NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s 15. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH
Biskupi iz Bosne i Hercegovine su zahvalili svima koji sudjeluju i podupiru akciju Tjedna solidarnosti na područjima biskupija u Republici Hrvatskoj i svima koji pokazuju razumijevanje za nezavidno stanje katolika u BiH, osobito u entitetu Republike Srpske, gdje ih je jedva pet posto od predratnog broja. Istaknuli su osobitu važnost duhovne i svake druge međusobne povezanosti i potpore.

Članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su svoje XV. redovno godišnje zajedničko zasjedanje, 21. siječnja 2013. u zgradi HBK u Zagrebu. Predsjedao je nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić, predsjednik HBK, koji je nazočnima uputio prigodnu pozdravnu riječ. Biskupima se zatim obratio i predsjednik BK BiH mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki.

Tijekom zasjedanja s biskupima dviju Biskupskih konferencija susreo se i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico koji je prenio posebni blagoslov Svetog Oca. Podsjetio je na Pismo-Poruku državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea upućenu biskupima HBK i BK BiH prije godinu dana u kojoj je izražena zabrinutost Svetog Oca i Svete Stolice glede budućnosti Katoličke Crkve u BiH zbog izostanka pomoći organiziranom povratku prognanih Hrvata odnosno katolika. Izrazio je žaljenje što se situacija s povratkom Hrvata u BiH tijekom prošle godine nije poboljšala. Nadodao je da Sveta Stolica očekuje izvješće o akcijama koje su dvije Konferencije poduzele za poboljšanje nezavidne situacije katolika u BiH. Naglasio je važnost provođenja zajedničkih akcija poput Tjedna solidarnosti te poduzimanja sličnih zajedničkih incijativa dviju Biskupskih konferencija u sučeljavanju s egzistencijalnim izazovima i poteškoćama s kojima se susreću katolici u Bosni i Hercegovini. Izvijestio je biskupe o svojim razgovorima s predstavnicima vlasti Republike Hrvatske koji su mu obećali veće i odlučnije zauzimanje za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH i za održiv povratak onim prognanim i izbjeglim Hrvatima koji to žele.   

Biskupi iz Bosne i Hercegovine su zahvalili svima koji sudjeluju i podupiru akciju Tjedna solidarnosti na područjima biskupija u Republici Hrvatskoj i svima koji pokazuju razumijevanje za nezavidno stanje katolika u BiH, osobito u entitetu Republike Srpske, gdje ih je jedva pet posto od predratnog broja. Istaknuli su osobitu važnost duhovne i svake druge međusobne povezanosti i potpore. Izrazili su svoju solidarnost i potporu biskupima iz Hrvatske u nastojanjima da jasno i odlučno iznose službeni moralni i socijalni nauk Katoličke Crkve pred članovima svojih biskupijskih zajednica i pred cijelom domaćom javnošću.

Biskupi obiju BK su saslušali izvješće o radu Biskupske komisije HBK za liturgiju na novom prijevodu Misala, razmotrili neka pitanja u vezi s liturgijskim kalendarom te izdavanjem kantuala i graduala i dali svoje sugestije.

Saslušali su i prodiskutirali izvješće zajedničkog Vijeća HBK i BK BiH te Ureda za hrvatsku inozemnu pastvu koji brinu o djelovanju 197 hrvatskih katoličkih župa i misija širom svijeta. Potvrdili su izabrane delegate za članove Vijeća za dušobrižništvo Hrvata u inozemstvu. Izrazili su zahvalnost svim biskupima i redovničkim poglavarima i poglavaricama koji stavljaju na raspolaganje svoje članove za pastoralno djelovanje u hrvatskoj inozemnoj pastvi. Osobitu zahvalnost uputili su svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i zauzetim vjernicima laicima u hrvatskim misijama i župama koji pomaži da Hrvati katolici u inozemstvu ostanu postojani u vjeri svojih predaka u staroj domovini.

Saslušavši izvješće o radu Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, biskupi su odobrili nove članove Komisije te dali smjernice za izradu Pravilnika spomenute Komisije. Poduprli su prijedlog predstavljanja projekta Hrvatskog martirologija u svim biskupijskim središtima i većim centrima u svakoj biskupiji te nastavak prikupljanja potrebnih podataka o svim stradalim župljanima, o mjestima masovnih grobišta i svjedočanstva preživjelih svjedoka s ciljem kasnijeg izdvajanja osoba za koje bi mogao biti pokrenut proces kanonizacije. 

Biskupi su također saslušali godišnje izvješće o radu Komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu. Zahvalili su mons. Ratku Periću, biskupu mostarsko-duvanjskom i apostolskom upravitelju trebinjsko-mrkanskom, za njegovu pomoć nadležnoj Komisiji i Upravi Zavoda oko dorade Statuta i Pravilnika koji je odobrila nadležna Kongregacija. Prihvatili su prijedlog imenovanja novih članova Nadzornog vijeća spomenutog Zavoda.      

Zagreb, 21. siječnja 2013.

                                                                                  Tajništva HBK i BK BiH

 

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured