NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Iduća godina u znaku Hrvatskog socijalnog tjedna i Dana obitelji
Na konferenciji su sudjelovali nadbiskup Devčić i biskupi Župan, Košić i Bogović.

Na konferenciji za novinare pri kraju 41. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije u Lovranu, biskupi su 21. listopada izvijestili novinare o temama o kojima su razgovarali i novim inicijativama HBK. Domaćin riječki nadbiskup Ivan Devčić izvijestio je da su biskupi pozornost posvetili kako unutarcrkvenim pitanjima tako i ulozi Crkve u društvu, posebno u svijetlu socijalnih pitanja i ekonomske krize. Tako je najavljeno da će se u jesen 2011. održati peti Hrvatski socijalni tjedan kojim će se nastaviti tradicija prvih četiriju tjedana koji su održani uoči II. svjetskog rata. Po uzoru na mnoge druge europske zemlje koje organiziraju slične projekte i Crkva u Hrvatskoj želi se na taj način još intenzivnije uključiti u raspravu o socijalnim pitanjima i pomoći potrebnima. Sisački biskup Vlado Košić podrobnije je izvijestio o planiranim aktivnostima Hrvatskoga socijalnog tjedna koji će aktualizirati temu "Kultura rada", a dogodit će se od 21. do 23. listopada 2011. u Zagrebu.
Druga nova inicijativa HBK održavanje je Dana obitelji, o čemu je govorio predsjednik Vijeća HBK za obitelj krčki biskup Valter Župan. Također po uzoru na već postojeće inicijative, proslavom Dana obitelji želi se na nacionalnoj razini okupiti vjernike kako bi potvrdili i posvijestili vrijednost obitelji, njezine uloge u odgoju i društvu. "Dobra obitelj izravno se odražava na dobrobit društva. Stoga je i održavanje Dana obitelji doprinos društvu i uzdizanju vrednota na kojima počiva društvo", rekao je biskup Župan. Dan obitelji trebao bi se održati 15. svibnja iduće godine u Zagrebu.
Jedna od inicijativa odnosi se i na pokretanje procesa kanonizacije svećenika, redovnika i redovnica koji su bili žrtve totalitarnih režima. "Znati živjeti i umrijeti za drugoga", poruka je kojom je papa Ivan Pavao II. obilježio kraj drugoga tisućljeća, rekao je gospićko-senjski biskup Mile Bogović, objašnjavajući razloge te inicijative. Predloženo je osnivanje posebne komisije koja će sustavno prikupljati podatke o brojnim svećeničkim i redvoničkim žrtvama 20. stoljeća. "Nije želja staviti naglasak na grozotu zločina nego na veličinu žrtve", istaknuo je biskup Bogović, podsjetivši da je s tom nakanom pokrenut i projekt Crkve hrvatskih mučenika na Udbini.
Na zasjedanju se govorilo i o pripremi dokumenta za odgoj svećenika "Ratio fundamentalis Croatiae" te dokumentu o vjernicima laicima. Biskupi su se osvrnuli i na plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija koje je održano u  Zagrebu i na nacionalni susret mladih u Zadru te su podnesena izvješća o djelovanju Hrvatskog Caritasa i nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela Milana Špehara.
Izvješteno je da su biskupi na ovom zasjedanju za potpredsjednika HBK izabrali zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića te da su u Stalno vijeće HBK ponovno izabrani splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i riječki nadbiskup Ivan Devčić. Izabrani su i novi članovi Komisije za odnose s državom – kardinal Josip Bozanić, koji je ujedno izabran za predsjednika Komisije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, šibenski biskup Ante Ivas i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Tajnik Komisije bit će generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis. Na mjesto predsjednika Odbora za mlade imenovan je zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, a predsjednik Odbora za osobe lišene slobode postao je križevački biskup Nikola Kekić.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured