NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Pozdravni govor kardinala Josipa Bozanića
Na današnji se dan s radošću prisjećamo 3. listopada 1998. godine, kada je Sluga Božji papa Ivan Pavao II. na euharistijskom slavlju u Mariji Bistrici proglasio kardinala Alojzija Stepinca blaženim i potaknuo nas da nasljedujemo njegov svijetli primjer.

Draga braćo i sestre!

Drago mi je što ste se danas u ovako velikom broju sabrali u našu Katedralu da sudjelujete u ovom svečanom euharistijskom slavlju. Na današnji se dan s radošću prisjećamo 3. listopada 1998. godine, kada je Sluga Božji papa Ivan Pavao II. na euharistijskom slavlju u Mariji Bistrici proglasio kardinala Alojzija Stepinca blaženim i potaknuo nas da nasljedujemo njegov svijetli primjer.

Ovime završavamo i nadbiskupijsku proslavu 50. obljetnice mučeničke smrti blaženog Alojzija Stepinca. Tijekom ove godine na različite smo načine obilježavali tu značajnu obljetnicu, osvježavajući povijesna sjećanja i moleći zagovor blaženog Alojzija za ustrajnu vjernost Bogu, Katoličkoj Crkvi i Svetom Ocu.

Draga braćo i sestre, danas su s nama kardinali, nadbiskupi i biskupi, predsjednici biskupskih konferencija europskih zemalja, koji u našem Gradu sudjeluju na 40. plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija. Dijelim s vama radost ovog iznimnog trenutka te, u vaše i svoje ime, s osobitim zadovoljstvom izrićem dobrodošlicu našim cijenjenim i dragim gostima.

Ovu misu će predvoditi uzoriti kardinal Péter Erdö, ostrogonsko-budimpeštanski nadbiskup, primas Mađarske i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija. Uz njega je i potpredsjednik  Vijeća europskih biskupskih konferencija kardinal Jean-Pierre Ricard, nadbiskup Bordeauxa. Tu su uzorita gospoda kardinali: iz Škotske nadbiskup Keith Patrick O'Brien, predsjednik Talijanske biskupske konferencije uzoriti kardinal Angelo Bagnasco te kardinal Seán B. Brady, predsjednik Irske biskupske konferencije.

S nama su i apostolski nunciji: pri Europskoj Uniji u Bruxellesu, mons. André Dupuy, kao i naš apostolski nuncij mons. Mario Roberto Cassari.

U ovoj svetoj Misi sudjeluju brojni predsjednici biskupskih konferencija iz raznih europskih zemalja. Uz predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Marina srakića, danas su nam se priključili: riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić te biskupi mons. Ante Ivas, mons. Vlado Košić i mons. Vjekoslav Huzjak.

Tu su i biskupi, prezbiteri, đakoni, redovnici i redovnice, kao i brojni vjernici laici Zagrebačke nadbiskupije, među kojima se posebno ističu naši mladi.

Sve vas, draga braćo i sestre, srdačno pozdravljam. Neka ovo jubilarno euharistijsko slavlje bude molitva i hvala Bogu za dar blaženog Alojzija, čijem zagovoru danas posebno preporučujemo Crkvu u Europi.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured