NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Reagiranje Tiskovnog ureda HBK na pisanje tjednika Globus
Iznesena procedura izbora novih biskupa, kao i uloga pojedinih aktera u tome postupku kako ju određuje Zakonik kanonskoga prava umnogome se razlikuje od one kako ju je u svome tekstu prikazao gospodin Hudelist.

U tjedniku Globus od 17. siječnja 2014. godine, objavljen je članak novinara Darka Hudelista pod naslovom „Bozanić više nije glavni" u kojem su iznesene neistinite tvrdnje te stoga molimo da u skladu sa Zakonom o medijima, objavite slijedeće reagiranje:

Izbor i imenovanje novih biskupa jasno su uređeni Zakonikom kanonskoga prava koji određuje da mjesni biskup, biskupi pojedine crkvene pokrajine ili biskupske konferencije zajednički, tajno sastave popis s imenima trojice svećenika prikladnih za biskupstvo i dostaviti ga Svetoj Stolici. Sukladno Zakoniku kanonskoga prava zadaća je papinskog izaslanika u zemlji u kojoj se provodi proces postavljanja novoga dijecezanskoga biskupa ili biskupa koadjutora da prikupi dodatne informacije o kandidatima. Nuncij je dužan istražiti i Svetoj Stolici priopćiti što o svakom pojedinom kandidatu misli metropolit i biskupi sufragani crkvene pokrajine u kojoj bi kandidat trebao preuzeti biskupsku službu. Osim toga nuncij je dužan pribaviti mišljenje predsjednika biskupske konferencije, zatim pitati za savjet neke članove zbora savjetnika dijecezanskog biskupa i stolnog kaptola te više predstavnika biskupijskog i redovničkog klera te laika "koji se odlikuju mudrošću". Papin izaslanik dužan je također priložiti svoj osobni sud odnosno svoje osobno mišljenje o kandidatima. Taj cijeli postupak nuncij  provodi u najvećoj tajnosti i svi koji su pitani za savjet odnosno za mišljenje obvezani su najstrožom tajnom. Konačnu odluku o imenovanju određenog svećenika biskupom ima poglavar Katoličke Crkve – papa.

Iznesena procedura izbora novih biskupa, kao i uloga pojedinih aktera u tome postupku kako ju određuje Zakonik kanonskoga prava umnogome se razlikuje od one kako ju je u svome tekstu prikazao gospodin Hudelist.

Što se tiče odnosa nuncija i članova Hrvatske biskupske konferencije novinar je previdio činjenicu da je Apostolski nuncij redovito nazočan na redovitim i izvanrednim zasjedanjima s hrvatskim biskupima, da redovito obilazi biskupe i njihove biskupije, posebice u prigodi velikih svečanosti te da je rado viđen i svečano dočekivan.

Gruba je podvala na račun zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića za koga se insinuira da nema utjecaja u Vatikanu, i da o svemu odlučuje nuncij u RH kojemu novinar zločesto pripisuje veću naklonost političarima nego hrvatskim biskupima. Novinar očito zanemaruje činjenicu da je nuncij po službi dekan diplomatskog zbora, pa je uz potrebno druženje i savjetovanje s hrvatskim biskupima po službi dužan kontaktirati političke strukture Republike Hrvatske u kojoj predstavlja Svetog Oca.

Tiskovni ured HBK

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured