NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Govor predsjednika HBK na početku proljetnog plenarnog zasjedanja
Na ovom proljetnom saboru odlučili smo saslušati nekoliko stručnih priloga koji nam mogu pomoći u naših pastoralnim zadatcima. Drago nam što je tijekom ove godine obiteljska tematika bila u središtu nekih važnih skupova na razini Crkve u Hrvata, kao npr. Pastoralni tjedan u siječnju i Pastoralni kolokvij u ožujku, kao i brojnih katehetskih sastanaka i svećeničkih rekolekcija. Sve to pokazuje da je obitelj ne samo teoretski, nego i stvarno u središtu naših pastoralnih planova i pothvata. Crkva, naime, želi u sadašnjem vremenu brojnih izazova pomagati suvremene obitelji kako vjerno živjeti obiteljske vrjednote.

1. Pozdrav nazočnim članovima HBK i gostima

Još smo u vazmenom vremenu pa svima vama, nazočnima na ovom pedesetom zasjedanju HBK, želim blagoslovljene pouskrsne dane i srdačno vas pozdravljam. I želim plodan rad na ovom plenarnom proljetnom zasjedanju. Pozdravljam sve skupa i svakoga osobno, uzoritog gospodina kard. Josipa Bozanića, preuzvišenu gospodu nadbiskupe i biskupe, domaće i goste. Oko podne priključit će nam se Apostolski nuncij mons. D'Errico koji će s nama biti i na zajedničkom objedu. Posebice pozdravljam novozaređenog krčkog biskupa mons. Petanjka, kao i ugledne predstavnike drugih biskupskih konferencija:

Mons. Tomu Vukšića, vojnog ordinarija u BiH i delegata BK BiH;

Mons.Franca Šuštara, pomoć. ljubljanskog biskupa, predstavnika Sloven. BK;

Mons. Giampaola Crepaldia, Tršćanskog biskupa i delegata BK Italije;

Mons. Mariana B. Kruszylowicza, delegat Poljske BK;

Mons. Ivana Penzeša, biskup subotičkog, člana Međun. BK sv. Ćirila i Metoda;

Mons. Đuru Gašparovića, biskupa srijemskog.

Kard. Schönborn iz Beča poslao je zahvalu za poziv i ispričnicu da nitko neće moći nazočiti našem zasjedanju. Pozdravio je sve i poželio blagoslovljeno zborovanje.

Drago mi je što su nazočni i naši umirovljeni biskupi, mons. Milovan, mons. Srakić i mons. Župan koji će nam svojim iskustvom i mudrim savjetima biti od velike pomoći. Generalnom tajniku mons. Rodínisu, njegovom zamjeniku mons. Svalini kao i glasnogovorniku gospodinu Anciću, pozdrav i plodan rad. Pozdravljam djelatnike obavijesnih sredstava kojima zahvaljujemo za praćenja crkvenih događaja, kao i za ono što će prenijeti javnosti s ovog 50. redovnog zasjedanja HBK. Od prošlogodišnjeg redovitog jesenjeg zasjedanja, 21.-23. listopada 2014. u Zagrebu, imali smo u međuvremenu dva susreta. Izvanredno zasjedanja HBK: 28. siječnja 2015., te 17. redovito zajedničko zasjedanje BK BiH i HBK, 26. siječnja 2015.  u Zagrebu.

2. Obitelj u središtu crkvene pozornosti

Ovo naše proljetno, jubilarno pedeseto zasjedanje odvija se neposredno pred Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji, koji će se održati u marijanskom svetištu na Trsatu, u nedjelju, 19. travnja 2015. s temom: ''Obitelj nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske''. Naslov je odabran povodom dvadeset obljetnice enciklike ''Evanđelje života'' koju je objavio sveti Ivan Pavao II. na svetkovinu Gospodnjeg navještenja, 25. ožujka 1995. Budući da se ovo zasjedanje odvija između dviju sinoda o obitelji, one izvanredne koja je održana u listopadu prošle godine i redovite koja će se održati u listopadu ove godine, i mi ćemo na ovom susretu dosta vremena posvetiti toj važnoj i uvijek suvremenoj temi.

      Želimo, naime, posvjedočiti kako je obitelj doista u središtu crkvene pozornosti. Našim razgovorom i molitvom želimo dati do znanja našim obiteljima da su kao božanska institucija i nositeljice života doista nada i budućnost Crkve i društva. Stoga i ovim radnim susretom biskupâ, kao i onim svečanim u Marijanskom svetištu na Trsatu, želimo zahvaliti Bogu Ocu za dar svetog sakramenta braka i obitelji. U njezine temelje, naime, ugrađena je ''ljubav koja je velikodušna i ne traži svoje, nego sve vjeruje, svemu se nada i sve podnosi'', kako piše apostol Pavao (1 Kor 13, 4-7). Posebice želimo zahvaliti Uskrsnulom Božjem Sinu što je dolaskom u svijet, utjelovljenjem i rođenjem, iskazao osobitu čast svetoj stvarnosti obitelji i braka koji je uzdignut na razinu sakramenta.

      Po završetku redovite skupštine biskupa (sinoda) koja je 1980. imala za temu ''Kršćanska obitelj'' sveti Ivan Pavao II., za koga se s pravom veli da je bio ''Papa obitelji'', objavio je na svetkovinu Krista Kralja pobudnicu ''Obiteljska zajednica'' (Familiaris consortio). Odmah na početku on konstatira da je ''obitelj danas kao i druge ustanove pogođena dubokim i brzim promjenama.., pa su neke obitelji pred svojim dužnostima zapale u nesigurnost i sumnju s obzirom na smisao i istinu o bračnom i obiteljskom životu''. ''Svjesna da brak i obitelj predstavljaju najdragocjenije dobro čovječanstva, Crkva želi:

- najprije da se čuje njezin glas o toj temi;

- uz to ona želi ponuditi pomoć svima koji žive vrjednote braka i obitelji;

- a onda pružiti objašnjenje onima koji su nesigurni i tjeskobni, pa traže istinu o braku i obitelji;

- te konačno želi pružiti pomoć i podršku svima koji su nepravedno spriječeni da u slobodi žive svoj obiteljski naum (OZ 1).

Brak i obitelj ustanovljeni su u činu stvaranja čovjeka, pa su ''od samog početka" usmjereni ostvarenju Božjeg nauma. Budući da su u ovom povijesnom trenutku, piše sveti Ivan Pavao II, ''obitelji podvrgnute brojnim pritiscima koji je nastoje uništiti ili izopačiti, Crkva naviješta i brani istinu o toj božanskoj instituciji. I svjesna je i uvjerena kako je dobro društva duboko povezano s dobrom obitelji. Zato življe i snažnije osjeća svoje poslanje navješćivati Božji naum o tomu'' (OZ 3). Crkva, dakle, daje podršku, nudi objašnjenje i evanđeosko rasvjetljenje svima koji traže istinu o braku i obitelji. Uvijek sa sviješću službe i odgovornosti koju je primila od Gospodina, u brizi za sudbinu sva­kog čovjeka i svake pojedine obitelji. Na taj način ona želi zajamčiti njezinu punu životnost, njezino ljudsko i kršćansko promaknuće, pa tako doprinijeti obnovi društva i Božjega naroda.

3. Što će biskupi razmatrati na ovom zasjedanju?

Jasno je da Biskupska konferencija nije ''znanstveni simpozij''. Ali, na ovom proljetnom saboru odlučili smo saslušati nekoliko stručnih priloga koji nam mogu pomoći u naših pastoralnim zadatcima. Drago nam što je tijekom ove godine obiteljska tematika bila u središtu nekih važnih skupova na razini Crkve u Hrvata, kao npr. Pastoralni tjedan u siječnju i Pastoralni kolokvij u ožujku, kao i brojnih katehetskih sastanaka i svećeničkih rekolekcija. Sve to pokazuje da je obitelj ne samo teoretski, nego i stvarno u središtu naših pastoralnih planova i pothvata. Crkva, naime, želi u sadašnjem vremenu brojnih izazova pomagati suvremene obitelji kako vjerno živjeti obiteljske vrjednote. Onima pak koje muče nesigurnost i tjeskoba želi dati razloge vjere i nade, razloge objašnjenja i obrazloženja, te konačno pružati pomoć i podršku svima koji traže istinu o toj božanskoj instituciji.

a.      U tom vidu saslušat ćemo izvješće mons. Valtera Župana, umirovljenog krčkog biskupa koji punih 17 godina predsjeda Vijeću HBK za obitelj i život. On je naš izabrani delegat na redovitoj skupštini biskupa u Vatikanu, u listopadu ove godine, pa će nas izvijestiti o predstojećoj sinodi biskupa, o pastoralu obitelji u kontekstu evangelizacije.

b.      Budući da je ''priprava mladih za brak i obiteljski život danas nužnija nego ikada prije'' (OZ 66), čut ćemo i razgovarati o tomu kako se to može i treba ostvarivati, posebice gledom na onu daljnju, bližu i neposrednu pripravu, kao i na posliježenidbeni pastoral. Naime, svi su u župnoj zajednici pozvani i odgovorni pomagati mladim bračnim parovima otkrivati i živjeti svoje no­vo zvanje i poslanje. ''Ta međupomoć jed­ne obitelji drugoj s istinskim apostolskim duhom, jedno je od najjednostavnijih i najdjelotvornijih sredstava i ciljeva svakog pastoralnog rada'', veli Ivan Pavao II. (OZ 69).

c.      Uz izvješće o uobičajenim dugoročnim demografskim trendovima u RH, te mjestu i ulozi Crkve u tom polju djelovanja, vidjet ćemo također kako je obitelj zastupljena u raznim dokumentima koje je izdala i odobrila HBK. Za spomenute teme pozvali smo kompetentne stručnjake iz pastorala, demografije i katehetike.

Uz redovita izvješća Predsjednika pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK, te mandata u njezinim tijelima i razno, čut ćemo pozdrav Apostolskog nuncija i nazočnih delegata pojedinih biskupskih konferencija.

Ovo su, dakle, teme o kojima ćemo raspravljati na ovom zasjedanju. Nadam se kako ćemo do četvrtka u podne završiti, a o radu i zaključcima predviđena je konferencija za tisak u četvrtak u 11 (ili 12) sati. Kad je sveti Ivan Pavao II. objavio pobudnicu ''Obiteljska zajednica'', istakao je kako ''budućnost čovječanstva ovisi o obitelji'' (OZ 86), te zatražio neka ''svaki čovjek, a posebice sinovi Crkve, svim silama nastoje ljubiti, spašavati i promicati vrjednote i zahtjeve obitelji'' (OZ 86). Ovaj naš redoviti proljetni sabor o obiteljskoj temi potvrda je takve naklonosti i ljubavi. Još jednom sve vas od srca pozdravljam i želim plodno, radno i blagoslovljeno zborovanje. 

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 14. travnja 2015.

 

 

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured