NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Potpisan Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama
U Ugovoru se ističe pravo Katoličke Crkve da osniva škole na različitim razinama, a govori se i o obvezama koje u tom pogledu na sebe preuzima hrvatska država
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor u svrhu provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture potpisali su Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama. Potpisivanju ugovora u ponedjeljak 23. svibnja u Tajništvu HBK u Zagrebu nazočili su i šibenski biskup Ante Ivas, požeški biskup Antun Škvorčević, generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis te ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs.
Izražavajući dobrodošlicu predsjednici Vlade, nadbiskup Srakić istaknuo je važnost tog čina. Naime, prije petnaest godina potpisan je Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske na području odgoja i kulture. U Ugovoru se ističe pravo Katoličke Crkve da osniva škole na različitim razinama, a govori se i o obvezama koje u tom pogledu na sebe preuzima hrvatska država. Navedenim ugovorom predviđeno je da se po nekim određenim pitanjima potpišu i provedbeni ugovori, pa je i taj Ugovor na tom tragu. Ugovor o katoličkim osnovnim i srednjim školama dotiče pitanje upisa učenika, nastave kakva se izvodi, imenovanja ravnatelja, odobravanju unutarnjeg reda u školama u skladu s uvjetima određenima u zakonima RH i u skladu s temeljnim načelima katoličkoga odgoja i obrazovanja. U ugovor je unesen popis katoličkih osnovnih i srednjih škola koje djeluju u ovom trenutku, rekao je nadbiskup Srakić, te zahvalio svima koji su dali svoj prinos da se ugovori pripreme i potpišu.
Predsjednica Vlade Kosor zahvalila je na dobrodošlici te mogućnosti da se taj izuzetno važan čin događa u ozračju priprema za velik i prevažan susret koji nam predstoji, a to je dolazak Svetog Oca u Hrvatsku.
Istaknula je da treba konstatirati da danas u Hrvatskoj djeluje dvanaest katoličkih gimnazija i dvije osnovne škole, a svakako valja spomenuti i četrdeset i osam katoličkih vrtića.
Ono što ovim potpisom oživotvorujemo je nastojanje hrvatskog obrazovnog sustava u čijem okrilju su i katoličke gimnazije i škole, što je iznimno važno pogotovo sada kada Hrvatska uskoro postaje 28 članica Europske unije da od najranije dobi djecu učimo domoljublju i ponosu na svoje korijene, na našu povijest, tradiciju i kulturu, rekla je Kosor. Istaknula je kako se potpisivanjem Ugovora hrvatska Vlada obvezuje da će preko resornog ministarstva financirati plaće i sve ono što ulazi kroz kolektivne ugovore u taj financijski aspekt.
Kako je potpisivanje bilo javno pred novinarima, iskustva dviju osnovnih škola koje su osnivači njihove biskupije predstavili su biskupi Ivas i Škvorčević.
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured