NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji
Nosiva točka sastanka bila je vezana uz Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. U uvodu je biskup Župan naglasio važnost priprave koju bi se uz zalaganje povjerenika trebalo spustiti na razinu župa i obiteljskih zajednica čije je osnivanje potaknuo.

Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji pod predsjedanjem krčkog biskupa mons. Valtera Župana, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, održan je u četvrtak 30. listopada 2014. ujutro u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Nakon molitve i uvodnih riječi mons. Župana povjerenici su iznijeli kratka izvješća o  (nad)biskupijskim danima obitelji održanima od prethodnog sastanka (Požeška biskupija 15. kolovoza, Zadarska nadbiskupija 20. rujna, Splitsko-makarska nadbiskupija 21. rujna, Bjelovarsko-križevačka 27. rujna i Sisačka biskupija 11. listopada) odnosno o tijeku priprema u onima u kojima koje se još imaju održati (Varaždinska 30. studenog 2014. i Dubrovačka 7. veljače 2015.). Biskup Župan izrazio je svoje zadovoljstvo što će već u ovom prvom ciklusu obiteljskog pastorala biti održani takvi susreti odnosno dani obitelji u gotovo svim nad/biskupijama.

Nosiva točka sastanka bila je vezana uz Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. U uvodu je biskup Župan naglasio važnost priprave koju bi se uz zalaganje povjerenika trebalo spustiti na razinu župa i obiteljskih zajednica čije je osnivanje potaknuo.

Dr. Petar-Krešimir Hodžić voditelj Ureda HBK za život i obitelj, zatim je ukratko izvijestio što je do sada učinjeno na tom planu predstavivši pritom Priručnik za pripravu i molitvenu karticu koje su izašle iz tiska te najavivši kako su pripremi još letak i plakat. Naglasio je kako će svi materijali biti dostupni na mrežnoj stranici Susreta koja je u izradi.

Kao glavne točke hoda prema susretu naveo je blagdan Svete obitelji 28. prosinca 2014. uz koji se vezuje projekt "Nazaretska kućica" i Dan života 1. veljače 2015. uz koji je vezan svečani unos Zavjetne spomen svijeće hrvatskih katoličkih obitelji u Riječku katedralu. Spomenuo je i prijedlog  održavanja večernjeg programa u Trsatkom Svetištu na uočnicu Susreta u subotu 18. travnja.

Mons. Župan upoznao je povjerenike sa sastavnicama programa i nekim detaljima veznim uz euharistijsko slavlje na sâm dan Susreta u nedjelju 19. travnja 2015.

U nastavku je dr. Hodžić podrobnije predstavio projekt "Nazaretska kućica" koji ima za cilj potaknuti što veći broj vjerničkih obitelji da zajednički obojaju i složu kućicu od 10. do 28. prosinca, prema uzoru na onu Svete obitelji, obrađujući stožerne i bogoslovne kreposti te deset Božjih zapovijedi. Istaknuo je već uspostavljenu suradnju s mjesečnikom MAK te s katoličkim vrtićima. Iznio je i neke prijedloge kako bi se projekt mogao provesti u župama, a osobito u radu s prvopričesnicima. Povjerenici su iznijeli svoja zapažanja i iznijeli neke praktične prijedloge spominjući važnost uključivanja vjeroučitelja u projekt.

Naposljetku, povjerenici su obaviješteni i o novostima vezanim za Osmi svjetski susret obitelji koji će se održati od 22. - 27. rujna 2015. u Philadelphiji, SAD. Načelno su razmotrene mogućnosti sudjelovanja hrvatske delegacije kao i sudjelovanja obitelji hrvatske inozemne pastve sa sjevernoameričkog kontinenta.

Po završetku susreta povjerenici su preuzeli priručnike i molitvene kartice kako bi ih pravovremeno mogli podijeliti u svojim nad/biskupijama.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured