NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje sa sjednice Stalnoga vijeća HBK
Biskupi su informirani i o izjavi koju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske dao na sjednici održanoj 26. lipnja 2013. godine, a koju su prenijeli mediji. Naime, u kontekstu rasprave o "Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske Unije" predsjednik Vlade RH je izjavio da su "zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ". Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda. Članovi Stalnoga vijeća izrazili su zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK.

Sjednica Stalnoga vijeća HBK-a održana je danas, 15. srpnja 2013., pod predsjedanjem zadarskoga nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimira Puljića u sjedištu HBK u Zagrebu. Sjednici su bili nazočni i ostali članovi Stalnoga vijeća HBK-a: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i potpredsjednik HBK-a, mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, mons. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK-a, i mons. Fabijan Svalina, zamjenik generalnoga tajnika.

Članovi Stalnoga vijeća osvrnuli su se na zaključke s 46. plenarnog zasjedanja koje je bilo u travnju 2013. godine. Tajništvo HBK-a podnijelo je izvješće o aktualnim stvarima s obzirom na ustrojstvo ureda i ustanova HBK-a, kao i o delegatima koji će sudjelovati na predstojećim međunarodnim susretima.

Bilo je govora i o predstojećoj beatifikaciji sluge Božjega Miroslava Bulešića koja će biti u pulskoj Areni 28. rujna 2013. godine. Porečka i pulska biskupija za ovu prigodu otvorila je web-stranicu miroslavbulesic.hr. Miroslav Bulešić bio je uzoran svećenik, pun pastoralne revnosti, čovjek molitve i djelotvorne ljubavi, svećenik koji je imao veliko srce za siromahe i za sve potrebne, koji se u svojem djelovanju nadahnjivao samo vjerom, za koju je bio spreman položiti i život. Ubili su ga komunisti nakon krizme u Lanišću u nedjelju, na blagdan sv. Bartola apostola, 24. kolovoza 1947. godine.

Biskupi su informirani i o izjavi koju je predsjednik Vlade Republike Hrvatske dao na sjednici održanoj 26. lipnja 2013. godine, a koju su prenijeli mediji. Naime, u kontekstu rasprave o "Zakonu o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske Unije" predsjednik Vlade RH je izjavio da su "zločince ovih 20 godina štitili Crkva i HDZ". Biskupi očekuju objašnjenje takvog istupa i traže ispriku zbog uvrede, klevete i narušavanja ugleda.

Razmotrena su pitanja vezana uz promijenjene odnose Vojnog ordinarijata i MORH-a, kao i najavljena, a dijelom i provedena reforma na HRT-u. Članovi Stalnoga vijeća izrazili su zabrinutost zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja mu je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK.

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured