NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s 46. plenarnog zasjedanja HBK
Odreknuće pape Benedikta XVI. i izbor pape Franje, beatifikacija mučenika Miroslava Bulešića, djelovanje vjernika laika, bračna i obiteljska savjetovališta bile su neke od tema zasjedanja.

Plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, 46. u nizu, održano je od 9. do 11. travnja 2013. u sjedištu HBK u Zagrebu, Ksaverska cesta 12a. Na zasjedanju su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, izaslanici biskupskih konferencija: BiH-a vojni ordinarij Tomo Vukšić, Slovenije biskup Novoga Mesta Andrej Glavan i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar te subotički biskup Ivan Penzeš i srijemski biskup Đuro Gašparović.

U svojem pozdravnom govoru predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić posebno se osvrnuo na odreknuće pape Benedikta XVI. i izbor novoga pape Franje. Podsjetio je na pismo koje je uputio umirovljenom papi u ime HBK u kojem mu je napisao kako njegovu odluku biskupi prihvaćaju s poštovanjem te da u tom njegovu činu prepoznaju veliku ljubav prema Crkvi Božjoj. Istaknuvši kako je izbor novoga pape bio pravo iznenađenje, predsjednik HBK posebno je naglasio jednu od njegovih prvih gesta kad je s balkona Bazilike sv. Petra zamolio vjernike da mole Gospodina za njega čime je očitovao veliko strahopoštovanje prema službi koju je prihvatio.

U radnom dijelu zasjedanja o odreknuću pape Benedikta XVI. i izboru novoga pape Franje govorio je kardinal Josip Bozanić. Podsjetio je na Papine riječi odreknuća te istaknuo kako se u tome Papinom činu očitovala njegova odgovornost i poniznost. Kardinal je istaknuo da je umirovljeni papa izabrao put povlačenja, tišine, molitve i razmatranja te na taj način nastavio služiti Crkvi. Između ostaloga kardinal se osvrnuo i na veliko zanimanje medija za sve što se u proteklom razdoblju događalo u središtu Katoličke Crkve što je pokazalo da papina služba ima veliku važnost u suvremenom svijetu koja nadilazi ovozemaljske okvire i bitno uključuje dimenziju vjere. U tom smislu i novoga papu Franju i njegov izbor treba prije svega promatrati očima vjere.

Biskupi su sa zasjedanja uputili zajedničko pismo papi Franji u kojem su mu uz čestitke povodom njegovog izbora izrazili poštovanje i odanost te podsjetili na stoljetne veze i odanost hrvatskih katolika nasljednicima sv. Petra.

Porečki i pulski biskup Dražen Kutleša biskupe je upoznao s pripremama za slavlje proglašenja blaženim mučenika svećenika Miroslava Bulešića kojega su komunisti ubili 1947. u Lanišću u Istri. Svečano euharistijsko slavlje s činom beatifikacije održat će se u subotu, 28. rujna 2013, u 11 sati u pulskoj Areni. Pozvani su vjernici iz cijele Hrvatske da zajedno sa svojim svećenicima dođu u Pulu na to veliko slavlje. Biskupi su odredili da ovogodišnje hodočašće svećenika bude povezano s činom beatifikacije svećenika Bulešića. Kako bi se javnost što bolje upoznala s osobom i djelovanjem budućega blaženika već je objavljeno nekoliko knjiga, a trenutno su u pripremi i prigodni dokumentarni filmovi kao i drugi materijali koji će biti upućeni na župe.

Hrvatski su biskupi ponovno istaknuli važnost djelovanja vjernika laika u Crkvi i društvu te su se osvrnuli na neke aktualne izazove na tome području. Naglašena je važnost poštivanja kriterija crkvenosti za udruženja vjernika laika koje je odredio papa bl. Ivan Pavao II. u Apostolskoj pobudnici Christifideles laici i u svijetlu kojih se imaju prosuđivati laička udruženja u Crkvi. Ti kriteriji su: davanje prvenstva pozivu svakog kršćanina na svetost, odgovornost u ispovijedanju vjere Crkve u poslušnosti crkvenom učiteljstvu, svjedočanstvo čvrstog i uvjerenog zajedništva s papom i mjesnim biskupom, podudarnost i dioništvo u apostolatu Crkve te u tom smislu aktivno sudjelovanje u novoj evangelizaciji i uprisutnjenju evanđeoskih vrijednosti u društvu. Članovi HBK podržali su i inicijativu mreže katoličkih laika s ciljem povezivanja i animiranja katoličkih laika za aktivniji angažman u Crkvi i društvu.

                        Posebnu pozornost biskupi su posvetili temi bračnih i obiteljskih savjetovališta. U 11 hrvatskih (nad)biskupija danas postoji 18 takvih savjetovališta u kojima djeluju 22 djelatnika. Kako je istaknuo biskup Valter Župan, predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj, u proteklih 20 godina kroz ta je savjetovališta prošlo oko 47 tisuća osoba na individualnom savjetovanju, oko 12,5 tisuća parova na bračnom savjetovanju i oko 16,5 tisuća obitelji na obiteljskom savjetovanju. Kako bi se poboljšalo djelovanje bračnih i obiteljskih savjetovališta i odgovorilo na rastuće potrebe na tome području rečeno je da u budućnosti treba poraditi na njihovom unutarcrkvenom i društvenom povezivanju, verifikaciji edukacije postojećih i edukaciji novih savjetovatelja te donošenju Pravilnika kojim bi se pobliže odredilo njihovo osnivanje i način djelovanja. Biskupi su upoznati i s održavanjem prvog nacionalnog studijskog dana za djelatnike i suradnike u pastoralu braka i obitelji koji će 19. i 20. travnja 2013. u Zadru okupiti oko 200 sudionika. Glavne teme studijskoga dana su „Teologija tijela" i „Evanđelje života".

Na zasjedanju je raspravljano o izmjenama i dopunama Pravilnika o ustrojstvu i djelovanju Vojnog ordinarijata u RH. Biskupi su dali potporu svim nastojanjima u jasnom definiranju statusa Vojnog ordinarijata pozivajući pritom na poštivanje Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH.

Najnoviji dokument Kongregacije za kler „Direktorij za službu i život prezbitera" prikazao je biskup Vjekoslav Huzjak, predsjednik Vijeća HBK za kler, koji je istaknuo da direktorij želi svakom svećeniku biti pomoć u produbljivanju vlastitog identiteta, zvanja i duhovnog života kao i poticaj za trajnu izgradnju te referentna točka za bogat i autentičan apostolat, na korist Crkve i cijeloga svijeta.

U povodu predstojećih izbora članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske koji će se održati 14. travnja 2013. i lokalnih izbora biskupi pozivaju vjernike da izađu na izbore i tako iskoriste svoje građansko pravo i ispune svoju dužnost te tako daju doprinos općem dobru i očituju svoju ljubav prema domovini. Izborima treba pristupiti razborito i odgovorno. To prije svega uključuje zauzeto informiranje o programima i osobama te njihovu prosudbu u svjetlu evanđeoskih načela. Nalazimo se u vremenu velikih izazova na globalnoj razini i pred ulaskom u Europsku uniju koje od odgovornih na vlasti zahtijeva mudro, kompetentno i etičko upravljanje na dobro cijele zajednice. U tom smislu važno je tko će zastupati naše narodne i domovinske interese u Europskom parlamentu čije će odluke umnogome odrediti našu sadašnjost i budućnost. Zato je istaknuta važnost biranja ljudi koji će hrabro i odvažno braniti kršćanska načela te se u tome duhu, između ostaloga, zauzimati za zaštitu ljudskog života od začeća do naravne smrti, za dostojanstvo braka i obitelji, za pravo roditelja da odlučuju o odgoju svoje djece, za socijalnu pravdu, za pravo svih na rad i dostojan život te u središnjim europskim institucijama promicati bogatu kulturnu i duhovnu baštinu hrvatskoga naroda.

Biskupi su informirani i o pripremama znanstvenoga skupa „Mučenici i mučenički trag(ovi) u hrvatskoj prošlosti" koji će organizirati Komisija HBK i BK BiH-a za hrvatski martirologij u suradnji s visokim teološkim učilištima.

Članovi HBK su podržali daljnji rad na općim odredbama o katoličkoj vjerskoj pouci i odgoju u Hrvatskoj kao i na smjernicama za postupanje u slučajevima spolnog zlostavljanja maloljetnika.

Predsjednici i voditelji pojedinih Komisija, Vijeća, Odbora i ustanova HBK podnijeli su izvješća o svojem području djelovanja. Na zasjedanju je istaknuta potreba novog ustrojstva ureda i ustanova HBK.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured