NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Održan Uskrs fest 2014.
Vokalno-instrumentalni sastav Trinity iz Čepina sa skladbom "Tvoja svetost" osvojio je prvu nagradu.

Pobjednik ovogodišnjeg Uskrs festa 2014. održanog na Duhove 8. lipnja u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu je Vokalno-instrumentalni sastav Trinity iz Čepina sa skladbom "Tvoja svetost". Drugo mjesto osvojila je skupina Sliryc 33 iz Dugog Sela sa skladbom "Ja sam sretan", a treće VIS Jeshua iz Zagreba sa skladbom "Kreni". Nagrade je uručio predsjednik Odbora za mlade HBK zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Prvonagrađeni dobili su i posebnu nagradu: snimanje televizijskog spota. Ocjenjivački sud ovogodišnjeg Uskrs festa bio je u sastavu Davor Terzić, Alan Hržica, Miro Tabak, Marijana Zovko, vlč. Velimir Martinović i predsjednica Dani Vasilj.

Pozdravljajući izvođače i publiku koja je dupkom ispunila dvoranu, biskup Gorski je rekao kako je ovo prvi puta u 35 godina da se Uskrs fest ne održava na početku, već na kraju uskrsnoga vremena. Zahvalio je za radosnu i raspjevanu večer. Posebno se osvrnuo na tekstove pjesama te istaknuo kako se pjevalo o Kristu uskrslom. U duhu svetopisamskog retka "Prepusti Gospodinu putove svoje i on će sve voditi", nazočne je pozvao "prepustite Gospodinu da vas vodi, da bude s vama na svim vašim putovima, u svim vašim pothvatima, i bit ćete sretni".

Na festivalu je izvedeno petnaest pjesama. Uz tri prvoplasirane izvedene su i sljedeće skladbe: "Sve mi opraštaš" (vlč. Ljubo Vuković i ŽVS DIM iz Zagreba), "Zauvijek Tvoj" (Antonio Tkalec iz Varaždina), "Jedan od nas" (u izvođenju debitanata FRAMA-e iz Mostara), "Oživi me" (debitantica Nera Vuković u pratnji zbora mladih župe sv. Terezije Avilske iz Požege), "Stvoritelju neba" (Damir Topić u pratnji skupine "Barka" iz Velike Mlake), "Za slobodu" (Zakon Neba iz Zagreba), "Na obali pored rijeke" (u izvođenju veterana duhovne scene Čede Antolića te Matije Antolića i zborova "Hrid" iz Zagreba i "Navještenje" iz Velike Gorice), "Obasjaj me, Bože" (debitantica Marija Cerovac iz Ivanić Grada), "Samo On" (VS Matheus iz Bizovca), "Gospodine" (VIS Izidor iz Splita), "Bog je velik u životu mom" (Zvonimir Kalić iz Vrpolja i članovi zbora Concordia Discords), i "Milosti puna" (Zdravko Marković iz Zagreba). U revijalnom dijelu sudjelovali su Zbor mladih Dubrovačke biskupije i solist Fran Petar Rajzl, vođa kršćanske grupe COBUS, sa službenom himnom nedavno održanog Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku "Na slobodu pozvani", i prošlogodišnji pobjednici Uskrs festa Apostoli mira sa skladbom "Možeš nebo dotaći".

Umjetnički direktor Festivala Slavko Nedić uručio je posebna priznanja u povodu 45. obljetnice od objavljivanja prvog LP Žeteoca s duhovnom glazbom "To nije tajna" vlč. Miji Gabriću, kao i predstavniku originalnog nakladnika Glasa Koncila mons. Ivanu Mikleniću, te predstavnicima suizdavača reizdanja Želimiru Babogredcu i Zvonimiru Anciću.

Izvođače je pratio Uskrs fest orkestar pod vodstvom Tonija Eterovića, a kroz program su vodili Melita Hrengek i Marin Periš.

Organizatori Uskrs festa, festivala kršćanske glazbe s najdužom tradicijom Crkve u Hrvata, bili su Ured za mlade Hrvatske biskupske konferencije i Hrvatski katolički radio.

U publici su uz biskupa Gorskoga bili i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak te generalni tajnik HBK mons. Enco Rodinis. (IKA)

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured