NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Godišnja sjednica ravnatelja nad/biskupijskih Caritasa
Usvajanje minimalnih standarda upravljanja i etički kodeks za nacionalne Caritase, korizmena akcija "Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", pomoć poplavljenim područjima bile su neke od tema susreta.

Redovita godišnja sjednica ravnatelja nad/biskupijskih Caritasa održana je, pod predsjedanjem predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, 11. ožujka u prostorima Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Na sjednici je bilo govora o usvajanju minimalnih standarda upravljanja i etičkom kodeksu za nacionalne Caritase, prema naputcima iz Cor Unuma tj. Caritasa Internationalisa i Caritasa Europe, koji za cilj imaju unapređenje upravljanja i vođenja Caritasovih struktura, oplemenjivanje i dopunjavanje organizacijske politike, ponašanja i promicanje kulture učenja.

Osim toga, ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina podnio je izvješće o akciji "za 1000 radosti" u kojoj će ove godine putem mreže nad/biskupijskih Caritasa za najsiromašnije obitelji biti raspodijeljeno 2,1 milijuna kuna.

Vezano uz korizmenu akciju "Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini", istaknuta je zabrinutost pogoršanjem socijalnih uvjeta u kojima žive i rade Hrvati kao i izazovi s kojima se svakodnevno susreće sestrinska Crkva u Bosni i Hercegovini. Poziv za molitveno zajedništvo kao i uključivanje u akciju materijalnim darom još je jednom upućen općoj i vjerničkoj javnosti.

Govora je bilo i o pomoći poplavljenim područjima oko Siska, Velike Gorice, Karlovca i na požeškom području za koje je do sada putem akcije Hrvatskog Caritasa prikupljeno oko 150 000 kuna. Biskup Mrzljak ponovio je poziv za uključivanje u pomoć poplavljenim područjima te na poseban način potiče župnike da stupe u kontakt s Caritasom Sisačke biskupije i pomognu na način da pojedina ili više župa obnovi po jednu kuću stradalih obitelji.

Najavljena je duhovna obnova za Caritasove djelatnike u svibnju ove godine kojoj će domaćin biti Caritas Dubrovačke biskupije, te akcija prikupljanja starih školskih udžbenika i njihova otkupa kao papirnate sirovine koja za svrhu ima formiranje fonda pri Hrvatskom Caritasu za pomoć siromašnim đacima i studentima, priopćeno je iz Hrvatskog Caritasa.(IKA)
Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured