NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
I do sada su crkvene ustanove plaćale poreze
Izjava predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića o Prijedlogu zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija

Vezano za Prijedlog zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija treba prije svega istaknuti da je Vlada jučer usvojila Prijedlog toga zakona i uputila ga u saborsku proceduru. Radi se o prijedlogu zakona koji treba ozbiljno prostudirati stoga u ovom trenutku želim samo načelno istaknuti ovo:

  1. Sukladno Ugovorima sa Svetom Stolicom određena primanja povezana s crkvenim poslanjem, poput milostinja  i darova vjernika, ne podliježu poreznim propisima.
  2. No, sve ono što se odnosi na gospodarsku djelatnost pojedinih crkvenih ustanova podliježe važećim poreznim i drugim propisima Republike Hrvatske. I do sada su crkvene ustanove poštujući te zakone plaćale poreze. Propisi su se i tijekom proteklih godina često mijenjali te su im se crkvene ustanove prilagođavale. Tako će biti i sa svakim budućim zakonom. Stoga pričekajmo da ovaj zakon prođe saborsku proceduru.
  3. Crkva kod ovoga kao i kod drugih zakona ne želi gledati njihov utjecaj samo na svoje djelovanje nego  i na opće dobro. U tome smislu izražavamo želju i nadu da će i ovaj, kao i drugi zakoni, poticati i ohrabrivati napore onih koji se u svom djelovanju vode ne vlastitim interesima, nego žele učiniti nešto dobro i plemenito i tako doprinijeti boljitku našega društva prema onoj poznatoj izreci starih Dubrovčana „Obliti privatorum publica curate" – zaboravite osobne interese i vodite brigu o zajedničkim stvarima.

 

Zagreb, 31. siječnja 2013.
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured