NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Izazovi suvremenog društva, pozivaju na živu i duboku suradnju naših mjesnih Crkava
Pozdrav zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na otvaranju Plenarnog zasjedanja CCEE-a - Zagreb, 30. rujna 2010.

Uzorita i preuzvišena gospodo biskupi

Poštovana gospođo Predsjednice Vlade Republike Hrvatske

Cijenjeni gosti i predavači

Draga braćo i sestre!

Kao Zagrebačkom nadbiskupu, veliko mi je zadovoljstvo da vas mogu primiti u Zagrebu i zaželjeti vam srdačnu i bratsku dobrodošlicu, danas kada Crkva slavi liturgijski spomen sv. Jeronima, prezbitera i crkvenoga naučitelja, sveca koji potječe iz dalmatinskoga kraja.

Za Zagrebačku nadbiskupiju i Hrvatsku biskupsku konferenciju iznimno je velika čast što može pružiti gostoprimstvo četrdesetom plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija. S posebnom radošću srdačno pozdravljam uzoritog gospodina kardinala Pétera Erdőa, ostrogonsko-budimpeštanskog nadbiskupa, primasa Mađarske i predsjednika Vijeća europskih biskupskih konferencija. Srdačne pozdrave upućujem ovdje nazočnim uzoritim kardinalima, uzoritim i preuzvišenim predsjednicima biskupskih konferencija europskih zemalja te izaslanicima predsjednika.

Osobita mi je čast što ovom prigodom mogu pozdraviti uzoritog gospodina kardinala Marca Ouelleta, prefekta Kongregacije za biskupe, koji prvi put kao Prefekt spomenutoga rimskog dikasterija, sudjeluje na plenarnome zasjedanju CCEE-a. Dopustite, uzoriti Kardinale, da Vam, dijeleći osjećaje ovdje nazočnih, u ime svih najiskrenije čestitam na imenovanju na visoku i važnu dužnost u služenju Svetom Ocu i općoj Crkvi.

Srdačno pozdravljam i ostale preuzvišene i prečasne predstavnike Svete Stolice, kao i naše poštovane goste, cijenjene predavače i drage članove Tajništva CCEE-a. Zahvalan sam što je predsjednica Vlade Republike Hrvatske, gospođa Jadranka Kosor svojom nazočnošću počastila otvaranje današnjega zasjedanja i što će nam uputiti pozdravnu riječ. Zagrebačka nadbiskupija i Grad Zagreb bili su još 1983. godine domaćini plenarnog zasjedanja Vijeća europskih biskupskih konferencija. U to vrijeme bili smo pod komunističkim režimom, a Vijeće biskupskih konferencija imalo je manji broj članica.

Za Zagrebačku Crkvu velika je radost što može ugostiti ovaj važan crkveni događaj koji je izraz zajedništva, bratske povezanosti i pastoralne solidarnosti naših mjesnih Crkava u Europi. Redovničke zajednice, ali i ostali vjernici po župama zasigurno će svojom molitvom pratiti ovo naše zasjedanje. Svijest pripadnosti Katoličkoj Crkvi uvijek je bila važna osobina hrvatskoga katolištva. Zagrebačka nadbiskupija obogaćena je divnim svjedočanjstvom svoga nadbiskupa, blaženoga kardinala Alojzija Stepinca koji je zbog vjernosti Kristu i Crkvi pod komunističkim jarmom podnio mučeništvo. Blaženik nam je ostavio veliku baštinu koju bi se moglo sažeti u četiri točke: pouzdanje u Boga, što otvara nadi; vjernost Istini; znati crpsti od mudrosti križa i govor čiste savjesti. Kardinal Stepinac se, kao čovjek čiste savjesti, u ime savjesti usprotivio moćnicima na vlasti.

Trenutne povijesne okolnosti te izazovi suvremenog društva, pozivaju na živu i duboku suradnju naših mjesnih Crkava. Nadam se da će ovi dani susreta i promišljanja biti plodni te će nam pomoći u odgovornoj i zahtjevnoj zadaći evangelizacije europskoga kontinenta.

Želja mi je da naš rad tijekom ovih nekoliko dana bude potkrijepljen pozornim slušanjem Riječi Božje kako bismo bili potaknuti slijediti savjet sv. Jeronima: "Gledajmo na zemlji naučiti one istine, koje će trajati i u nebu" (Ep. 53,10).

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured