NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Pastoralno katehetski kolokvij za svećenike
Zajednička molitva, hodočašće i zajedničko pohađanje crkve izvrsna su i privilegirana mjesta učvršćenja bračnog saveza, poručio je predsjednik HBK.

Četvrti pastoralno-katehetski kolokvij za svećenike u organizaciji Vijeća za kler, Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju i Ureda za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije održava se 3. i 4. ožujka u Zagrebu. Tema kolokvija je "Pastoral braka i obitelji s posebnim osvrtom na pastoral zaručništva".
Kolokvij je u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu u utorak 3. ožujka otvorio predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić čiji govor donosimo u cijelosti:

Drago mi je što vas mogu sve pozdraviti na ovom Četvrtom pastoralno-katehetskom kolokviju za svećenike koji organizira Vijeće za kler i Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju. A ovogodišnja tema je ''

Pastoral braka i obitelji s posebnim osvrtom na pastoral zaručništva''.

Uz nazočnu gospodu kardinala Bozanića i biskupe mons. Hranića, predsjednik Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, te mons. Huzjaka, predsjednik Vijeća HBK za kler, pozdravljam vas velečasna gospodo predstavnici naših nadbiskupija. Što reći na ovom studijskom susretu koji ima temu braka i obitelji? Usudio bih se parafrazirati čestitku koju sam nedavno uputio mladom bračnom paru u prigodi njihovog vjenčanja kad sam napisao nekoliko biblijskih citata kako bi im pomogao da shvate to ''veliko otajstvo'' o kojem piše apostol Pavao i drugi sveti pisci nadahnutih tekstova.

No, uz te osnovne misli iz Svetoga Pisma, gdje je brak opisan kao jedinstvena i nerazrješiva stvarnost kojoj su temelji građeni na ljubavi koja ne zavidi i ne traži svoje, nego se dariva, izrekao sam i nekoliko opisnih detalja koje ta sveta stvarnost predstavlja. Tako se brak opisuje kao savez koji Bog sklapa s čovjekom, a obilježja saveza su stabilnost i vjernost. Ovim trima riječima, saveza, vjernosti i stabilnosti dodao sam i riječ ''hoda''. Jer, brak je stabilni savez vjernosti u hodu. Njega se, naime, živi i stvara svakodnevno i u svakom trenutku. A njegov uspjeh i blagoslov nisu unaprijed u zvijezdama zapisani, nego su darovani slobodi i ljubavi dvoje supružnika. Bezuvjetni, dakle, dar u neuvjetovanoj slobodi.

Uz biblijske tekstove i karakteristične riječi braka i obitelji ukazao sam im i na neka bitna područja na kojima se očituje hod bračnog para u savezu vjernosti i stabilnosti. Prvo od njih jest molitva. Ona je privilegirano područje i vrijeme gdje se sakrament braka ostvaruje i učvršćuje. Nisu uzalud naši biskupi u Ninu 1979 proglasili slogan: Hrvatska obitelj dnevno moli i nedjeljom misu slavi! Zajednička molitva, hodočašće i zajedničko pohađanje crkve izvrsna su i privilegirana mjesta učvršćenja bračnog saveza.

Uz molitvu tu su i zajedničke odluke gledom na rad, zaposlenje, odgoj djece i mjesto boravka, kao i neke teme i stvari oko kojih se bračni parovi teže slažu. No, važno je da to oni znaju, o tomu razgovaraju i ne traže ''navijače među svojima''. Jer, svjesni su kako je njima u zadatak palo da to skupa nose i rješavaju. Imajući uvijek u pozadini preporuke i riječi svetih pisaca, poput Pavla koji veli ''muževima neka ljube svoje žene kao što je Krist ljubio Crkvu'', a ženama određuje ''neka poštuju svoje muževe''. S dubokom vjerom i sviješću kako je to Božje otajstvo uistinu veliko (Ef 5, 21).

Neka nam ovo studijsko druženje pomogne biti sve više svjesni tog velikog Božjeg plana s ljudima. A u nama, navjestiteljima toga otajstva, neka ojača i probudi revnost da u hodu pratimo naše obitelji kako bi Božji savez sklopljen u sakramentu ženidbe ostvario višestruke plodove stabilnosti i vjernosti. Dok vas još jednom od srca pozdravljam, želim iskreno bratsko druženje i plodno zborovanje na ovom IV. pastoralno-katehetskom kolokviju za svećenike, poručio je nadbiskup Puljić.

Prvo predavanje s temom "Evanđelje obitelji. Temeljna polazišta Izvanredne opće sinode biskupa (2014.)" održao je zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić. O temi "Zaručništvo kao trajni izazov za novu evangelizaciju" govorio je mr. Roko Glasnović.

U poslijepodnevnom dijelu kolokvija predavanje "Predbračni tečajevi: Crkva i zaručnici u razgovoru o Ljubavi" održat će dr. Danijel Crnić. Slijedi rad u tematskim skupinama "Modeli i iskustva u pripravi za brak" i "Pastoral zaručnika na župnoj razini". Euharistijsko slavlje u 18 sati predvodit će nadbiskup Puljić. U okviru kolokvija u 19.30 sati održat će se predstavljanje Zbornika 5. hrvatskog socijalnog tjedna "Kultura rada u Hrvatskoj".

U srijedu 4. ožujka prvo predavanje "Izgradnja župne zajednice po obnovi obiteljske zajednice" održat će dr. Milan Šimunović. Slijedi okrugli stol s uvodnim predavanjima "Važnost afektivnoga života zaručnika" (dr. Josip Bošnjaković), "Izobrazba pastoralnih djelatnika u praćenju zaručnika" (voditelj Ureda HBK za život i obitelj Petar-Krešimir Hodžić) i "Promišljanje zaručnika o Crkvi i njezinim nastojanjima" (Željka i Matija Milošić).

Nakon okruglog stola slijedi rad u skupinama, a u poslijepodnevnim satima održat će se završna rasprava i iznijeti zaključci kolokvija. Sintezu kolokvija izložit će predsjednik Vijeća HBK za kler bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured