NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje sa 48. plenarnog zasjedanja HBK
Zasjedanje je održano od 13. do 15. svibnja 2014. u Zagrebu. Katehetska pitanja, promišljanja o pastoralu obitelji ususret izvanrednoj sinodi biskupa, utemeljenje središnje medijske ustanove HBK bile su neke od glavnih tema zasjedanja.

Plenarno 48. zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije održano je od 13. do 15. svibnja u sjedištu HBK-a u Zagrebu na Ksaverskoj cesti 12a. Na zasjedanju su sudjelovali apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Alessandro D'Errico, izaslanici biskupskih konferencija Bosne i Hercegovine i Slovenije pomoćni banjolučki biskup Marko Semren i pomoćni ljubljanski biskup Anton Jamnik te gosti srijemski biskup Đuro Gašparović i subotički biskup Ivan Penzeš. Zbog hodočašća u Lurd bio je izočan vojni ordinarij Juraj Jezerinac.

  Pozdravljajući nazočne, nadbiskup Želimir Puljić čestitao je 25. obljetnicu biskupstva kardinalu Josipu Bozaniću, biskupima Slobodanu Štambuku i Ivanu Penzešu, kao i 50. obljetnicu svećeničkoga ređenja Mili Bogoviću, Anti Ivasu i Ivanu Milovanu. Ukratko prikazavši glavne teme zasjedanja, nadbiskup Puljić se osvrnuo na razdoblje od prethodnoga zasjedanja koje su obilježila dva velika događaja na planu opće i naše domovinske Crkve - kanonizacija papa Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. te Susret hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. Govoreći o kanonizaciji papa, nadbiskup Puljić je istaknuo da je sv. Ivan XXIII. otvorio Drugi vatikanski koncil i time pokrenuo cijeli katolički svijet. A sv. Ivan Pavao II. nastojao je na svojim putovanjima donijeti koncilske ideje u dijelove svijeta gdje prije toga nisu stigle. U isto vrijeme u Dubrovniku je održan deveti Susret hrvatske katoličke mladeži na kojem se okupio dosada najveći broj mladih hrvatskih vjernika, pod geslom "Na slobodu pozvani". Oko 35 tisuća mladih, usprkos oblačnomu i kišnomu vremenu, svojim mladenačkim osmijehom ostavilo je pozitivnu sliku na stanovništvo Dubrovačke biskupije. Osjetilo se da su kao hodočasnici došli u grad svetoga Vlaha družiti se, moliti i pjevati.

  Nadbiskup Puljić osvrnuo se i na izbore za Europski parlament koji će se održati od 22. do 25. svibnja. Istaknuo je da, imajući u vidu pravo i dužnost svih izići na izbore, biskupi potiču vjernike neka prema savjetu iz Staroga zavjeta "biraju ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane" (Izl 18, 21). "Jer, ako se ne izvršava dužnost biranja i glasovanja, onda se neodgovorno prepušta drugima da odlučuju o pitanjima koja se tiču zajedničke budućnosti. Biskupi stoga pozivaju sve neka pristupe izborima s moralnom i društvenom sviješću i odgovornošću. Time, naime, daju učinkovit doprinos daljnjem razvoju naše domovine Hrvatske i EU-a", zaključio je nadbiskup Puljić.

U radnom dijelu zasjedanja biskupi su razmotrili neka katehetska pitanja. Prihvaćen je i odobren Plan i program katoličkoga vjeronauka za trogodišnje srednje škole koji je izradio Nacionalni katehetski ured HBK-a. Razmotren je i radni tekst Smjernica katehetskim uredima pri podjeljivanju i opozivu kanonskoga mandata te je poslan na daljnju doradu. Istaknuta je i važnost pastoralno-katehetskih kolokvija za svećenike koji poprimaju svoju strukturu i postaju prepoznatljivi u našoj pastoralnoj i katehetskoj javnosti. Dogovoren je termin idućega kolokvija koji će se održati početkom ožujka 2015. godine s temom "Pastoral zaručništva i pastoralno-katehetska priprava za brak". Prihvaćen je i prijedlog da Hrvatska biskupska konferencija iduće godine bude domaćin susreta ravnatelja katehetskih ureda iz cijele Europe.

Biskupi su se osvrnuli na neumjesne i agresivne napise koji su se posljednjih tjedana pojavili u medijima o djelovanju Crkve u sklopu vjeronauka u školi. Upozoreno je na grube neistine o hvalevrijednom radu i doprinosu vjeroučitelja čitavom odgojno-obrazovnom sustavu u Republici Hrvatskoj te je izraženo žaljenje što se ni jedna institucija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ili Agencija za odgoj i obrazovanje, nije javno očitovala povodom takvih napisa. Ujedno su poručili vjeroučiteljima neka nastave raditi u duhu svoga poziva svjesni trenutka u kojemu se svi zajedno nalazimo.

Sa zasjedanja je upućen i poziv svima kojima je stalo do cjelovitoga i kvalitetnoga odgoja i obrazovanja učenika neka se uključe u javnu raspravu o nastavnom planu i programu građanskoga odgoja, kao i u preispitivanje sadržaja koji vode k razgradnji osobnoga i nacionalnoga identiteta.

Ususret izvanrednoj sinodi biskupa, koja će se u listopadu ove godine održati u Rimu, biskupi su upoznati sa sažetim prikazom odgovora na pitanja o pastoralu obitelji koja je HBK poslao u generalno tajništvo sinode na temelju prispjelih materijala iz pojedinih nad/biskupija. U tom kontekstu na zasjedanju je podsjećeno i na glavne poruke temeljnoga dokumenta o pastoralu obitelji, pobudnice sv. Ivana Pavla II. "Familiaris consortio" koja je bila plod sinode biskupa iz 1980. godine o temi kršćanske obitelji. Kako bi u raspravi o toj temi mogli bolje osluhnuti koja su očekivanja obitelji od Crkve danas, na zasjedanju je jedan angažirani vjernički bračni par iznio svoja konkretna očekivanja, ponudivši pri tome i neke prijedloge koji mogu poslužiti u poboljšanju pastorala obitelji.

Zbog sve prisutnijega nametanja i promoviranja rodne ideologije, koje se provodi na razne načine u našem društvu, biskupi su na ovom zasjedanju razmotrili radni dokument priređen na tu temu. Nakon plodne rasprave tijekom koje su dani prijedlozi odlučeno je da se dokument doradi u suradnji sa stručnjacima za to područje.

U želji da ujedine djelovanje medijskih ustanova i da se na učinkovit način iskoriste mogućnosti suvremenih načina komuniciranja hrvatski su biskupi osnovali Hrvatsku katoličku mrežu. Radi se o središnjoj medijskoj ustanovi Hrvatske biskupske konferencije u koju će biti uključeni Informativna katolička agencija, Hrvatski katolički radio, Tiskovni ured i odjel za nove medije. Za prvoga ravnatelja Hrvatske katoličke mreže imenovan je dosadašnji urednik Hrvatskoga katoličkoga radija Anto Mikić, a njezino sjedište bit će u novoj zgradi HBK-a.

Nakon što su prošle godine na jesenskom zasjedanju prihvatili Opće odredbe o Katoličkim školama u RH, biskupi su osnovali Nacionalni ured HBK-a za katoličke osnovne i srednje škole kojemu će biti zadaća pratiti i usklađivati ciljeve i strukturu obrazovanja u katoličkim školama, kao i njihov identitet u vjernosti crkvenom poslanju. Za voditeljicu toga Ureda imenovana je Ivana Petrak.

Biskupi su upozorili da se Hrvatska radiotelevizija ne drži važećega sporazuma koji je sklopila s Hrvatskom biskupskom konferencijom te ponovno izrazili spremnost da se zajedničkim dogovorom dođe do prihvatljivoga rješenja.

Najavljeno je zajedničko hodočašće hrvatskih i slovenskih vjernika koje će se ove godine održati 6. rujna u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu. Svečano euharistijsko slavlje predvodit će kardinal Josip Bozanić.

Na kraju prvoga dana zasjedanja na blagdan Gospe Fatimske, 13. svibnja, slavljena je svečana misa zahvalnica povodom proglašenja svetima Ivana XXIII. i Ivana Pavla II. u zagrebačkoj prvostolnici koju je u zajedništvu s hrvatskim biskupima predslavio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D'Errico. Nakon mise predstavljena je knjiga kardinala Josipa Bozanića "Ivan Pavao II. - papa hrvatske nade". O knjizi su govorili urednik knjige mons. Nedjeljko Pintarić i nadbiskup riječki mons. Ivan Devčić, a prikazan je i sažeti videozapis o tri pastirska pohoda sv. Ivana Pavla II. našoj domovini.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured