NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Susret članova HBK s redovničkim poglavarima
U radnom dijelu susreta biskupi i redovnički poglavari promišljali su o temi "Je li posvećeni život prepoznat i prepoznaje li se kao dar koji je "darovan Crkvi, rađa se u Crkvi, raste u Crkvi, sav je usmjeren na Crkvu?" (LG 43.

Redoviti godišnji susret biskupa, članova Hrvatske biskupske konferencije, s redovničkim provincijalima, članovima Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica, koji imaju sjedište na području HBK održan je, 9. lipnja 2015., u Zagrebu, u sjedištu HBK. Na početku susreta nazočne su pozdravili predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić i predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Jure Šarčević.

Nadbiskup Puljić je istaknuo da se susret događa u Godini posvećenog života u kojoj se sa zahvalnošću treba spomenuti nedavne prošlosti, s nadom prigrliti budućnost i s oduševljenjem živjeti sadašnjost. Izrazio je želju da ova godina bude poticaj Bogu posvećenim osobama kako bi bili putokaz suvremenom čovjeku u velikoj idejnoj pomutnji i moralnim nejasnoćama te dodao kako i susret biskupa s redovničkim poglavarima treba pomoći u promoviranju vitalnosti posvećenog života, kao i nove evangelizacije na koju poziva papa Franjo. U tome djelovanju na osobit način je preporučio njegovati i čuvati četverostruku vjernost, o kojoj je govorila biskupska sinoda o posvećenom životu i njegovu poslanju u Crkvi i svijetu 1994. godine, a koja uključuje vjernost Kristu i Evanđelju, vjernost Crkvi i njenom misijskom poslanju, vjernost idealima posvećenog života i karizmi osnivača te vjernost čovjeku našega vremena.

Predsjednik Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica o. Jure Šarčević podsjetio je na to kako je papa Franjo, proglašavajući Godinu posvećenog života, htio potaknuti cijelu Crkvu na svetost te svratiti pozornost na redovnike i redovnice kao poseban dar Crkvi. Na tragu papinih riječi fra Jure je naglasio kako je posvećeni život duhovno bogatstvo koje pridonosi dobru čitave Crkve i zamolio biskupe neka u svojim biskupijama promiču različite karizme, budu bliski onim posvećenim osobama koje se nalaze u situacijama patnji i slabosti te da Božji narod poučavaju o vrijednosti posvećenog života.

U radnom dijelu susreta biskupi i redovnički poglavari promišljali su o temi "Je li posvećeni život prepoznat i prepoznaje li se kao dar koji je "darovan Crkvi, rađa se u Crkvi, raste u Crkvi, sav je usmjeren na Crkvu?" (LG 43) o čemu je uvodno izlaganje održao generalni vikar Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj karmeličanin o. Jakov Mamić. Na temelju crkvenih dokumenata o. Mamić ponudio je kratko preispitivanje shvaćanja i razumijevanja posvećenog života u kontekstu Crkve. Upozorio je na neke pokazatelje obostranog eklezijalnog shvaćanja i razumijevanja posvećenog života. Istaknuo je i potrebu zajedničkih projekata u mjesnoj Crkvi na području nove evangelizacije. Nadalje je o. Mamić podsjetio i na potrebu suradnje u provođenju nekih evangelizacijskih naglasaka iz pobudnice "Radost evanđelja" pape Franje te zaključio kako je potrebno stalno zajedničko traženje novih putova ostvarenja različitih redovničkih karizmi u Crkvi i prepoznavanje poruka karizmi za Crkvu u aktualnom povijesnom trenutku. Uslijedila je plodna rasprava u kojoj je istaknuta potreba susretanja i zajedničkog promišljanja o pojedinim aspektima pastoralnog djelovanja.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured