NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Konferencija za novinare predsjedništva CCEE-a
Na zasjedanju u Zagrebu sudjelovat će 10 kardinala, 33 (nad)biskupa, predstavnici Svete Stolice pri tijelima Europske unije te delegati iz biskupskih konferencija Afrike i Latinske Amerike.

Konferencija za novinare u povodu plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) koje započinje danas 30. rujna i trajat će do nedjelje 3. listopada održana je danas u dvorani Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu. Na tiskovnoj konferenciji govorili su predsjednik CCEE-a ostrogonski-budimpeštanski nadbiskup kardinal Peter Erdö te potpredsjednici zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i nadbiskup Bordeauxa kardinal Jean-Pierre Ricard. Tiskovnu konferenciju je vodio Thierry Bonaventura iz Tiskovnog ureda CCEE-a, koji je istaknuo kako će na plenarnom zasjedanju u Zagrebu sudjelovati 10 kardinala, 33 (nad)biskupa, predstavnici Svete Stolice pri tijelima Europske unije te delegati iz biskupskih konferencija Afrike i Latinske Amerike.
Na početku se brojnim okupljenim domaćim i stranim novinarima iz raznih medija obratio kardinal Erdö, koji je istaknuo kako CCEE svake godine izabere jednu od tema koje su ključne za stvarnost europskog kontinenta. Tako je za ovogodišnje zasjedanje izabrana tema "Demografija i obitelj u Europi". U pripremi za zasjedanje provedeno je istraživanje o demografskom stanju u Europi na način da je svim biskupskim konferencijama na europskom tlu poslan upitnik. Odgovori poslani iz biskupskih konferencija pomogli su steći sliku o demografskoj situaciji, stopi nataliteta i drugo. Obitelj je presudna za zdrav razvoj ljudske osobe, a sve se više djece rađa izvan obitelji. Važno je pomoći roditeljima jer se preko njih prenose zdrave vrijednosti, rekao je nadbiskup Erdö. Istaknuo je da postoje pokazatelji o velikom demografskom padu stanovništva u određenim zemljama, ali da se uz konkretne mjere pojedinih Vlada stvari polako mijenjaju na bolje. Mnoge zemlje, pri čemu je kardinal Erdö pohvalio hrvatsku Vladu, poduzimaju mjere da se poboljša stanje u obitelji a samim tim i u društvu. Predsjednik CCEE-a skrenuo je također pozornost na činjenicu da se na razini zakonodavstva u nekim europskim zemljama mijenja sam pojam obitelji. Crkva shvaća obitelj kao trajnu vezu muškarca i žene, kao bračni savez otvoren djeci i rađanju, rekao je.
Novinarima se zatim obratio kardinal Bozanić, koji je na zamolbu voditelja tiskovne konferencije usporedio stanje u Hrvatskoj 1983., kada je također u Zagrebu održano plenarno zasjedanje CCEE-a, s današnjim stanjem u zemlji. Kardinal Bozanić rekao je da su na zasjedanju održanom gotovo prije trideset godina sudjelovali ne predsjednici već delegati biskupskih konferencija. Ono je usto održano u vrijeme komunizma i tadašnje Vijeće imalo je manje članova zato što neke komunističke zemlje nisu mogle imati svoju BK. Situacija je umnogome drukčija, istaknuo je kardinal Bozanić, te je rekao da će sudionici ovoga zasjedanja naći Zagreb i Hrvatsku promijenjene. S tim je plenarnim zasjedanjem, podsjetio je nadalje, povezano drugo slavlje – 12. obljetnica proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, dar, kako je rekao, našoj Crkvi i hrvatskom narodu koji je hrvatski narod iščekivao i doživio godine 1998. Kardinal Bozanić također je izrazio zadovoljstvo što se zasjedanje održava upravo u godini kada obilježavamo 50. obljetnicu smrti blaženog Alojzija Stepinca.
Kardinal Ricard govorio je o stanju obitelji u Francuskoj. Iznio je podatak da je prosjek rađanja po ženi u Francuskoj 1,99, što je prilično visok postotak u odnosu na ostale europske zemlje. Tome pridonosi i veliki broj doseljenika u Francuskoj, ali i činjenica da se danas u Francuskoj blagonaklono gleda na rađanje i obitelj kao i pronatalitetna politika. U Francuskoj se čak 53 posto djece rađa izvan braka. Država plaća pomoć roditeljima u njihovim domovima, a i sve je više vrtića i ustanova koje primaju djecu dok roditelji rade. Postoji dugačko razdoblje porodiljnog dopusta, a čak se subvencionira i da drugi roditelj bude neko vrijeme kod kuće uz dijete. Općenito infrastruktura je poboljšana, primjerice osigurani su boravak i sadržaji za školsku djecu srijedom kada u Francuskoj nema škole. Usprkos svemu tome Francuska ide prema demografskom padu. U vezi s tim kardinal Ricard je spomenuo "baby boom" koji se dogodio u Francuskoj nakon II. svjetskog rata, no sada ta generacija ulazi u poodmaklu dob zbog čega je u Francuskoj starije pučanstvo sve brojnije. Danas u Francuskoj osobe starije od 60 godina čine 1/5 pučanstva, a ako se postojeći demografski trend nastavi, upozorio je francuski kardinal, 2050. godina će čak 3/5 stanovništva biti starije od 60 godina.
Na plenarnom zasjedanju CCEE-a u Zagrebu gostovat će brojni stručnjaci koji će održati prigodna predavanja. Sutra će predsjednike i sudionike biskupskih konferencija primiti predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović. U nedjelju 3. listopada u 10 sati, u zagrebačkoj katedrali, sudionici zasjedanja slavit će svečanu euharistiju u povodu kraja obilježavanja 50. obljetnice smrti kardinala Alojzija Stepinca.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured