NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
Zasjedanje je održano u Zagrebu, 12. srpnja. Osvrt i analiza Apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja bila je glavna tema zasjedanja.

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem mons. Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika HBK-a, održano je 12. srpnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije, Ksaverska cesta 12, u Zagrebu. Na zasjedanju je prisustvovao i apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari.

Osvrt i analiza Apostolskog pohoda pape Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja bila je glavna tema zasjedanja. Papin pohod bio je veliki događaj za našu Crkvu i narod koji je imao velikoga odjeka kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu istaknuo je u pozdravnom govoru mons. Srakić te je pročitao  pismo zahvale što ga je Papa uputio predsjedniku HBK. U njemu Papa izražava duboku zahvalnost na srdačnom dočeku kao i na zauzetosti oko priprave posjeta uz pozorno i pobožno sudjelovanje velikoga mnoštva. Papa ističe da nosi u srcu jake dojmove koje su pobudili susreti s različitim slojevima hrvatskoga naroda podsjećajući na susrete s mladima na Trgu bana Josipa Jelačića, obiteljima na Hipodromu te na molitvu Večernje s biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, novacima i novakinjama u zagrebačkoj prvostolnici.

U svojem osvrtu na Papin pohod biskupi su posebno istaknuli veličanstveni skup na glavnom zagrebačkog trgu s kojega je snažno odjeknuo govor tišine hrvatske katoličke mladeži koja je molitvom, pjesmom i šutnjom posvjedočila svoju vjeru i oduševila mnoge. Biskupi su pohvalili bogat i sadržajan predprogram na Hipodromu te naglasili važnost poruka koje je Papa uputio u svojoj propovijedi hrvatskim katoličkim obiteljima. Istaknut je i značaj susreta u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je na osobit način došla do izražaja Papina otvorenost za dijalog sa svim strukturama društva.

Biskupi su zahvalili svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji Papinog pohoda kako u Crkvi tako i na državnoj razini. Mnogi su pojedinci i skupine uložili sebe, ne žaleći truda i vremena, kako bi se Hrvatska na najbolji način pripremila za susret sa Svetim Ocem. Među mnogim zaslužnima istaknuta je iznimna požrtvovnost te ljudski i profesionalni doprinos policijskih službenika i medicinskog osoblja.

Biskupi potiču vjernike i sve ljude dobre volje da čitaju i produbljuju poruke Svetoga Oca izrečene u Hrvatskoj kako bi one zaživjele i donijele ploda u našem narodu.

U nastavku zasjedanja biskupi su informirani o dovršetku izgradnje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini koja će biti posećena 10. rujna. Od iduće godine Dan hrvatskih mučenika slavit će se, kako je ranije odlučeno, u zadnju subotu u kolovozu. Biskupi su upoznati sa statusom kauze sluge Božjega svećenika Miroslava Bulešića koga su komunisti ubili 24. kolovoza 1947. godine u župnoj kući u Lanišću.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured