NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
40. plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija u Zagrebu
Središnja tema zasjedanja je „Demografija i obitelj u Europi".

Plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) održat će se od četvrtka 30. rujna do nedjelje 3. listopada u Zagrebu, u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu, na poziv kardinala Josipa Bozanića, potpredsjednika Vijeća i nadbiskupa Marina Srakića, predsjednika Hrvatske biskupske konferencije.

Uz predsjednike i predstavnike biskupskih konferencija iz cijele Europe na zasjedanju će sudjelovati u ime Svete Stolice, kardinal Marc Ouellet, pročelnik Kongregacije za biskupe, mons Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u Hrvatskoj te delegati iz drugih kontinentalnih tijela SECAM-a (Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara) i CELAM - a (Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike).

Središnja tema zasjedanja bit će „Demografija i obitelj u Europi". Tim povodom CCEE je potaknuo istraživanje među biskupskim konferencijama u kojem se željelo dobiti što više informacija o demografskoj situaciji, stopi nataliteta, odnosu imigracije i lokalnog razvoja, utjecaju demografskih promjena na život obitelji, kao i informacije o zakonima, posebnim programima pomoći velikim obiteljima te definiciji obitelji u ustavima pojedinih zemalja. Ovo će istraživanje poslužiti sudionicima susreta kao temelj za promišljanje o onome što Crkva trenutno poduzima kao i o djelovanju u budućem razdoblju. Isto tako sudionici će promišljati i o svim mogućim posljedicama trenutne demografske situacije na gospodarskom, društvenom i kulturnom području.

U tome će im pomoći stručnjaci koji će na zasjedanju održati prigodna izlaganja. To su dr. Lola Velarde, predsjednica Europske mreže Instituta za obiteljsku politiku, biskup Carlos Vázquez Simón, podtajnik Papinskoga vijeća za obitelj i dr. Virgilijus Rudzinskas, liječnik iz Litve.

U drugom dijelu zasjedanja bit će podensena izvješća o radu pojedinih tijela CCEE-a: Europske komisije za medije (CEEM), Komisije Caritas in veritate (migracije, zaštita stvorenoga, pravednosti i mir), Komisije "Kateheza, škole i sveučilišta" i Europske službe za zvanja (EVS). Što se tiče djelovanja CCEE-a na ekumenskom području, napose dijalogu s Konferencijom europskih Crkava (KEK), na zasjedanju će biti predstavljen program 2. katoličko-pravoslavnog foruma na temu odnosa Crkve i države koji će se održati U Grčkoj na otoku Rodosu od 18. do 22. listopada ove godine.

Dio zasjedanja bit će posvećen dijalogu s europskim institucijama (Europska Unija i Vijeće Europe), o čemu će govoriti mons André Dupuy, apostolski nuncij pri Europskoj Uniji, mons Aldo Giordano, stalni promatrač Svete Stolice u Vijeću Europe, i mons Piotr Mazurkiewicz, glavni tajnik ComECE-a.

Tijekom zasjedanja predsjednicima biskupskih konferencija bit će predstavljena izvješća o nekim aktualnim pitanjima: izazovu sekti, prisutnosti putnika u Europi te Svjetskog dana mladih koji će se održati u kolovozu 2011. u Madridu. U sklopu susreta bit će prikazan i rad Opesrvatorija za praćenje netolerancije i diskriminacije protiv kršćana.

U petak, 1. listopada 2010, predsjednike biskupskih konferencija primit će predsjednik Republike Hrvatske gospodin Ivo Josipović. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske gospođa Jadranka Kosor visoke goste iz Europe pozdravit će na početku zasjedanja u četvrtak 30. rujna u 17 sati.

U nedjelja 3. listopada u 10 sati u zagrebačkoj katedrali sudionici zasjedanja slavit će svečanu euharistiju u povodu zatvaranja proslave 50. obljetnice smrti bl. Alojzija kardinala Stepinca. Misu će predvoditi predsjednik Vijeća kardinal Péter Erdő.

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured