća HBK s papom Franjom, državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i predsjednikom Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana kardinalom Kurtom Kochom početkom ožujka u Rimu. Ponovno je istaknuto kako radno tijelo pod pokroviteljstvom Svete Stolice, a sastavljeno od predstavnika Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve, neće ulaziti u samu kauzu bl. Alojzija Stepinca jer je ona privedena kraju u Kongregaciji za kauze svetaca. I sam Sveti Otac i kardinal Pietro Parolin, kao i drugi sugovornici biskupa u Vatikanu ne dovode uopće u pitanje svetost bl. Alojzija Stepinca. Radi se samo o odgodi za koju, biskupi vjeruju, neće dugo trajati.
Priopćenje s 18. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
26.2.2016. - Biskupi su obradili nekoliko zajedničkih tema vezanih za djelovanje hrvatske inozemne pastve, caritasa, liturgiju te Hrvatski martirologij.
Priopćenje s 51. plenarnog zasjedanja HBK
12.11.2015. - Biskupska sinoda o obitelji, proslava Godine milosrđa, kanonizacija bl. Alojzija Stepinca, djelovanje Hrvatskoga Caritasa u rješavanju izbjegličke krize bile su nekek od teme zasjedanja.
Izjava biskupa HBK u vezi s procesom kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca
12.11.2015. - U gesti pape Franje, koji je predložio osnivanje radne skupine stručnjaka Katoličke Crkve i Srpske pravoslavne Crkve čitamo priliku da se istina o blaženome Alojziju čuje jasnije i na najvišoj razini. Nedvojbeno je da će taj rad u okrilju Svete Stolice imati odjeka u cijelome svijetu.
Priopćenje s 50. plenarnog zasjedanja HBK
16.4.2015. - Glavna tema zasjedanja bila je obitelj o kojoj su biskupi promišljali s različitih vidika posebno naglasivši važnost priprave za brak i nužnost rješavanja teške demografske krize u Hrvatskoj
Priopćenje s 17. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
26.1.2015. - Biskupi su obradili nekoliko zajedničkih tema vezanih za djelovanje hrvatske inozemne pastve, caritas, liturgiju te Hrvatski martirologij.
Priopćenje s 49. plenarnog zasjedanja HBK
24.10.2014. - Zasjedanje je održano od 21. do 23. listopada 2014. u Zagrebu. Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, Apostolsko pismo "Apostolos Suos", izvješće s izvanredne sinode biskupa o obitelji, poruka o rodnoj teoriji 'Muško i žensko stvori ih', bile su neke od tema zasjedanja.
Priopćenje HBK
13.10.2014. - Daje se mogućnost inicijativi "Ne damo naše autoceste" prikupljati potpise na prostoru ispred crkvi.
Priopćenje Stalnoga vijeća HBK
15.9.2014. - Daje se mogućnost građanskoj inicijativi "U ime obitelji" skupljati potpise ispred crkve.
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
2.6.2014. - Zasjedanje je održano 2. lipnja 2014. u Zagrebu. Biskupi su odlučili darovati 12 milijuna kuna za pomoć stradalima u poplavama.
Propćenje sa susreta HBK s redovničkim provincijalima
2.6.2014. - Susret je održan 2. lipnja 2014. u Zagrebu.
Priopćenje s 48. plenarnog zasjedanja HBK
15.5.2014. - Zasjedanje je održano do 13. do 15. svibnja 2014. u Zagrebu. U želji da ujedine djelovanje medijskih ustanova i da se na učinkovit način iskoriste mogućnosti suvremenih načina komuniciranja hrvatski su biskupi osnovali Hrvatsku katoličku mrežu.
Priopćenje s 16. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
26.2.2014. - Zajsedanje je doržano u Banja Luci 26. veljače 2014. Izražena je zabrinutost zbog nejednakopravnosti hrvata s druga dva naroda te istaknuta potreba rada na svim razinama da svaki narod i svaki čovjek u svakom dijelu Bosne i Hercegovine ima jednaka prava. Biskupi Hrvatske biskupske konferencije ponovno su izrazili bratsku blizinu i potporu svojoj braći u biskupstvu u BiH u svim njihovim brigama i strepnjama za budućnost katoličke populacije, a preko njih svima članovima njihovih biskupijskih zajednica u BiH.
Priopćenje s izvnarednog zasjedanja HBK
27.1.2014. - Zasjedanje je održano 27. siječnja 2014. u Zagrebu. Između ostaloga biskupi su razmotrili pitanje jednostranog kršenja važećeg Sporazuma između HBK i HRT-a od strane HRT-a, kao i novonastale okolnosti nakon preustroja HRT-a. Upozorili su da je još uvijek na snazi važeći Sporazum i da ga treba poštivati.
Priopćenje s 47. plenarnog zasjedanja HBK
18.10.2013. - Osvrt na beatifikaciju don Miroslava Bulešića, pravni propisi vezani za obiteljsku problematiku, odredbe o katoličkim osnovnim i srednjim školama, status Vojnog ordinarijata, pitanja vezana za vjeronauk u školi i otežana komunikacija s Ministarstvom znanosti obrazovanja i sporta bile su neke od tema zasjedanja.
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
5.6.2013. - Biskupi su se susreli s redovničkim poglavarima. Razgovaralo se o o zajednicama i pokretima u Crkvi.
Priopćenje s 46. plenarnog zasjedanja HBK
11.4.2013. - Odreknuće pape Benedikta XVI. i izbor pape Franje, beatifikacija mučenika Miroslava Bulešića, djelovanje vjernika laika, bračna i obiteljska savjetovališta bile su neke od tema zasjedanja.
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
21.1.2013. - Biskupi su se osvrnuli na aktualno pitanje zdravstvenog odgoja u školama. Upozoreno je na trend promicanja rodne (gender) ideologije koja se nastoji nametnuti diljem svijeta. Predstavljena je kronologija uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatske škole te posebno istaknut izostanak bilo kakve javne rasprave o tom važnom segmentu odgoja iz koje su isključene zainteresirane strane, a na osobit način roditelji.
Priopćenje s 15. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH
21.1.2013. - Biskupi iz Bosne i Hercegovine su zahvalili svima koji sudjeluju i podupiru akciju Tjedna solidarnosti na područjima biskupija u Republici Hrvatskoj i svima koji pokazuju razumijevanje za nezavidno stanje katolika u BiH, osobito u entitetu Republike Srpske, gdje ih je jedva pet posto od predratnog broja. Istaknuli su osobitu važnost duhovne i svake druge međusobne povezanosti i potpore.
Izjava HBK o uvođenju zdravstvenog odgoja
21.1.2013. - Budući da pri uvođenju zdravstvenog odgoja nije bila poštivana uobičajena procedura te se potpuno isključilo roditelje, biskupi su smatrali i smatraju svojom dužnošću podržati opravdane zahtjeve roditelja na odgoj djece u skladu s vlastitim svjetonazorom.
Priopćenje s 45. plenarnog zasjedanja HBK
16.11.2012. - Biskupi su upozorili na neprihvatljivost tretmana katoličkog vjeronauka u školama kao i uvođenja zdravstvenog odgoja u škole. Za novog predsjednika HBK izabran je zadarski nadbiskup Želimir Puljić
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
12.6.2012. - Zasjedanje je održano 11. i 12. lipnja u Zagrebu. Biskupi su razmotrili prijedloge vezane za proslavu Godine vjere koja će svečano započeti 11. listopada 2012. na pedesetu obljetnicu otvaranja Drugoga vatikanskog koncila. Istoga dana bit će obilježena i dvadeseta obljetnica objavljivanja Katekizma Katoličke Crkve.
Priopćenje s 44. plenarnog zasjedanja HBK
19.4.2012. - Zasjedanje je održano od 17. do 19. travnja u sjedištu HBK u Zagrebu.
Priopćenje s 14. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH
31.1.2012. - Zasjedanje je održano u Sarajevu, 30. i 31. siječnja 2012., teme zasjedanja bile su suradnja dvaju Caritasa, Hrvatska inozemna pastva i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
23.1.2012. - Zasjedanje je održano 23. siječnja 2012. u sjedištu HBK u Zagrebu. Između ostaloga nad/biskupi su se s čuđenjem osvrnuli na izjave ministra zdravlja Vlade Republike Hrvatske o početku ljudskoga života koje su u javnosti odjeknule kao nestručne, nehumane i ideološki motivirane.
Priopćenje s 43. plenarnog zasjedanja HBK
20.10.2011. - Zasjedanje je održano od 18. do 20. listopada 2011. u Vraždinu. Nova evangelizacija i misije u metropolama Europe, pastoralno pravne odredbe o prilozima za mise, "slučaj Dajla", pastoralni naglasci papinih govora tijekom pohoda Hrvatskoj bile su neke od tema zasjedanja.
Priopćenje HBK o slučaju Dajla
19.10.2011. - Želimo istinski obnoviti očitovanje ljubavi, poštovanja, odanosti i poslušnosti Svetomu Ocu Benediktu XVI., dok mu zahvaljujemo za pozornost koju je osobno već duže vrijeme posvetio pitanju koje se tiče događanja, vezanih uz odnose benediktinaca i župe Dajla.
Priopćenje Stalnoga vijeća HBK o slučaju Dajla
3.8.2011. - Ostajemo čvrsti u jedinstvu biskupske službe, osobito u poštivanju odluka i u ljubavi prema Svetomu Ocu, Svetoj Stolici te prema raznim crkvenim institucijama, zalažući se za pravednost i otklanjajući sve ono što bi moglo narušiti mir među vjernicima, narodima i državama. Kako se to pokazalo puno puta u prošlosti, samo vođeni istinom i pravednošću možemo svjedočiti i svoju ljubav prema hrvatskoj domovini.
Priopćenje sa sjednice Komisije HBK Iustitia et pax
27.6.2011. - U svjetlu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom, koji Komisija pozdravlja, zaključeno je da će Komisija u daljnjem radu posebnu pažnju posvetiti odgovornosti društvenih i političkih elita za budućnost Hrvatske u pravnom, političkom, gospodarskom i kulturnom smislu, jer bez zaštite i promocije hrvatskih nacionalnih interesa Hrvatska ne može biti punopravna i ravnopravna članica Europske unije.
Priopćenje s 42. plenarnog zasjedanja HBK
31.3.2011. - Zasjedanje je održano u Zagrebu u novoj zgradi HBK od 29. do 31. ožujka. Glavna tema zasjedanja bila je priprava za Papin pohod Hrvatskoj. Biskupi su uputili poruku vjernicima u povodu popisa stanovništva i pozvali vjernike da 8. travnja mole za Domovinu.
Priopćenje s 13. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH
25.1.2011. - Zasjedanje je održano u Zagrebu, 24. siječnja 2011. Glavne teme zasjedanja bile su suradnja dvaju Caritasa, Hrvatska inozemna pastva i Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima.
Priopćenje s 41. plenarnog zasjedanja HBK
22.10.2010. - Zasjedanje je održano u Lovranu od 19. do 21. listopada 2010. Hrvatski socijalni tjedan, Dan obitelji, prikpljanje podataka o ubijenim svećenicima, redovnicima i redovnicama za vrijem totalitanih režima bile su neke od teme zasjedanja. Za potpredsjednika HBK izabran kardinal Bozanić. Na kraju zasjedanja biskupi su se susreli s tajnikom Svete Stolice za odnose s državama mons. Dominiqueom Mambertiem.
Priopćenje sa sjednice Stalnog vijeća HBK
28.5.2010. - Sjednica je održana u Zagrebu, 27. svibnja 2010.
Priopćenje s 12. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
26.5.2010. - Zasjedanje je održano u Bijelom Polju (Potoci) 24. i 25. svibnja 2010. Za novog predsjednika Vijeća HBK i BK BiH za hrvatsku inozemnu pastvu izabran je mons. Pero Sudar, a za novog ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu izabran je o. Josip Bebić.
Priopćenje s 40. plenarnog zasjedanja HBK
14.4.2010. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 12. do 14. travnja 2010. Zasjedanje je zaključeno hodočašćem oko 600 svećenika u Zagreb u Svećeničkoj godini na grobove blaženog Alojzija Stepinca i sluge Božjeg fra Ante Antića.
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
25.1.2010. - Zasjedanje je održano u Zagrebu, 25. siječnja 2010. Za novog generalnog tajnika HBK imenovan je vlč. Enco Rodinis.
Preminuo zadarski nadbiskup Ivan Prenđa
25.1.2010. - Zadarski je nadbiskup iznenada preminuo u Zagrebu, u 71. godini života, 46. svećeništva i 20. biskupstva.
Priopćenje Stalnoga vijeća HBK
17.12.2009. - Sjednica je održana u Zagrebu, 17. prosinca 2009. Biskupi su pozvali vjernike da svojim izlaskom na predsjedničke izbore dadu svoj doprinos razvoju i potvrdi demokratskih vrijednosti naše Domovine.
Priopćenje s 39. plenarnog zasjedanja HBK
22.10.2009. - Zasjedanje je održano u Dubrovniku od 20. do 22. listopada 2009. Biskupi su pohodili otočić Daksu gdje su se uz sudjelovanje mnogobrojnih vjernika pomolili za nedužne žrtve jugokomunističke vlasti.
Priopćenje HBK
24.7.2009. - HBK je odlučila od sredstava predviđenih proračunom za ovu godinu (283 milijuna kuna) svotom od 50 milijuna kuna dati svoj doprinos za prevladavanje aktualne krize
Izjava HBK o medicinskoj oplodnji
7.7.2009. - Biskupi apeliraju da se donese takvo zakonsko rješenje koje će poštivati temeljna načela i onemogućiti svaku moguću zloporabu.
Priopćenje s 38. plenarnog zasjedanja HBK
23.3.2009. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 21 do 23. travnja 2009. Crkva u Hrvatskoj, uz svoje vlastite medije, ostaje otvorena za suradnju i sudjelovanje i u drugim medijima kako bi poruka istine došla do što većeg broja ljudi.
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
28.1.2009. - Zasjedanje je održano u Zagrebu 28. sijećnja 2009. Biskupi su izrazili zabrinutost nepoštivanjem proklamiranih demokratskih načela i prava roditelja da za svoju djecu biraju programe za koje smatraju da su u skladu s njihovim svjetonazorom.
Priopćenje s 11. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
27.1.2009. - Zasjedanje je održano u Zagrebu 26. siječnja 2009. Biskupi HBK-a izrazili su svoju blizinu i spremnost dati svoju potporu kako bi katolici u BiH opstali na svojim stoljetnim ognjištima.
Priopćenje s 37. plenarnog zasjedanja HBK
7.11.2008. - Zasjedanje je održano u Šibeniku od 5. do 7. studenoga 2008. Biskupi su prihvatili sv. Josipa za glavnog zaštitnika Hrvatske.
Priopćenje s 36. plenarnog zasjedanja HBK
3.4.2008. - Zasjedanje je održano u Lužnici, od 1. do 3. travnja 2008. Biskupi su konstatirali da bi trebalo učiniti sve da se što većem broju djece omogući vjerski odgoj u predškolskim ustanovama.
Priopćenje s 10. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
13.2.2008. - Zasjedanje je održano u Banja Luci 13. veljače 2008. Odlučeno je da ubuduće komemoracija u Bleiburgu bude u najbližu subotu 15. svibnju.
Priopćenje s 35. plenarnog zasjedanja HBK
18.10.2007. - Zasjedanje je održano u Gospiću od 16. do 18. listopada 2007. Za novog predsjednika HBK izabran je mons. Marin Srakić.
Priopćenje s 34. plenarnog zasjedanja HBK
19.4.2007. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 16. do 19. travnja 2007. Biskupi su pozvali svećenike na hodočašće u Svetvinčenat u povodu 60. obljetnice mučeničke smrti sluge Božjega Miroslava Bulešića
Priopćenje s 9. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
22.1.2007. - Zasjedanje je održano u Zagrebu, 22. siječnja 2007. HBK će ubuduće organizirati tjedan solidarnosti s Katoličkom Crkvom u BiH.
Priopćenje s 33. plenarnog zasjedanja HBK
19.10.2006. - Zasjedanje je održano u Đakovu od 15. do 19. listopada 2006. Biskupi su pohodili Vukovar
Priopćenje s 32. plenarnog zasjedanja HBK
28.4.2006. - Zasjedanje je održano u Zagrebu, od 25. do 28. travnja 2006. Biskupi su diskutirali o Katoličkoj Crkvi u RH i EU. O toj temi govorili su gosti kardinal Erdö i mons. Treanor. Istaknuto je da ulazak Hrvatske u EU nema alternative, ali da se treba dogoditi tako da se sačuva dignitet i identitet naroda, kulture i države.
Priopćenej s 31. plenarnog zasjedanja HBK
14.10.2005. - Zasjedanje je održano u Splitu od 10. do 13. listopada 2005. Primjećuju se određena nastojanja da se Crkvu i njezinu javnu prisutnost što više marginalizira i prikaže u negativnom kontekstu. Sa zasjedanja biskupi su objavili posebnu Izjavu u povodu početka otvaranja pristupnih pregovora za ulazak RH u punopravno članstvo EU.
Priopćenje s 30. plenarnog zasjedanja HBK
14.5.2005. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 11. do 13. svibnja 2005. Glavna tema zasjedanja bila je posvećena pastoralnim zadaćama u mjesnim Crkvama u Godini euharistije. Biskupi su se tijekom zasjedanja susreli s dr. Ivom Sanaderom, predsjednikom Vlade RH.
Priopćenje s 29. plenarnog zasjedanja HBK
15.10.2004. - Zasjedanje je održano u Zadru od 10. do 14. listopada 2004. Učinjeni su daljnji koraci prema osnivanju Katoličkoga sveučilišta koje bi sjedište imalo u Zagrebu. Odlučeno je da će buduće sveučilište biti pod pokroviteljstvom HBK dok će osnivač biti Zagrebačka nadbiskupija.
Priopćenje s 28. plenarnog zasjedanja HBK
24.4.2004. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 19. do 23. travnja 2004. Glavna točka dnevnoga reda bila je odgoj u bogoslovnim sjemeništima, odnosno odgoj i izobrazba svećeničkih kandidata. Mons. Huzjak ponovno je izabran za generalnog tajnika HBK.
Priopćenje s 27. plenarnog zasjedanja HBK
31.10.2003. - Zasjedanje je održano u Hvaru od 26. do 30. listopada 2003. Središnja točka zasjedanja bila je analiza poruka pape Ivana Pavla II. koje je uputio vjernicima i svim ljudima dobre volje prilikom svoga trećeg apostolskoga pohoda Hrvatskoj početkom lipnja 2003.
Priopćenej s 26. plenarnog zasjedanja HBK
4.4.2003. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 31. ožujka do 3. travnja 2003. Biskupi su podržali inicijativu da se podigne crkva hrvatskih mučenika. Gost zasjedanja bio je dr. Michael Weninger, savjetnik predsjednika Europske komisije.
Priopćenje s 25. plenarnog zasjedanja HBK
26.10.2002. - Zasjedanje je održano u Krku od 20. do 23. listopada 2002. Mons. Bozanić ponovno je izabran za predsjednika HBK. Biskupi su raspravljali o pastoralu mladih, o organizacijskim i drugim akcijama koje u tom smislu treba hitno provesti.
Priopćenje s 24. plenarnog zasjedanja HBK
13.4.2002. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 9. do 12. travnja 2002. Nastavljena je rasprava i dorada pastoralnih smjernica HBK na početku trećeg tisućljeća. Glede aktualnog stanja u Hrvatskoj konstatirani su neki zabrinjavajući procesi koji unose novu nesigurnost među ljude i pojačavaju njihov neizvjesni pogled u budućnost.
Priopćenje s 23. plenarnog zasjedanja HBK
19.10.2001. - Zasjedanje je održano u Požegi od 16. do 18. listopada 2001. Smjernice za pastoralni plan Katoličke Crkve u Hrvatskoj na početku trećeg tisućljeća, predstavljanje nacrta Direktorija za obiteljski pastoral Crkve u Hrvata, Crkva pred izazovima sredstava društvenog priopćavanja, te razmatranje aktualnog trenutka Katoličke Crkve u hrvatskom društvu bile su neke od tema zasjedanja.
Priopćenje s 22. plenarnog zasjedanja HBK
27.4.2001. - Zasjedanje je održano u zagrebu od 24. do 26. travnja 2001. Biskupi su poslali zamolbu Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. da se što prije uzme u razmatranje dokumentacija o slugama Božjim s. Mariji od Propetog Isusa Petković i Ivanu Merzu. Osvrnuli su se i na proslavu godine Velikog jubileja 2000. pod vidom pastoralnih smjernica koje su proizišle iz tog slavlja.
Priopćenje s 21. plenarnog zasjedanja HBK
22.9.2000. - Zasjedanje je održano u Poreču od 19. do 21. rujna 2000. Biskupi su raspravljali o aktualnom stanju vjeronauka u školi i župnoj katehezi te o uvođenju trajnog đakonata u Crkvi u Hrvatskoj.
Priopćenje s 20. plenarnog zasjedanja HBK
7.4.2000. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 4. do 6. travnja 2000. Odlučeno da se priredi Nacionalni direktorij za život i službu trajnih đakona. Potvrđena je važnost konfesionalnog vjeronauka u školi i odlučnost da se još više definira njegova specifičnost u odnosu na župnu katehezu.
Priopćenje s 19. plenarnog zasjedanja HBK
24.9.1999. - Zasjedanje je održano u Varaždinu od 20. do 23. rujna 1999. Priprema za proslavu Velikoga jubileja 2000., održavanje euharistijskih kongresa, suradnja svećenika i laika, bile su neke od tema zasjedanja.
Priopćenje s 18. plenarnog zasjedanja HBK
16.4.1999. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 12. do 15. travnja 1999. Raspravljalo se o proslavi Velikog jubileja 2000. Osnovana je pravna Komisija HBK, a za novog generalnog tajnika izabran je vlč. Vjekoslav Huzjak.
Priopćenej s 17. plenarnog zasjedanja HBK
15.10.1998. - Zasjedanje je održano u Šibeniku od 12. do 14. listopada 1998. Središnja točka zasjedanja bila je razmatranje i proučavanje poruka koje je Sveti Otac tijekom svog drugog pastirskog pohoda Hrvatskoj uputio Crkvi i hrvatskom narodu.
Priopćenje s 16 plenarnog zasjedanja HBK
19.6.1998. - Zasjedanje je doržano u Zagrebu od 16. do 18. lipnja 1998. Priprava za doček Svetoga Oca i pastoral mladih bile su središnje teme zasjedanaj.
Priopćenje s 15. plenarnog zasjedanja HBK
15.3.1998. - Zasjedanje je održano u Lovranu od 12. do 14. ožujka 1998. Sakrament potvrde, ugovor o ekonomskim pitanjima bile su neke od tema ovog zasjedanja.
Priopćenej s 14. plenarnog zasjedanja HBK
17.10.1997. - Zasjedanje je održano u Dubrovniku od 14. do 16. listopada 1997. Za novog predsjednika HBK izabran je zagrebački nadbiskup mons. Josip Bozanić, a za generalnog tajnika HBK izabran je mons. Antun Škvorčević.
Priopćenje s 13. plenarnog zasjedanja HBK
12.6.1997. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 9. do 11. lipnja 1997. Poruka biskupa o Nedjelji i osvrt na krističnu situaciju s omladinom u Hrvatskoj.
Priopćenje s 12. plenarnog zasjedanja HBK
14.3.1997. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 11. do 13. ožujka 1997. Imenovana vodstva Hrvatskoga katoličkog radija i Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve
Priopćenje s 11. plenarnog zasjedanja HBK
5.10.1996. - Zasjedanje je održano u Đakovu od 2. do 4. listopada 1996. Predočena lista prioriteta gradnje crkava na ratom pogođenim područjima. Odlučeno osnivanje Centra za proučavanje i širenje socijalnog učenja Crkve.
Priopćenje s 10. plenarnog zasjedanja HBK
21.6.1996. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 18. do 20. lipnja 1996. kardinal Franjo Kuharić ponovno izabran za predsjednika HBK. Naglašena je neodgodiva potreba duhovne obnove. Gost zasjedanja bila je ministrica kulture i športa Ljilja Vokić.
Priopćenje s 9. plenarnog zasjedanja HBK
15.3.1996. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 12. do 14. ožujka 1996. izvješteno da je Sveta Stolica dala pristanak za osnivanje novih biskupija na prostoru sadašnje zagrebačke nadbiskupije. Preporučena inicijativa o sveopćoj molitvenoj akciji za uspjeh mirne reintegracije još uvijek okupiranog dijela đakovačke biskupije u Republici Hrvatskoj.
Priopćenje s 8. plenarnog zasjedanja HBK
13.10.1995. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 10. do 12. listopada 1995. Naglašeno je kako "živimo u vremenu kad nam se prognanici vraćaju svojim kućama, kad smo pred zadatkom duhovne i materijalne obnove naše domovine. Nalazimo se pred pitanjima kako liječiti rane ne samo tijela nego i duše".
Priopćenje s 7. plenarnog zasjedanja HBK
10.6.1995. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 6. do 9. lipnja 1995. Biskupi dali podršku biskupu Komarici koji je u kućnom privoru. Odlučeno da se Dan posvećenja svećenika svetkuje na blagdan Srca Isusova.
Priopćenje s 6. plenarnog zasjedanja HBK
18.3.1995. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 14. do 17. ožujka 1995. Raspravljalo se o pitanju odnosa između Katoličkoga bogoslovnog fakulteta i Sveučilišta u Zagrebu, nacrtu zakona o braku, te prijedlogu teksta za sporazum između Svete Stolice i Republike Hrvatske o odgoju i kulturnoj djelatnosti. Osnovan Tiskovni ured HBK.
Priopćenje s 5. plenarnog zasjedanja HBK
15.10.1994. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 11. do 14. listopada 1994. "Papini govori su svojevrsna enciklika našem narodu. Zaključeno je da oni trebaju poslužiti kao temelj pastoralnog programa naše Crkve. S tim u svezi biskupi su odlučili uputiti s ovog sabora pismo vjernicima kojima se na poseban način posvješćuje dalekosežnost i značenje posjeta Svetoga Oca Hrvatskoj."
Priopćenje s 4. plenarnog zasjedanja HBK
10.6.1994. - Zasjednaje je doržano u Zagrebu od 7. do 9. lipnja 1994. Članovi HBK obaviješteni su od subraće iz Bosne i Hercegovine o sve većim dramatičnim teškoćama katoličkih vjernika u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, pa su s ovog susreta zajedno uputili odgovornima, domaćoj i svjetskoj javnosti novi apel za zaustavljanje tragičnih nasilja u Bosni i Hercegovini i u okupiranim dijelovima Hrvatske.
Priopćenje s 3. plenarnog zasjedanja HBK
18.3.1994. - Zasjedanje je održano u Zagrebu od 15. do 17. ožujka 1994. Biskupi su tako raspravljali o reguliranju pravnog položaja Crkve i pravne osobnosti crkvenih ustanova. Biskupi su informirani o pretvorbi društvenoga vlasništva. Ujedno su dali potporu inicijativama za osnutak katoličkih škola te katoličkog radija i TV studija.
Priopćenje s 2. plenarnog zasjedanja HBK
16.10.1993. - Zasjedanje je doržano u Splitu od 13. do 15. listopada 1993. Na saboru u Splitu bilo je riječi o dolasku Svetoga Oca Ivana Pavla II. u Hrvatsku koji se očekuje iduće godine.
Priopćenje s 1. plenarnog zasjedanja HBK
9.6.1993. - Zasjedanje je doržano u Zagrebu, 8. lipnja 1993. Zasjedanje je održano povodom službene obavijesti sa strane rimske Kongregacije za biskupe da je Sveti Otac Ivan Pavao II. za biskupe Republike Hrvatske uspostavio samostalnu Biskupsku konferenciju i potvrdio njen Statut.
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured