NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Govor predsjednika HBK nadbiskupa Želimira Puljića na početku 46. plenarnog zasjedanja HBK

1. Još uvijek u ozračju uskrsnog otajstva uz srdačan pozdrav svima želim blagoslovljene uskrsne dane na početku ovog 46. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije. Budući da smo prije mjesec dana dobili novoga papu Franju s osobitim poštovanjem pozdravljam među nama njegovog predstavnika u Hrvatskoj, preuzvišenoga gospodina nadbiskupa, mons. Alessandra D'Errica, koji će nam također uputiti svoju riječ. Preuzvišeni gospodine, zahvalni za Vaše služenje u Hrvatskoj, od srca Vas pozdravljamo, čestitamo na novom papi Franji, te Vam zahvaljujemo što ste došli na ovu plenarnu sjednicu Hrvatske biskupske konferencije, kao i za Vaše riječi koje ćete nam uputiti.

Pozdravljam sve članove Hrvatske biskupske konferencije, u prvom redu uzoritog gospodina kard. Josipa Bozanića, nadbiskupa i metropolitu i potpredsjednika HBK. Vi ste, Uzoriti, već po drugi put u zadnjih osam godina sudjelovali na konklavama. Unaprijed Vam zahvaljujem za ono što ćete nam na ovom zasjedanju reći o tom milosnom susretu, o Vašem iskustvu i onom što smijete govoriti. Pozdravljam i ugledne predstavnike drugih biskupskih konferencija i biskupe goste: mons. Tomu Vukšića, vojnog ordinarija u BiH, delegata BK BiH; mons. Stanislava Hočevara, nadbiskupa beogradskog, potpredsjednika i delegata Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda; mons. Andreja Glavana, biskupa Novog Mesta, delegata Slovenske BK; mons. Ivana Penzeša, biskupa subotičkog, člana Međunarodne BK sv. Ćirila i Metoda; mons. Đuru Gašparovića, biskupa srijemskog.

Pozdravljam generalnog tajnika, prečasnog gospodina mons. Enca Rodinisa, njegova zamjenika mons. Fabijana Svalinu i glasnogovornika gospodina Zvonimira Ancića.

Pozdravljam među nama predstavnike medija. Koristim prigodu uz uobičajeni pozdrav uputiti riječ zahvale svima koji su zadnja dva mjeseca pratili s osobitim zanimanjem javnosti crkvena događanja iz Vatikana; posebice nakon odreknuća pape Benedikta XVI., i izbora pape Franje. Unaprijed zahvaljujem i na izvješćivanju s ovoga zasjedanja.

Od prošlog redovitog zasjedanja, u studenome prošle godine, imali smo u međuvremenu dva zasjedanja: Redovito zasjedanje 21. siječnja 2013. prije podne s biskupima BK BiH u Zagrebu te izvanredno zasjedanje HBK istoga dana poslije podne.

2. Zadnja dva mjeseca bili smo svjedoci osobitih zbivanja koje ćemo pamtiti. Posebice 11. veljače 2013. kad je papa Benedikt XVI. na koncu redovitog konzistorija s kardinalima objavio da im ima priopćiti važnu odluku za život Crkve: "Nakon što sam se više put preispitao pred Bogom, došao sam do uvjerenja da mi moje snage, zbog poodmakle dobi, više ne dopuštaju vršiti na prikladan način moju papinsku službu… Zbog toga izjavljujem da se odričem službe Rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, tako da će od 28. veljače 2013., u 20 sati, stolica Svetog Petra biti upražnjena i morat će se sazvati konklave za izbor novoga pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetu Crkvu Božju", kazao je Papa u izjavi kojom je najavio odreknuće papinske službe.

U pismu koje sam u vaše ime uputio Papi, napisao sam kako njegovu odluku prihvaćamo s poštovanjem i respektom. A u tom njegovu činu otkrivamo veliku ljubav prema Crkvi Božjoj koju je pokazao tijekom briljantnih osam godina svoga pontifikata. Pamtit ćemo njegovo mirno i staloženo upravljanje Petrovom lađom, usprkos teškim trenucima kojih nije nedostajalo. Zahvaljujemo Bogu za dar njega koji nas je umnošću svoje ljubavi i žarom istine, učio kako vjerovati i Crkvu voljeti; kako se za nju boriti i s njom supatiti. Uvijek uvjerljivo i beskompromisno čitavim umom i srcem svojim. Posebice što nas je učio da Crkva nije naša, nego Božje djelo. A naše je samo ponavljati riječi: "Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!" (Lk 17,10). Jednostavna je to, ali velika pouka koju nam je na kraju svoga pontifikata ostavio veliki Benedikt XVI. Zbog toga mu s ljubavlju zahvaljujemo što nam je pružio sjajan primjer jednostavnog i poniznog radnika u vinogradu Gospodnjem.

3. A onda u utorak 12. ožujka 2013. započele su konklave. I već drugog dana, u srijedu 13. ožujka u 19 sati i šest minuta iz dimnjaka na krovu Sikstinske kapele izašao bijeli dim. Zvona s katedrala i crkava diljem Hrvatske objavila su radosnu vijest da su kardinali izabrali novog papu u osobi kardinala Jorgea Marija Bergoglija, koji je uzeo ime Franjo. Nakon što se zahvalio na dočeku, novi je Papa naglasio kako "sada započinjemo put bratstva, ljubavi i međusobnog povjerenja" te prije samog blagoslova zamolio vjernike neka mole Gospodina da njega blagoslovi: Tim simboličnim činom Papa je očitovao veliko strahopoštovanje prema službi koju je prihvatio, a njegov izbor bio je pravo iznenađenje. Koga su to kardinali izabrali, čut ćemo u izvješću uzoritog kardinala Josipa Bozanića.

Zanimljiva je primjedba jednog novinara (Alessandro Gisotti) koji je napisao da je kardinal Bergoglio mijenjao svoje reverende i "soli deo", ali on sebe neće mijenjati, nego će zadržati svoj uhodani stil rada. Bio je, naime, i ostat će pastir siromaha koji daje svoj glas onima "koji glasa nemaju". Novinar uz to spominje kako je rado ispovijedao, obilazio svećenike po nadbiskupiji i bio sirotinji na raspolaganju. Nikada, veli on, nije se ustručavao usprotiviti kad je osjetio da je ugroženo ljudsko dostojanstvo. No, u isto vrijeme pružao je svjedočanstvo evanđeoske jednostavnosti i poniznosti s kojom je ušao i u konklave. Dok se radujemo papi Franji, usrdno molimo neka predanim služenjem učvršćuje braću u vjeri, i bude vidljivo počelo jedinstva i temelj zajedništva ljubavi u Crkvi i u svijetu. Blagoslovljen koji dolazi uime Gospodnje!

4. Pred nama je sljedeći program: Nakon izvješća kardinala Bozanića o odreknuću službe i izvješća s konklava, čut ćemo detaljnije informacije o važnom događaju za istarsku Crkvu: O beatifikaciji sluge Božjeg Miroslava Bulešića. To je važan događaj za čitavu Crkvu, a posebice Crkvu u Hrvata. Dobiti novog blaženika, a k tomu mučenika razlog je radosti i ponosa. Tim povodom bit će upriličeno i hodočašće svećenika, o čemu će nas detaljnije izvijestiti mjesni ordinarij porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša i predsjednik vijeća HBK za kler mons. Vjekoslav Huzjak.

Budući da je odgoj imanentan poslanju Crkve, koja shodno tome ima pravo osnivati i voditi škole bilo kojeg smjera, vrste i stupnja, na zasjedanju će biti govora o općim odredbama koje bi HBK trebala prirediti u duhu crkvenih propisa koji se tiču katoličke vjerske pouke i odgoja. Bit će također govora i o sudjelovanju vjernika laika u životu Crkve. U vremenu naglašene sekularizacije važno je da vjernici otkrivaju kako su po krštenju pozvani rasti u svetosti i kršćanskom savršenstvu. Oni uz to imaju "odgovornost ispovijedati i svjedočiti katoličku vjeru, te biti čvrsto vezani s Papom i biskupima i lojalni s njihovim naučavanjem. Osobito se od njih očekuje da se aktivno uključe u tijekove socijalnog razvoja u svjetlu socijalnog nauka Crkve, a u službi integralnog razvoja čovjeka, te da ne zaborave potrebu misionarskog poleta i spremnost dati svoj obol za novu evangelizaciju svijeta.

5. Uz Stalno vijeće HBK ima 6 Biskupijskih komisija, 12 Vijeća i 5 Odbora HBK. Predsjednici pojedinih tijela imat će prigodu iznijeti ono što je učinjeno kao i predložiti što bi se moglo i trebalo raditi. Bit će uz to govora i o crkvenim bračnim i obiteljskim savjetovalištima koji samozatajno u sklopu naših caritasovih ureda vrše odgovornu i vrlo važnu socijalnu i društvenu službu, te pružaju nezamjenjivu ljudsku i psihološku pomoć ljudima u potrebi.

Bit će govora o ustrojstvu i nadležnostima ureda i ustanova HBK, o pojedinim mandatima u njezinim tijelima. Vojni ordinarij u RH izvijestit će o predloženoj izmjeni i dopuni Pravilnika o ustrojstvu i djelovanju Vojnog ordinarijata u RH.

Prije tri godine proslavljena je Svećenička godina koju je papa Benedikt XVI. proglasio povodom 150. obljetnice smrti sv. Ivana Marije Vianneya. Kad je on govorio o svećeništvu, nije nalazio riječi kojima opisati veličinu dara i zadatka koji Svemogući povjerava ljudskom stvorenju. "Kad bi svećenik shvatio koliko je velik, pisao je, umro bi; ne od straha, nego od ljubavi. Jer, svećeništvo je ljubav Isusova srca". Ova rečenica sv. Ivana Marije Vianneya ušla je u Katekizam Katoličke Crkve (br. 1589) kako bi se potkrijepilo veličinu svetoga Reda. Upravo u kontekstu veličine svećeničkog zvanja bit će predstavljene najnovije smjernice koje je objavila Kongregacija za nauk vjere, a naša Pravna komisija ih je doradila, kao i najnoviji Direktorij za službu i život prezbitera. Posla i tema dosta; a i radnika ne fali. Nadam se kako će nam i ova dva i po dana našeg bratskog druženja i rada biti dostatni da obradimo predviđeni program. Konferencija za tisak bit će u četvrtak 11. travnja u 12 sati. Želim blagoslovljeno i plodno ovo naše proljetno zasjedanje.

+ Želimir Puljić, predsjednik HBK

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured