NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Crkva ne prestaje zastupati temeljne vrijednosti života, braka, obitelji, slobode vjeroispovijesti i odgoja
Završni Proglas o demografiji i obitelji sudionika plenarnog zasjedanja CCEE-a u Zagrebu.

"Predsjednici biskupskih konferencija europskih zemalja, okupljeni u Hrvatskoj u Zagrebu na 40. plenarnom zasjedanju Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE), bavili su se temom demografije i obitelji. Istraživanje koje je napravljeno pri biskupskim konferencijama u 47 zemalja potvrđuje nedvojbeno demografsko opadanje. Na nj zacijelo utječu obiteljske politike koje provode pojedine zemlje, no čini se da to nije dovoljno da bi se objasnio težak i opći pad broja rođenih koji se opisuje i kao 'demografska zima'. Opće kulturno ozračje, naime, podosta utječe na osobne i društvene obrasce ponašanja. Što se tiče katolika, nužno je rasti u svjesnijoj i argumentiranijoj vjeri da bi se kritički mogla vrednovati prevladavajuća kultura koja dovodi u pitanje vrijednosti kao što su ljudski život od njegova početka do naravne smrti, osoba u njezinom naravnom ustrojstvu, sloboda kao moralna odgovornost, vjernost, ljubav, obitelj. Vrlo je zabrinjavajuća, primjerice, rasprava koja se ovih dana vodi u Vijeću Europe, koja želi ograničiti priziv na savjest od strane medicinskog osoblja, kako bi se olakšao pristup pobačaju. Sve to pokazuje da je, osim potrebe da vjera bude ukorijenjena i živa, potrebno vjerovati u sposobnost razuma da otkrije istinu stvari u njima samima i etičku istinu. Čini se da je načelno nepovjerenje u ljudski razum obilježje takozvane postmoderne. Prisutnost Katoličke Crkve u tom ozračju mora biti nadahnuta nadom: naša je nada Isus Krist, i ona treba biti kadra zapaziti znakove skrbi i povjerenja, čak i kad su oni izraženi u prikrivenom obliku.

Uvjereni smo da je ljudska savjest kadra otvoriti se vrijednostima koje su prisutne u našoj naravi, koju je Bog stvorio i otkupio po Isusu Kristu. Crkva, svjesna svojega poslanja da naviještanjem Krista Spasitelja služi čovjeku i društvu, podsjeća na antropološke i društvene implikacije koje iz Krista proizlaze. Zbog toga ne prestaje zastupati temeljne vrijednosti života, braka između jednoga muškarca i jedne žene, obitelji, slobode vjeroispovijesti i slobode odgoja: vrijednosti na kojima se zasnivaju i u kojima nalaze jamstvo sve druge vrijednosti primijenjene na društvenome i političkome polju. Mnoge obitelji koje prihvaćaju prisutnost Isusa Krista te žive u skladu s istinom o obitelji, daju trajno svjedočanstvo o ljepoti navještaja Crkve i o njegovoj usklađenosti s ljudskim srcem, pokazujući da je moguće živjeti u obitelji u skladu s Kristovim pozivom.

U svjetlu ove teme sa svom se silinom nametnula odgojna zadaća Crkve, koju joj povjerava njezina tisućljetna tradicija; zadaća koja u Kristu - pravome Bogu i savršenome čovjeku - nalazi svojega Učitelja, uzor i izvor milosti.
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured