NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Misa na završetku zasjedanja HBK
Slavlje je predvodio tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti.
Tajnik Svete Stolice za odnose s državama nadbiskup Dominique Mamberti predvodio je 21. listopada misu u riječkoj katedrali Sv. Vida. Dvadeset biskupa, među kojima apostolski nuncij u RH Roberto Cassari, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, predsjednik HBK đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i domaćin riječki nadbiskup Ivan Devčić, brojni svećenici i vjernici okupljeni u prepunoj katedrali, sudjelovali su na euharistijskom slavlju kojim je zaključeno 41. plenarno zasjedanje HBK u Lovranu.
Nadbiskup Mamberti u propovijedi je vjernike pozvao da bez straha svjedoče evanđelje. "Isusov herojski svjedok, koji nam može služiti kao primjer, bio je sin ove zemlje blaženi kardinal Alojzije Stepinac koji se u svome životu morao suočiti s tri zla 20. stoljeća: nacizmom, fašizmom i komunizmom. Vjernost istini stajala ga je progona, zatvora i na kraju smrti. Ali ostao je vjeran, bez ikakvog kompromisa, jer njegova je snaga u borbi protiv zla bio Gospodin Isus. Više nego ikada, današnji svijet treba svjedoke istine evanđelja. Ne možemo strahovati pred istinom, makar ona nije uvijek unosna, već, naprotiv, može prouzročiti progon, čak i od strane najbližih". Tajnik Svete Stolice objasnio je kako vjernici moraju biti vjerni Kristu ne samo u Crkvi na misi, nego gdje god se nalazili.
"Riječ današnjega evanđelja posvješćuje nam da se u životu kršćanina nakon susreta s Isusom treba ostvariti čudo obraćenja, to jest promjena životnoga usmjerenja. Njegov se identitet ne ograničava na 'tradicionalnu' svakidašnju molitvu i jednu nedjeljnu 'jednostavno odslušanu' misu. Sve je to od veoma velike važnosti, ali to treba biti prevedeno u takav izbor življenja koje u Kristu Isusa i u njegovim zapovijedima ima svoje središte i utemeljenje", zaključio je mons. Mamberti.
Nadbiskup Devčić u pozdravu se prisjetio nedavnog hodočašća 550 vjernika Riječke nadbiskupije u Rim i susreta sa Svetim Ocem. "Nakon Euharistijske godine koju smo završili proslavom Nadbiskupijskog euharistijskog kongresa u svetištu Majke Božje na Trsatu, željeli smo poći u Rim i Svetom Ocu posvjedočiti svoju vjernost i odanost. Večerašnji susret s vama, kao njegovim najbližim suradnikom, oživljava u nama nezaboravna sjećanja s tog predivnog susreta", rekao je nadbiskup Devčić.
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured