NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Pobačaj je prvi uzrok smrti u Europi
Predsjednica Europske mreže Instituta za obiteljsku politiku dr. Lola Velarde predstavila rezultate istraživanja o demografskom stanju u europskim zemljama koje je na traženje europskih biskupskih konferencija proveo njezin Institut
U dvorani Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu danas je održana tiskovna konferencija u sklopu 40. plenarnog zasjedanja Vijeća Europskih biskupskih konferencija. Na konferenciji je govorila predsjednica Europske mreže Instituta za obiteljsku politiku dr. Lola Velarde koja je predstavila rezultate istraživanja o demografskom stanju u europskim zemljama koje je njezin Institut proveo na zahtjev europskih biskupskih konferencija. Dr. Velarde je istaknula kako je to prvo istraživanje tolikog opsega jer su njime obuhvaćeni podaci za čak 40 europskih zemalja zahvaljujući biskupskim konferencijama koje su dopustila da budu dostupni potrebni podaci koji bi u protivnom bili nedostupni. Na temelju prikupljenih podataka na europskom kontinentu prosjek rođene djece po ženi je 1,5 a za biološku obnovu naroda taj prosjek mora iznositi 2,1. Dr. Velarde je to nazvala „demografskom zimom" do koje dovodi starenje europskog pučanstva. Pučanstvo starije od 65 godina premašilo je naime za 3,4 milijuna pučanstvo u Europi mlađe od 14 godina. Predviđa se da će do 2050. godine pučanstvo mlađe od 18 godina smanjiti za 30%, dok će se za isti postotak porasti broj stanovnika starijih od 65 godina. Paralelno s tim u Europi se bilježi porast nataliteta, ali podaci pokazuju da 90% toga porasta može zahvaliti useljenicima a svega 10% autohtonom stanovništvu. Dr. Velarde je u vezi s tim navela podatke prema kojima danas u Njemačkoj živi više od 7 milijuna useljenika, u Španjolskoj 5,6 milijuna, Engleskoj 4 milijuna, Italiji 3,9 milijuna te Francuskoj 3,7 milijuna.
U nastavku dr. Velardo je upozorila na demografski deficit u Europi zbog velikog broja pobačaja. U 43 europske zemlje u godini dana se počini 2,9 milijuna pobačaja, odnosno svakih 11 sekundi jedan pobačaj, 327 pobačaja svaki sat, 7846 pobačaja svaki dan. U Europi svako četvrto začeće završi pobačajem. Pobačaj je prvi uzrok smrtnosti u Europi, rekla je dr. Velarde.
Na kraju svoga izlaganja dr. Velarde je govorila o zakonskoj zaštiti obitelji. Istraživanje pokazuje kako europske vlade trebaju učiniti nešto po pitanju sadašnjeg demografskog stanja u Europi, no u stvarnosti se donose zakoni i politike koji štete samoj naravi obitelji i slabe obiteljske veze. U više od pola zemalja Europe brak se izjednačava s izvanbračnim zajednicama, a u nekima od njih i sa istospolnim. U svim zemljama, osim Malte, postoje zakoni o rastavi i uvode se ekspresne rastave. Isto tako u svim europskim zemljama, osim Irske i Malte, postoji zakon koji dopušta pobačaj. U zaključku svoga izlaganja dr. Velarde je istaknula kako je zahvaljujući prikupljenim podacima iz europskih BK bilo moguće provesti tako duboko istraživanje i analizirati stanje i uzroke krize u obitelji u Europi.
Odgovarajući na novinarska pitanja dr. Velarde je govorila o mjerama koje su poduzele vlade u europskim zemljama na planu populacijske politike posebno istaknuvši financijsku pomoć roditeljima za rođeno dijete i usklađivanje radnog vremena i obiteljskih potreba. Rekla je također kako u europskim institucijama postoji velika zabrinutost zbog sadašnjeg stanja, a Europska Komisija zahtijeva od lokalnih vlasti da nešto poduzmu jer je dokazano da sve mjere koje se u vezi s tim donose pridonose poboljšanju stanja. Ako se demografska zima nastavi, upozorila, to će imati ekonomske posljedice kao što su kolaps mirovinskog i zdravstvenog sustava te socijalnih politika, a zbog sve većeg priliva useljenika mogući su i socijalni sukobi. Takvo će stanje zasigurno imati i socijalno-psihološke posljedice kao što je sve veći broj samaca. Istraživanje je jednako tako pokazalo izravnu vezu između pomoći koju daje država i siromaštva djece u smislu da tamo gdje ta pomoć postoji manji je broj siromašne djece, rekla je dr. Velarde. (IKA)
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured