NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Izvanredna sjednica Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa
Glavna tema bila je pomoć prikupljena za poplavljene u Požeškoj biskupiji i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji - Caritas i dalje moli i potiče na solidarnost sa žrtvama poplava.

Izvanredna sjednica članova Upravnog vijeća Hrvatskog Caritasa, pod predsjedanjem mons. Josipa Mrzljaka, održane je 9. srpnja u Zagrebu. Na sjednici je osim tekućeg poslovanja mreže Caritasa glavna tema bila pomoć prikupljena za poplavljene u Požeškoj biskupiji i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji.

Nazočni ravnatelji nad/biskupijskih Caritasa izvijestili su o do sada prikupljenoj novčanoj i materijalnoj pomoći koju su uputili na područja zahvaćena poplavama u svibnju ove godine. Ravnatelj biskupijskog caritasa Požeške biskupije vlč. Goran Lukić izvijestio kako su svibanjske poplave pogodile 539 obitelji. Požeški biskupijski Caritas uz pomoć župnih volontera pomaže stradalima u hrani, aparatima za isušivanje vlažnih zidova što je preduvjet za uređenje potopljenih prostorija, boji za zidove, laminatnim podovima, keramičkim pločicama, pokućstvom i bijelom tehnikom.

Ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić izvijestio je da su na području županjske Posavine, prema popisu župnika, stradale ukupno 1700 obitelji u mjestima Strošinci, Gunja, Rajevo Selo, Drenovci, Račinovci, Posavski Podgajci, Vrbanja, Soljani, Đurići. Prema dosadašnjim procjenama šteta na stambenim i gospodarskim objektima je oko 1,7 milijardi kuna. Poplavljene župe najsiromašniji su dio Đakovačko-osječke nadbiskupije gdje su ljudi pogođeni nezaposlenošću, na kojem se odvija najveći odljev stanovništva, a sada su ugroženi zdravlje i životi ljudi, stradali su stambeni i gospodarski objekti, zgrade javne namjene, poljoprivredna zemljišta i strojevi, okoliš, prirodna i gospodarska dobra, infrastruktura i drugo. Caritas pomaže u hrani, higijenskim potrepštinama, prijevozu, smještaju, nabavi isušivača i alata za saniranje manjih oštećenja stambenih prostora. U tijeku je koordinacija sa Županijskim stožerom za obnovu na terenu i planiranje konkretnih projekata revitalizacije koje će biti moguće dovršiti tek nakon što državne službe i nadležna Ministarstva dovrše posao procjena šteta.

Hrvatski Caritas do sada je za stradala područja u Požeškoj i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji prikupio 6.103.357,36 kuna, za Bosnu i Hercegovinu 258.049,08 kn, a za Srbiju 128.270,00 kuna. Sredstva će biti proslijeđena mrežom nad/biskupijskih Caritasa.

Vijećnike Hrvatskog Caritasa ravnatelj mons. Fabijan Svalina izvijestio je kako je iznos od dvanaest milijuna kuna, dar biskupa Hrvatske biskupske konferencije, temeljem zaključaka izvanrednog Plenuma HBK održanog 2. lipnja 2014. godine u Zagrebu, proslijeđen preko Hrvatskog Caritasa i to: Caritasu Sisačke biskupije 250.000,00 kuna, Caritasu Požeške biskupije 2.000.000,00 kuna, Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije 5.850.000,00 kuna, Caritasu biskupske konferencije Bosne i Hercegovine 3.500.000,00 kuna te Caritasu Srbije 400.000,00 kuna.

Ponovno je izrečena zahvalnost svim građanima i pravnim osobama koji su se odazvali pozivu za pomoć poplavljenima. Hrvatski Caritas poziva sve one koji su u mogućnosti da se i nadalje uključe u pomaganje potrebitima da to učine uplatom na račun Hrvatskog Caritasa (Ksaverska cesta 12a, 10 000 Zagreb) kod PBZ (Radnička cesta 50, 10 000 Zagreb), IBAN: HR0523400091100080340, poziv na broj 175 za Slavoniju; poziv na broj 185 za Bosnu i Hercegovinu; poziv na broj 195 za Srbiju.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured