NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Pismo sućuti predsjednika HBK povodom smrti mitropolita Jovana
Njegovu dušu preporučujem Božjem milosrđu. Neka je Svemogući pridruži uskrsnuću Krista Gospodina. A svima koji tuguju zbog neizbježnog rastanka, neka Uskrsnuli bude potpora i snaga.

Gospodin Jovan Pavlović, mitropolit zagrebačko-ljubljanski jučer je blago usnuo u Gospodinu i ostavio vidljive tragove svog pastirskog zauzimanja za Božje kraljevstvo. Uz brigu za pravoslavne vjernike u Hrvatskoj on je bio aktivan i otvoren sugovornik o važnim pitanjima pravoslavno-katoličkog suživota s naglašenom potrebom međusobnog poštovanja i nastojanja da se snagom evanđeoske ljubavi i praštanja gradi zajednička sadašnjost i budućnost. Svojom riječju i ponašanjem dao je važan doprinos kulturi dijaloga na ovim našim prostorima pa će ostati u uspomeni svima koji su prepoznali njegov evanđeoski pristup ljudima i događajima.

U molitvenom sam zajedništvu sa svima koji su pogođeni njegovom smrću, kako u zagrebačko-ljubljanskoj eparhiji kojom je upravljao preko trideset godina, tako i Manastiru Krki (nedaleko od Zadra) gdje je predavao i drugim mjestima gdje je službovao. Svi koji su ga poznavali pamtit će ga najviše po njegovoj dubokoj vjeri u otajstvo Krista Uskrsnuloga u kojeg je vjerovao i o njemu govorio. I, evo, u neposrednoj pripravi za ovogodišnje uskrsne blagdane usnuo u Gospodinu.

Njegovu dušu preporučujem Božjem milosrđu. Neka je Svemogući pridruži uskrsnuću Krista Gospodina. A svima koji tuguju zbog neizbježnog rastanka, neka Uskrsnuli bude potpora i snaga. I neka sve ispuni svojom nadom i utjehom. Svećenstvu, monaštvu i svim vjernicima Eparhije zagrebačko-ljubljanske izrazi kršćanskog suosjećanja i solidarnosti.

 

† Želimir Puljić, nadbiskup zadarski,

predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured