NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Posjet nuncija D'Errica predsjedniku HBK nadbiskupu Srakiću
Hrvatska je veoma važna Svetoj Stolici zbog višestoljetne, duboke povezanosti. Važna je i međunarodnoj zajednici, a većina građana ove zemlje još se izjašnjava katolicima, rekao je nuncij.

Novoimenovani nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico posjetio je 12. srpnja predsjednika Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkog nadbiskupa Marina Srakića te se u Nadbiskupskom domu u Đakovu, prvi puta po dolasku u Hrvatsku, susreo s predstavnicima medija. Uz mons. Srakića, nazočan je bio i pomoćni đakovačko-osječki biskup Đuro Hranić.

Nuncij D'Errico pojasnio je kako smatra potrebnim posjetiti nadbiskupiju kojom predsjeda mons. Srakić, predsjednik HBK. Podsjetio je kako je jedno od dva akreditacijska pisma, koja nuncij donosi sa sobom po dolasku u neku zemlju, već predao mons. Srakiću pri nastupnom misnom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici, a drugo će pismo predati 17. srpnja predsjedniku Republike Hrvatske dr. Ivi Josipoviću te će tada upoznati i predstavnike hrvatske vlasti. Hrvatska je veoma važna Svetoj Stolici zbog višestoljetne, duboke povezanosti. Važna je i međunarodnoj zajednici, a većina građana ove zemlje još se izjašnjava katolicima, rekao je nuncij te istaknuo: "Pomalo mi je žao što sam ovdje u trenutku delikatnih odnosa između crkvene hijerarhije i nositelja političke vlasti. No, posao je apostolskoga nuncija promicati dobre odnose između nositelja lokalne crkvene vlasti i političkoga života. Predsjednika Josipovića susretao sam u različitim okolnostima za vrijeme službe u Sarajevu, uvijek sam osjećao veliko poštovanje prema njegovoj sklonosti za dijalog i uzajamno slušanje te imam povjerenja da ćemo uspjeti naći prava rješenja s obzirom na pitanja o kojima se raspravlja".

Na pitanje novinara na koje delikatne okolnosti misli i odnosi li se to na donošenje Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, nuncij D'Errico potvrdio je i rekao kako se nada da ne dolazi previše kasno, jer ako se sutra zaključi stvar, problem će postati veći i delikatniji. "Volio bih se nadati da postoji mogućnost da se uzme još malo vremena i pričeka s donošenjem odluka, bar do sljedećeg tjedna dok ne susretnem predstavnike političke vlasti u Hrvatskoj jer se nadam da bismo ipak mogli pronaći rješenje", istaknuo je.

Na pitanje što će i kada papa Benedikt XVI. odgovoriti na pismo mons. Srakića kojim je predao upravu Đakovačko-osječkom nadbiskupijom zbog navršene kanonske dobi od 75 godina, nuncij je pojasnio da Sveti Otac osobno poznaje mons. Srakića te osjeća prema njemu veliko poštovanje i razumijevanje. "Njegovo pismo proslijeđeno je Papi, no sada je vrijeme kada Benedikt XVI. promišlja, moli i odmara u ljetnikovcu u Castel Gandolfu te njegov odgovor ne treba očekivati brzo", rekao je mons. D'Errico i spomenuo kako je njegova obveza prikupiti razmišljanja o trojici potencijalnih kandidata koji bi mogli naslijediti službu nadbiskupa Srakića, za što je potrebno određeno vrijeme. "Sveti Otac obično prihvati zahvalu za upravu nadbiskupijom, no kaže da će ona biti efektivna kada bude imenovan novi nadbiskup", zaključio je novoimenovani nuncij.

Tijekom odlaska iz Crvenog salona mons. D'Errico zastao je kod portreta Ivana Pavla II., a tijekom susreta s medijskim djelatnicima rekao je i kako je blaženi Papa s velikim zanimanjem pratio događaje u Hrvatskoj prije 20 godina te se prisjetio kako ga je posebno iznenadilo s kolikom je točnošću i preciznošću Benedikt XVI. govorio o Hrvatskoj po svom povratku prošle godine.

Tijekom boravka u Đakovu nuncij je posjetio đakovačku prvostolnicu, Katolički bogoslovni fakultet i Bogoslovno sjemenište.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured