NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Čestitka predsjednika HBK Predsjedniku RH i predsjedniku Hrvatskoga sabora
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uzvratio je čestitku predsjedniku Republike Hrvatske gosp. Ivi Josipoviću i predsjedniku Hrvatskoga sabora gosp. Josipu Leki koji su mu uputili čestitke u povodu svetkovine Božića i nove godine

Sa zahvalnošću sam primio Vašu čestitku povodom našeg velikog kršćanskog blagdana Božića u kojoj izričete i dobre želje za nastupajuću 2014. godinu. Naša drevna božićna pjesma, „Svim na zemlji mir veselje!" odjekivat će u crkvama, na trgovima i u obiteljima diljem Lijepe Naše. Mir je, naime, jedna od temeljnih ljudskih vrjednota. A veselje, radost i čežnja za mirom usađena je u dušu svakoga bića. Ona ispunja čovjeka vedrinom, otvara njegov um i srce za potrebe drugih i razvija osjećaj pravoga bratstva.

U ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan mira, koji se obilježava 1. siječnja 2014. papa Franjo naglašava kako je bratstvo i otvorenost prema drugima temelj i put mira. U srcu svakog muškarca i žene, veli on, „prebiva želja za puninom života, koja uključuje nezatomljivu čežnju za bratstvom kao bitnom dimenzijom čovjeka". I zaključuje kako je „bez bratstva nemoguće graditi pravedno društvo i postojan i trajan mir". A bratstvo se najprije „uči u krilu obitelji koja je njegov  izvor, te samim tim temelj i pravi put mira". Papa nas, dakle, vraća korjenima, našim obiteljima i našem zajedništvu. Zbog toga u kriznom vremenu brojnih nemira, rezigniranosti i pomanjkanja vedrine poželio bih neka u srcima našim ljudi odjekuje božićna pjesma i poruka „o miru i veselju". Jer, Dijete nam se rodilo, Bog nam je darovan. A slavlje Božića neka osnaži onu urođenu želju za puninom života i čežnju za bratstvom kako bi raslo i jačalo naše zajedništvo i međusobno razumijevanje.

U tome duhu u ime Hrvatske biskupske konferencije, svećenika, redovnika i redovnica i svih vjernika, te u svoje ime, Vama, gospodine Predsjedniče, Vašoj obitelji, kao i svim Vašim suradnicima želim čestit Božić i blagoslovljenu Novu 2014. godinu! Neka Novorođeni Isus prati Vaš rad i Vaše nastojanje u službi općega dobra."

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured