NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu
U perivoju Svetišta Majke Božje Trsatske okupilo se oko 15 tisuća vjernika. Misno slavlje predvodio je kardinala Josip Bozanić, a propovijedao biskup Valter Župan.

Pjesmom Susreta "Kristu vjerni zauvijek" započeo je 19. travnja predprogram Drugoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu. Voditelji predprograma Maja Šimičić-Roksandić i Marin Miletić, te mons. Zlatko Koren pozdravili su okupljene hodočasnike i uveli ih u bogati predprogram koji je razrađivao temu Susreta "Obitelj - nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske", oko njezinog središnjeg motiva Nazaretske kućice.

U izgradnji Nazaretske kućice sudjelovala su djeca koja su donijela maketu kućice na prostor održavanja programa, dva viteza Papinskog svetog Groba Jeruzalemskog koji su čuvali kućicu, zatim zbor mladih Riječke nadbiskupije te orkestar roditelja i djece. U predprogram je bilo uključeno i osamnaest obitelji iz svih biskupija Republike Hrvatske, te jedna obitelj povratnika iz Australije.

Obitelji su ugrađivali na maketu elemente koji se odnose na stožerne kreposti: razboritost, pravednost, jakost i umjerenost, zatim na bogoslovne kreposti: vjeru, ufanje i ljubav, te na Božje zapovijedi. U predprogramu pet je obitelji izreklo svoja svjedočanstva kako bi ohrabrile i potaknule ostale na življenje kreposti i vršenje Božjih zapovijedi u svakodnevnici, izgrađujući time svoje obitelji i domovinu.

Uslijedila je ulazna procesija u kojoj su dvije obitelji jedna iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, a druga iz Dubrovačke biskupije donijele su zavjetnu svijeću hrvatskih katoličkih obitelji. Ulazak procesije bio je popraćen himnom ovoga susreta „Kristu vjerni zauvijek". Uoči početka misnoga slavlja riječ dobrodošlice uputio riječki nadbiskup Ivan Devčić. "Svoje molitve upućujemo uskrsnulom Gospodinu, koji je u trenutku svog uzašašća svojim učenicima obećao da će trajno ostati s njima, iako odlazi k Ocu. Želimo ga moliti da i među nas dođe, da se nastani u našim srcima i u našim obiteljskim domovima, da bude trajno s nama i mi s njime. Upravo smo se radi toga, po uzoru na apostole i prve Gospodinove učenike sabrane u Dvorani posljednje večere, i mi ovdje, u našem hrvatskom Nazaretu, okupili iz svih krajeva naše domovine, iz Bosne i Hercegovine i iz inozemstva, da zajedno s Marijom, Majkom Crkve, molimo dar Duha Svetoga za nas, za naše obitelji, za našu lijepu domovinu i sve njezine ljude. Duh Sveti je životvorac koji sve može obnoviti i oživjeti, koji može otkloniti strah, vratiti nadu, ražariti ljubav, učvrstiti zajedništvo", rekao je nadbiskup Devčić, te dodao „svima želim obilje nebeskih darova po zagovoru Gospe Trsatske, Svete Mati Djedovine, Svete Mati složnosti, Svete Mati naše, kako Mariju ovdje od pamtivijeka zazivaju njezini pobožnici".

Riječ pozdrava uputio je i nuncij D'Errico koji je u ovoj prigodi je pročitao pismo koje je riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću uputio papa Franjo, a potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

U pismu se ističe, kako se „Vrhovni Svećenik duhovno ujedinjuje u molitvi sa svima koji će se susresti na tome događaju u Marijanskome svetištu na Trsatu".

Petrov nasljednik, kao Pastir sveopće Crkve, neumorno naviješta kako je uloga kršćanske obitelji, nekoć i sada, da snagom sakramenta Svete ženidbe naviješta svijetu Božju ljubav i blizinu. Vaš je susret poput jedne uvertire predstojećim znakovitim događajima za život Crkve; Svjetski Susret obitelji u Philadelphiji i Sinoda biskupa. Molimo stoga zajedno da, preko ovih događaja, Crkva pronađe prikladan put rasuđivanja i prihvaćanja onih pastoralnih sredstava koja će pomoći obiteljima suočiti se s izazovima našega vremena, u svjetlu i snazi Evanđelja, stoji u pismu, te se izražava želja Pape da „hrvatski katolici, u potpunoj vjernosti Kristu i Crkvi, budu odvažni svjedoci velikoga dostojanstva i životne važnosti obitelji, zalažući se neprestano za njezin rast i razvoj na svim poljima društvenoga života".

Euharistijsko slavlje na kojem se okupilo oko 15 tisuća vjernika predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom, te s hrvatskim nadbiskupima i biskupima, izaslanikom BK BiH pomoćnim banjolučkim biskupom Markom Semrenom, kao i s više od dvjesto svećenika.

Među sudionicima bila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora zastupnica Ana Komparić-Devčić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i potpredsjednik skupštine Županije Primorsko-goranske Željko Plazonić te zamjenica župana Marina Medarić.

Započinjući slavlje, kardinal Josip Bozanić je rekao „ovu svetu misu na Marijinom Trsatu, ponad grada Rijeke slavimo s vama i za vas drage hrvatske katoličke obitelji. Molimo danas za sve naše obitelji. Drage hrvatske katoličke obitelji: želimo vam zahvaliti za svakodnevno svjedočenje koje pružate hrvatskom društvu i svijetu svojom vjernošću, svojom vjerom, nadom i ljubavlju, jer su brak i obitelj jedno od najdragocjenijih dobara čovječanstva. Želimo va ohrabriti u izazovima i kušnjama vašeg obiteljskog života". Također kardinal je u obraćanju obiteljima naglasio kako „Isus, Sin Svete nazaretske obitelji poznaje sve vaše radosti, žalosti i tjeskobe. K njemu, svome Uskrslom Gospodinu, živom i među nama prisutnom danas dolazimo s povjerenjem moleći darove duha mir, ljubav, snagu i radost novoga života".

Prigodnu propovijed izrekao je Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj krčki biskup u miru Valter Župan.

Izražavajući dobrodošlicu očevima i majkama, mladima, bakama i djedovima, biskup je istaknuo da je ovo okupljanje svjedočenje zahvalnosti Bogu što ih je učinio dostojnima da mogu pred svima pokazati kako je velika, lijepa ljubav kojom Bog voli baš svakoga.

On želi da vaša ljubav bude upravo iste naravi kao što je njegova prema nama. Ljubav sposobna razumjeti, velikodušna, koja postaje sve dublja, sve zrelija. I tako ona postaje poziv svima koji vas vide da i njihova obitelj bude takva, rekao je biskup Župan, te podsjetio na riječi pape bl. Pavla VI. koje je izrekao prigodom posjeta Nazaretu „neka nas upravo Nazaret podsjeti što je obitelj, zajedništvo obiteljske ljubavi, sveta ljepota obitelji, neka nam pokaže kako je sladak odgoj u obitelji, koji ne može ništa drugo zamijeniti, neka nas nauči koja je prirodna uloga obitelji u društvenom poretku".

Nadalje, podsjetio je, kako je Isus svojim dolaskom na svijet u jednoj obitelji u kojoj je Marija bila majka, a Josip muž i otac pokazao da je to prirodan, normalan ambijent za rast zdrave i uravnotežene osobe.

Sve drugo što se protivi tom Božjem planu suluda je laž koja samo hoće upropastiti jadnog čovjeka.

Obitelji je potaknuo na slušanje evanđelja i molitvu, jer se tako može uznapredovati u razumijevanju onoga što je Isus upravo u svojoj obitelji radom i poslušnošću pokazao kao najvrednije, istinski ljudsko i apsolutno moguće.

To nije fantazija. To se postiže ako obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu. Trudite se sudjelovanjem na nedjeljnoj misi i u obiteljskim zajednicama napredovati u poznavanju evanđelja, u poznavanju Isusa Krista, dodao je.

Mladiće i djevojke pak je ohrabrio na ulazak u brak i ostvarenje obiteljskoga poslanja, te upozorio kako se u Hrvatskoj najkasnije od svih zemalja u Europi mladi odlučuju na ženidbu i napuštaju roditeljsku kuću. Biskup Župan je zahvalio i svima koji pomažu i suosjećaju s obiteljima u teškim prilikama, ali je i upozorio „smatramo svojom dužnošću reći da bi se mnoga sredstva trebala preusmjeriti na dobro obiteljima, umjesto da se troše u beskorisne, moralno štetne i zanemarive svrhe. Otvoreno moramo kazati da gaziti onoga koji je u potrebi znači na sebe svaliti tešku kaznu. U pitanju je opstojnost naroda. Od onih koji su postavljeni da predvode očekuje se, pogotovo u teškim socijalnim uvjetima, da posjeduju sposobnost rasuđivanja i hrabrost preuzeti ispravne odluke".

U propovijed biskup Župan se posebno obratio ženama i majkama, te im uputio riječ ohrabrenja, ali i zajedničke nade.

Žene su bile one koje su imale hrabrost pratiti Isusa na križnom putu samilošću i ljubavlju. Žene su bile one koje su se prve osvjedočile o Isusovu uskrsnuću i prve su trčeći javljale radosnu vijest da je Isus živ. Njima se prvima on javio i govorio s njima. Vi ste dakle vjesnice života i radosti. Mi vas danas molimo: nemojte dozvoliti da oni koji su se rugali na križnom putu i na Golgoti i pokazali da ne razumiju baš ništa, nemojte dozvoliti da vas ti i takvi uvjere kako je umiranje i Golgota našeg naroda zadnja riječ za naš narod, da je grob i dobro zapečaćen kamen na grobu naša sudbina. Kada je na Uskrs ujutro anđeo otkotrljao kamen s groba i nastao velik potres, stražari su od straha popadali i postali kao mrtvi. Čuvari i sluge smrti su sami postali mrtvaci, sposobni samo da lažu za dobre novce. Ali vama je anđeo rekao: Vi se ne bojte, nego idite, javite da nije ovdje onaj koga tražite nego je uskrsnuo. Vi ste dokazale da vaša vjera i ljubav oslonjene na Boga otvaraju i najbolje čuvane grobove i da ste u stanju rastjerati sve stražare koji hoće da smrt bude zadnja riječ. Rađanje sve manjeg broja djece, pobačaji, samoubojstva, alkoholizam, velik broj duševno poremećenih osoba, ukazuje na činjenicu da se ne veselimo životu, da ga ne prihvaćamo kao radost već kao teški teret. Potrebna nam je dublja vjera, više nade u budućnost i više ljubavi prema životu, poručio je biskup Župan, te upitao „smijemo li se nadati da ćete vi biti vjesnice uskrsnuća našeg naroda i naše Crkve?", rekao je biskup Župan.

U prinosu darova osim kruha i vina, predstavnici obitelji Riječke metropolije na oltar su donijeli košaru s novčanim prilozima koji su u korizmi u prikupljani za potrebite.

Nakon popričesne molitve riječ zahvale predvoditelju slavlja kardinalu Josipu Bozaniću, domaćinu susreta riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću, gvardijanu trsatskoga samostana fra Antunu Jasenoviću i svećenicima koji su dopratili obitelji, uputio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Posebnu pak je zahvalu uputio propovjedniku na slavlju, krčkom biskupu u miru Valteru Županu, koji je sedamnaest godina na čelu Vijeća HBK za život i obitelj, te njegovim suradnicima koji su ovaj susret priredili. Naglasio je, kako je prisustvo slavlju apostolskog nuncija D'Errica i tolikih nadbiskupa i biskupa daje ovoj svečanosti osobitu poruku, ljepotu i značenje.

Zahvaljujući obiteljima, nadbiskup Puljić istaknuo je, kako su one kao nositeljice života nada i budućnost Hrvatske.

Vi ste sakramentom svete ženidbe postali intimna zajednica života i ljubavi, te kao takvi osposobljeni biti prvom životnom stanicom društva i prvom školom društvenih vrlina. Ovo današnje zborovanje pokazuje da ste željni i voljni riječju i primjerom svjedočiti svoju vjeru, te zauzeto i aktivno sudjelovati u društvenom životu, kao i životu i poslanju Crkve. Neka Gospodin Isus koji je dijelio brige i radosti ljudskoga roda, blagoslovi sve vas drage naše obitelji kako bismo u vjernosti i ljubavi bili gorljivi, a u molitvi postojani, te postali ono što vam je po Božjem naumu u činu stvaranja i krsnom preporođenju u sakramentu svete ženidbe planirano i određeno. S tom nadom, vjerom, radošću i zahvalnošću sve vas još jednom od srca pozdravljamo i blagoslivljamo, rekao je nadbiskup Puljić, te dodao „budite najprije ponosni na svoje hrvatske i katoličke korijene, budite vjerni savezu kojim vas je Bog povezao i učio da živite u zajedništvu, te kao prva životna stanica društva budite u službi života i izgradnji Božjega kraljevstva na zemlji."

U ovoj prigodi, nadbiskup Puljić je objavio, kako je na 50. Plenarnom zasjedanju HBK odlučeno da se nastave ova obiteljska zborovanja. Stoga je najavio kako će se za tri godine Treći susret hrvatskih katoličkih obitelji održati u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao združeni zbor sastavljen od više od dvjesto pjevača Riječkog nadbiskupijskog zbora, Katedralnog zbora „ Cantores Sancti Viti", Zbora Svetišta Majke Božje Trsatske, Župnog zbora Marije Pomoćnice iz Rijeke, Župnog zbora Uznesenja BDM iz Rijeke, Schola Cantorum iz Rijeke, Katedralnog zbora iz Krka, Župnog zbora iz Omišlja uz pratnju Limenog puhačkog ansambla iz Rijeke i orguljsku pratnju Nevena Kraljića pod ravnanjem mo. Giovannia Geracia. Za vrijeme mise izvedeni su dijelovi mise „Krist, naša nada" koju je mo. Geracia skladao za euharistijski kongres Riječke nadbiskupije 2011. godine.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured