NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Počašćeni smo što se zasjedanje CCEE-a događa u Zagrebu
Pozdrav predsjednika HBK đakovačko osječkoga nadbiskupa Marina Srakića na otvaranju Plenarnog zasjedanja CCEE-a - Zagreb, 30. rujna 2010.

Uzorita gospodo kardinali,

preuzvišena gospodo nadbiskupi i biskupi predsjednici Biskupskih konferencija,

Vaša ekselencijo perdsjednice Vlade Republike Hrvatske gospođo Jadranka Kosor,

poštovani tajnici i ostali suradnici.

Sve Vas pozdravljam na početku Plenarnog zasjedanja CCEE koje se održava ovdje u Zagrebu, metropoli Republike Hrvatske i sjedištu Hrvatske biskupske konferencije. Naša Konferencija je veoma počašćena odlukom da se ovo Plenarno zasjedanje održi upravo ovdje u Zagrebu. Primite pozdrave i svih članova naše biskupske konferencije.

Hrvatska biskupska konferencija. Htio bih predstaviti našu konferenciju. Nakon što se raspala Jugoslavija koju su – bez volje narodâ – u dva navrata stvarale međunarodne sile, i nakon što je međunarodna zajednica priznala Republiku Hrvatsku kao samostalnu državu, Sveta Stolica je, na molbu hrvatskih biskupa, odobrila Statut i ustanovila Hrvatsku biskupsku konferenciju 1993. godine. Prema zadnjem popisu stanovnika (2001.) Hrvatska ima 4,437.000 stanovnika od koji su se deklarirali da su 87,8 % katolici, 4,4 % pravoslavni, 3 % druge kršćanske zajednice i muslimani, te 4,6 % agnostici i nepoznato.

Hrvatsku biskupsku konferenciju tvore 16 biskupija i jedan Vojni ordinarijat. Biskupije su uključene u četiri metropolije: Đakovačko-osječku, Riječku Splitsko-makarsku i Zagrebačku. Zadarska nadbiskupija izravno je podložna Svetoj Stolici. Osim šesnaest dijecezanskih (nad)biskupa imamo četiri pomoćna biskupa i tri biskupa u mirovini.

Odnos između Crkve i države i Ugovori sa Svetom Stolicom. Odnos Države prema Crkvi u Hrvatskoj je uglavnom korektan. Kroz ankete što ih provode i institucije koje nisu naklone Crkvi saznajemo da ona uživa visoki moralni ugled u našem društvu.Republika Hrvatska sklopila je sa Svetom Stolicom četiri međunarodna ugovora – Ugovor o pravnim pitanjima, Ugovor o suradnji na području odgoja i kulture, ugovor o dušobrižništvu oružanih i redarstvenih snaga RH i Ugovor o gospodarskim pitanjima. Između ostaloga Ugovorom je zajamčen vjeronauk u svim osnovnim i srednjim školama, a u predškolskim ustanovama vjerski odgoj ako roditelji to zatraže. Vjeronauk je, nakon što ga učenici i roditelji izaberu, izjednačen sa svim ostalim školskim predmetima, a vjeroučitelji vrednovani kao i ostali učitelji i u plaći i u zaduženjima. Vjeronauk pohađa veoma visok postotak učenika, tj. oko 92 %  u osnovnim školama i 83% u srednjim školama.  

Katoličko školstvo. U Hrvatskoj imamo tri teološka fakulteta koji djeluju u sklopu Državnih sveučilišta. Postoji još Filozofski fakultet i Filozofsko-teološki institut Družbe Isusove, te Visoka bogoslovna škola u Zadru. Od ove jeseni počinje djelovati i Katoličko sveučilište. Nakon drugog svjetskog rata sve su katoličke škole dokinute. Od toga se još nismo uspjeli oporaviti, pa u ovom trenutku imamo svega desetak srednjih škola i samo dvije osnovne škole.

Ekumenizam. Naša Biskupska konferencija uspostavlja dijalog s drugim kršćanskim Crkvama i vjerskim zajednicama uglavnom putem Vijeća za ekumenizam i dijalog te putem Biskupske komisije HBK za dijalog sa Srpskom Pravoslavnom Crkvom. S najvišim predstavnicima Srpske Pravoslavne Crkve sastajali smo se i prije i za vrijeme i poslije nedavnoga rata.

Europska Unija. Hrvatska se pripravlja za ulazak u Europsku Uniju. Iako Hrvatska još nije ušla u Europsku Uniju, često se u našem društvu, pa i od odgovornih ljudi u državi čuje: „Europska Unija traži ovo traži ono".

O situaciji s obzirom na demografiju u našem društvu imate priloženi izvještaj i glavne natuknice od strane relatora.

Uzorita i preuzvišena gospodo, dobro nam došli i ugodno se osjećali.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured