NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Novi poglavar Katoličke crkve je papa Franjo
Drugog dana konklava za novog papu je izabran argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio koji je uzeo ime Franjo

Drugog dana konklava,  13. ožujka 2013., u 19.06 sati, iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele izašao je bijeli dim i time označio da su, nakon popodnevnog glasovanja, kardinali izabrali novog papu. U tom su se trenutku oglasila zvona rimskih crkava.

Sat vremena kasnije kardinal protođakon Jean-Louis Pierre Tauran svečano je s lože Bazilike sv. Petra objavio: "Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam: Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Georgium Marium Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Bergoglio qui sibi nomen imposuit Francisci" ("Javljam vam veliku radost: imamo papu! To je uzoriti i prečasni gospodin Jorge Mario Bergoglio, kardinal Svete Rimske Crkve koji je uzeo ime Franjo"). Prije toga u Sikstinskoj kapeli upriličena je kratka ceremonija. Nakon što su rezultati glasovanja pokazali da ima dovoljan broj glasova, kardinalu Bergogliu obratio se kardinal Giovanni Battista Re pitanjem: "Prihvaćaš li svoj kanonski izbor za Rimskog prvosvećenika?", a nakon potvrdnog odgovora postavio mu je drugo pitanje: "Koje ime želiš uzeti?". Novi papa izabrao je ime Franjo. Nakon te kratke ceremonije u Sikstinskoj kapeli spaljeni su glasački listići i bijelim dimom dan je znak da je novi papa izabran. Novoizabrani Petrov nasljednik zatim je ušao u tzv. Sobu suza ("Stanza delle lacrime") u kojoj je novi papa obukao papinsku odjeću, a zatim se vratio u Sikstinsku kapelu gdje se održala još jedna kratka svečanost s molitvom, čitanjem ulomka iz Evanđelja i završnom molitvom. Zatim je uslijedio svečani čin počasti i izraza poslušnosti kardinala novom papi. Prije samog izlaska na ložu bazilike novi se papa zaustavio u kapeli sv. Pavla gdje se pomolio pred Presvetim.

Papa Franjo u svom prvom obraćanju nakon izbora za poglavara Katoličke crkve zahvalio je mnoštvu okupljenom na Trgu sv. Petra na dočeku i pozvao vjernike da ga prate svojim molitvama. Pojavljivanje novog poglavara Katoličke crkve na loži Bazilike Sv. Petra okupljeno mnoštvo pozdravilo je burnim pljeskom i usklicima: "Živio Papa!", "Franjo, Franjo".
"Braćo i sestre, dobra večer! Poznato vam je da je dužnost konklave bila Rimu dati biskupa. Izgleda da su ga moja braća kardinali išla potražiti gotovo na kraj svijeta", našalio se novi papa na račun svog argentinskog porijekla. "Hvala vam na dočeku. Biskupijska zajednica Rima ima svog biskupa: hvala! I prije svega, želim se pomoliti za našeg biskupa u miru, Benedikta XVI. Molimo svi zajedno za njega, da ga Gospodin blagoslovi i da ga Majka Božja čuva", rekao je papa a zatim je zajedno s vjernicima izmolio Očenaš, Zdravomariju i Slava Ocu. Sada započinjemo taj put, put bratstva, ljubavi i međusobnog povjerenja. Molimo uvijek jedni za druge, za čitav svijet da zavlada veliko bratstvo. Želim da ovaj put Crkve koji danas započinjemo bude plodonosan za evangelizaciju ovog tako lijepog grada, rekao je papa.
Prije blagoslova Sveti je Otac zamolio vjernike za jednu uslugu: "Prije no što biskup blagoslovi narod, molim vas da vi zamolite Gospodina da blagoslovi mene: bit će to molitva naroda koji moli blagoslov za svog biskupa. U tišini molite za mene". Sveti je Otac zatim podijelio svečani blagoslov "Urbi et orbi". Nakon blagoslova papa se još jednom obratio okupljenima: "Braćo i sestre, sada vas ostavljam. Velika vam hvala na prihvaćanju. Molite za mene i vidimo se uskoro. Do skorog viđenja: sutra ću se poći pomoliti Majci Božjoj, da čuva cijeli Rim. Laku noć i ugodan odmor", rekao je na kraju svoga prvog obraćanja papa Franjo.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured