NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
Zasjedanje je održano u Zagrebu, 25. i 26. siječnja 2011. Glavna tema bila je priprava pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj koji će se zbiti 4. i 5. lipnja. Gost zasjedanja bio je predstojnik novoutemeljenog Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup mons. Salvatore Rino Fisichella.

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem mons. Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika HBK-a, održano je 25. i 26. siječnja u prostorijama Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta, Kaptol 29, u Zagrebu. Na zasjedanju je prisustvovao i apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari.

Prvoga dana zasjedanja, u utorak 25. siječnja, biskupi su ugostili predstojnika novoutemeljenoga Papinskog vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskupa mons. Salvatorea Rina Fisichellu koji je članove HBK-a upoznao s glavnim ciljevima i temeljnim odrednicama nove evangelizacije. Naglasio je da osnivanjem toga vijeća želi Papa dati zamah misijskom duhu Crkve napose u onim mjestima gdje je vjera oslabila izložena posljedicama sekularizma. Kriza koju danas proživljavamo nadbiskup je Fisichella sažeo u rečenici: "Bog danas nije zanijekan, On je nepoznat", te istaknuo da je u svome planu spasenja Gospodin postavio nas, a ne druge, da preuzmemo odgovornost za to kakva će biti budućnost i da budemo spremni dati odgovor ljudima našega doba. Odgovoriti na taj izazov znak je vjere i zahtijeva od nas zdrav realizam, zaključio je.

Glavna tema zasjedanja bila je priprava za pohod pape Benedikta XVI. Hrvatskoj koji će se zbiti 4. i 5. lipnja ove godine. Biskupi su upoznati s detaljima priprave za taj veliki događaj koji će biti snažan znak nade za naš narod i Crkvu te su dali smjernice za buduće aktivnosti koje treba poduzeti kako bi Papin pohod bio što plodonosniji. Posebno je istaknuta važnost duhovne priprave u obiteljima, zajednicama mladih i u župnim zajednicama. U tome smislu biskupi su priredili molitvu koja će se moliti u crkvama i obiteljima s nakanom za obitelji i uspjeh Papina pohoda. Usuglašeno je i pismo vjernicima u kojem biskupi podsjećaju na značenje dosadašnjih pohoda svetoga oca našoj domovini te potiču vjernike i katoličke obitelji da se zauzeto uključe u pripravu te se otvorena srca odazovu i dođu na susret s Papom.

Biskupi su razmotrili i druga crkvena pitanja te su se osvrnuli na aktualnu situaciju u društvu.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured