NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
Biskupi su se osvrnuli na aktualno pitanje zdravstvenog odgoja u školama. Upozoreno je na trend promicanja rodne (gender) ideologije koja se nastoji nametnuti diljem svijeta. Predstavljena je kronologija uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatske škole te posebno istaknut izostanak bilo kakve javne rasprave o tom važnom segmentu odgoja iz koje su isključene zainteresirane strane, a na osobit način roditelji.

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem predsjednika HBK-a mons. Želimira Puljića, zadarskog nadbiskupa, održano je 21. siječnja 2013. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije, u Zagrebu. Na zasjedanju je sudjelovao i apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D'Errico. U dijelu zasjedanja kao gost bio je nazočan mons. Ilija Janjić, kotorski biskup.

U svojem pozdravu na početku zasjedanja predsjednik HBK mons. Puljić osvrćući se na aktualnu situaciju Crkve u hrvatskome društvu podsjetio je na propovijed pape Benedikta XVI. na Bogojavljenje kako crkveni nauk nerijetko nije podudaran s javnim mnijenjem te na njegov upit 'koja je uloga biskupa u takvom okruženju'. U tome smislu papa je upozorio da biskupi moraju imati 'odvažnosti usprotiviti se totalitarnim stavovima i razmišljanjima' te da to imaju činiti na način da ne očituju svoju snagu agresijom i nasiljem, nego uspravnim držanjem; a ako treba i strpljivim podnošenjem udaraca. Dužnost je biskupa, istaknuo je Sveti Otac, stajati uz istinu i ne bojati se. Jer, 'tko se boji Gospodina' (Sir 34, 16) oslobođen je straha i obzira, pa je u pravom smislu riječi slobodan.

Istaknuto je kako je čovjek našega vremena izložen brojnim i opasnim manipulacijama, nerijetko u ime 'znanosti', gdje se zaboravlja na čovjekovo urođeno dostojanstvo. Kada se to pak dogodi onda netko mora dignuti glas, u ime čovjeka, u ime čovječnosti te je u tom kontekstu  razumljiv krik naše domaće Crkve u obrani čovjeka u prijeporu oko četvrtoga modula zdravstvenog odgoja. Upozoreno je na činjenicu kako su pojedina područja kulture, filozofije, umjetnosti i književnosti u Europi zatrovana idejama 'kulture smrti' koja rastače kršćansku kulturu i civilizaciju.

Biskupi su se osvrnuli na aktualno pitanje zdravstvenog odgoja u školama. Upozoreno je na trend promicanja rodne (gender) ideologije koja se nastoji nametnuti diljem svijeta. Predstavljena je kronologija uvođenja zdravstvenog odgoja u hrvatske škole te posebno istaknut izostanak bilo kakve javne rasprave o tom važnom segmentu odgoja iz koje su isključene zainteresirane strane, a na osobit način  roditelji. U tom smislu biskupi su podsjetili i na neuspjele pokušaje Hrvatske biskupske konferencije da ostvari dijalog s predstavnicima javnih vlasti o tom pitanju kao i na neprimjerene, uvredljive i diskriminacijske istupe predstavnika vlasti i jednog dijela medija. Posebno je istaknuto kako je Hrvatska biskupska konferencija nakon prošlogodišnjeg jesenskog zasjedanja, 15. studenoga 2012. uputila službeni dopis Vladi RH u kojem je zatražen razgovor o aktualnim pitanjima te da do danas nije dobiven nikakav službeni odgovor.

U razgovor se uključio i apostolski nuncij koji je izrazio zadovoljstvo što može zajedno s biskupima promišljati o toj iznimno važnoj temi koja izaziva veliku pozornost u hrvatskoj javnosti te izrazio nadu da će i ovaj susret doprinijeti rješavanju spomenutih spornih pitanja.

Zaključeno je da se biskupi o tom pitanju s konferencije oglase posebnom izjavom.

U nastavku zasjedanja predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj krčki biskup mons. Valter Župan iznio je plan i program nacionalnog studijskog dana za djelatnike pastorala braka i obitelji koji će se u travnju 2013. održati u Zadru. Glavna tema studijskog dana bit će „Od teologije tijela do evanđelja života".

Na zasjedanju imenovani su predstavnici Hrvatske biskupske konferencije u mješovitim radnim tijelima Katoličke Crkve i Vlade Republike Hrvatske.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

Svetac dana




Najave




Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured