NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Započelo zasjedanje CCEE-a u Zagrebu
Želimo osobito podsjetiti da se u vrlo teškim vremenima, u kojima je bio nametan bezbožni komunizam, blaženi Stepinac na kršćanski način borio za zaštitu temeljnih prava svakoga čovjeka i svakoga naroda, te se žrtvovao kako bi obranio i zaštitio sve progonjene.
U Zagrebu je danas započelo s radom 40. plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija koje ima za temu Demografija i obitelj u Europi. Na otvorenju zasjedanja sudjelovala je i predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor.
Sudionicima zasjedanja najprije se obratio potpredsjednik CCEE-a zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je posebno pozdravio pročelnika Kongregacije za biskupe kardinal Marca Oulleta koji po prvi put u tome svojstvu sudjeluje na plenarnom zasjedanju CCEE-a kao i predstavnike Svete Stolice. Istaknuo je kako to zasjedanje razlog radosti za hrvatski narod te kako će redovničke zajednice i vjernički puk pratiti svojom molitvom rad zasjedanja.
Okupljenima se zatim obratio predsjednik CCEE-a ostrogonski-budimpeštanski nadbiskup kardinal Peter Erdö. On je izrazio dobrodošlicu predsjednicima europskih BK i izaslanicima predsjednika koji zbog različitih razloga nisu mogli sudjelovati na zasjedanju, zatim apostolskog nuncija u RH nadbiskupa Marija Roberta Cassarija, apostolskog nuncija pri Europskoj Uniji mons. Andréa Dupuisa, trajnog promatrača Svete Stolice pri Vijeću Europe u Strasbourgu mons. Alda Giordana, biskupe-predsjednike Komisija CCEE-a kao i predsjednika i tajnika COMECE-a te generalnog tajnika CELAM-a (Vijeće biskupskih konferencija Južne Amerike) Juana Vicentea Córdobu Villotu, DI, apostolskog administratora Atyraua u Kazahstanu i generalnog tajnika SECAM-a (Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara). Pozdravljajući tajnika BK Turske predsjednik CCEE-a se prisjetio mons. Luigija Padovesea, apostolskog vikara Anatolije, koji je okrutno ubijen 3. lipnja ove godine. U svojem uvodnom izlaganju kardinal Erdö kratko se osvrnuo na lik blaženog Alojzija Stepinca, „pastira ove Crkve, kojega njezin puk osobito ljubi i sluša, a koji je podnio mnoge nedaće i zatvor zato što je odbio prihvatiti Titove manevre, usmjerene na to da se u Jugoslaviji stvori nacionalna Crkva odijeljena od Rima". U godini u kojoj se slavi 50. obljetnica njegovog „rođendana – dies natalis – kroz mučeništvo", želimo osobito podsjetiti da se u vrlo teškim vremenima, u kojima je bio nametan bezbožni komunizam, blaženi Stepinac na kršćanski način borio za zaštitu temeljnih prava svakoga čovjeka i svakoga naroda, te se žrtvovao kako bi obranio i zaštitio sve progonjene. U svojim spisima, a osobito u pismima, kardinal je nastojao uliti hrabrost i povjerenje svim predstavnicima Crkve i vjernicima koji su mu se obraćali za savjet te kako bi od njega dobili potporu u mračnim godinama militantnog komunizma, koji je Titova politika nametnula narodima Jugoslavije. U svojem je svjedočanstvu blaženi Alojzije Stepinac bio solidaran i duhovno povezan s drugim biskupima Središnje i Istočne Europe, područja koje je na ciničan način bilo bačeno kao plijen staljinizmu, rekao je kardinal Erdö. U sklopu izlaganja predsjednika CCEE-a pročitana je poruka koju je sudionicima zasjedanja uputio papa Benedikt XVI.
Nazočnima se zatim obratila predsjednica Vlade Republike Hrvatske koja je sudionicima zasjedanja izrazila dobrodošlicu u ime svoje Vlade. Predsjednica Kosor je, među ostalim, podsjetila na mjere koje poduzima njezina Vlada na planu populacijske politike. Ti napori Vlade, kako je rekla, polako počinju davati rezultate te je u vezi s tim iznijela podatak kako je broj novorođene djece prošle godine bio veći za čak 16.000 od broja rođenih 2003.
Na kraju se sudionicima zasjedanja obratio i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. On je u svom kratkom izlaganju govorio o nastanku Hrvatske biskupske konferencije. Istaknuo je kako su odnosi s državnim vlastima korektni te kako Republika Hrvatska ima sklopljena četiri ugovora sa Svetom Stolicom.
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured