NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Reagiranje Tiskovnog ureda HBK na istup HRT Komunikacija u emisiji Mir i dobro
U regiranju koje je objavljeno u emisiji Mir i dobro u nedjelju, 3. studenoga, između ostaloga se ističe "Ne želeći ulaziti u narav reorganizacije HRT-a, naglašavamo da je ukidanjem autonomije religijskog programa prekršen Sporazum s Hrvatskom biskupskom konferencijom sklopljen 2000. godine, pri čemu o toj namjeri Hrvatska biskupska konferencija nije bila niti obaviještena."

     U skladu sa Zakonom o medijima NN59/04, čl. 40, te čl. 41 i 42 molimo Vas da objavite reakciju Hrvatske biskupske konferencije na istup HRT Komunikacija objavljen u emisiji „Mir i dobro" od 27. listopada 2013.

     Ne želeći ulaziti u narav reorganizacije HRT-a, naglašavamo da je ukidanjem autonomije religijskog programa prekršen Sporazum s Hrvatskom biskupskom konferencijom sklopljen 2000. godine, pri čemu o toj namjeri Hrvatska biskupska konferencija nije bila niti obaviještena.

     HRT pojašnjava da su umjesto redakcija sportskog, zabavnog ili dramskog programa novom reorganizacijom uvedeni produkcijski odjeli: sport, zabavni i dramski, no ne navodi da je svim tim produkcijskim odjelima zadržana prijašnja autonomija. Jedino je religijski program novom reorganizacijom HRT-a izgubio autonomiju i pripojen je kulturi i umjetnosti bez ikakvih pojašnjenja.

     Da je Sporazum na snazi i da se mora poštivati jasno je naglašeno i u Ugovoru između Hrvatske radiotelevizije i Vlade Republike Hrvatske od 13. svibnja 2013. u kojem u čl 37. stoji: „HRT je dužan ostvariti obveze iz Sporazuma s Hrvatskom biskupskom konferencijom i drugim vjerskim zajednicama."

     Također nije točno da nova organizacija nije utjecala na produkciju religijskih sadržaja na HRT-u. Javnosti je dobro poznato da je još prošle godine ukinuta dobro slušana jutarnja kratka duhovna misao na Radio Sljemenu „Hvaljen Isus i Marija", a neke su emisije stavljene u lošiji termin emitiranja.

     Stoga, Hrvatska biskupska konferencija očekuje da religijski program na HRT-u dobije autonomiju koju imaju i ostali produkcijski odjeli te da se poštuju sve točke Sporazuma između HRT-a i HBK dok ne dođe do njegove izmjene.

Tiskovni ured HBK

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured