NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Pozdravni govor mons. Srakića na početku zasjedanja HBK
Predsjednik HBK istaknuo teme o kojima će biskupi razgovarati na 41. zasjedanju HBK koje se od 19. do 21. listopada održava u Lovranu u Riječkoj nadbiskupiji.

Na početku ovoga, 41. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije, sve vas pozdravljam poštovana braćo u episkopatu.

Pozdravljam Uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića, zagrebačkog nadbiskupa, te sve biskupe naše HBK, u prvom redu mons. Ivana Devčića, nadbiskupa riječkoga i domaćina. Nadasve pozdravljam novoga člana naše biskupske konferencije mons. Miju Gorskoga, pomoćnog biskupa zagrebačkoga. Dobro nam došao u ovaj naš časni zbor. Mons. Antun Škvorčević ovih je dana pošao u pastirski pohod našim svećenicima i vjernicima u Australiji, pa neće sudjelovati na ovom zasjedanju.

Pozdravljam preuzvišenoga gospodina mons. Ratka Perića, biskupa mostarsko-trebinjskog, mrkanjsko-duvanjskog,  predstavnika BK BiH.

Pozdravljam našega gosta mons. Ivana Penzesza, subotičkog biskupa.

Među nama pozdravljam i preuzvišenoga gospodina mons. Đuru Gašparovića, biskupa srijemskoga.

Pozdravljam generalnog tajnika HBK mons. Enca Rodinisa i vlč. g. Fabijana Svalinu, zamjenika generalnog tajnika i v. d. ravnatelja Hrvatskoga Caritasa.

Od zadnjeg zasjedanja bili smo domaćini Plenuma Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) u organizaciji Tajništva HBK i Zagrebačke nadbiskupije. O tome ćemo dati kratki izvještaj.

Na ovom ćemo se zasjedanju baviti mnogim pitanjima, među ostalima i s Prilogom Dokumentu „Svećenička formacija" ili Ratio fundamentalis nationalis Croatiae. – Ratio studiorum".

Dogovorili smo da se sljedeće godine održi Dan obitelji, a ovih dana ćemo čuti dokle su došle priprave.

Vijeće za laike priređuje dokument o Kristovim vjernicima laicima što smo ga dobili prije mjesec dana na proučavanje.

Što je s Katoličkim socijalnim tjednom što smo ga planirali održati sljedeće godine, izvijestit će nas oni koji su preuzeli njegovu pripravu i organizaciju.

Prigodom ovog zasjedanja posjetit će nas i obratit će nam se mons. Dominique Mamberti, nadbiskup i tajnik Svete Stolice za odnose s državama. On će predvoditi Euharistijsko slavlje u Katedrali sv. Vida, 21. listopada.

Pomno ćemo razmotriti izvješća predsjednika pojedinih tijela HBK (Komisija,Vijeća i Odbora) kao planove rada za slijedeće razdoblje.

Biskupi će biti izvješteni i o stanju gradnje nove zgrade Hrvatske biskupske konferencije.

Odredit ćemo delegate HBK za zasjedanja drugih Biskupskih konferencija u 2011. godini i odrediti mandate u pojedinim tijelima HBK za sljedeće razdoblje.

Pozdravljam i želim dobrodošlicu svim predstavnicima medija koji su ovdje s nama sa željom da svoj posao uvijek rade u skladu s etikom i temeljnim normama svoje profesije.

Konferencija za tisak bit će u četvrtak, 21. listopada, u 12 sati.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured