NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Međunarodni stručni skup „Osnaživanje obitelji i njezinih pomagača“
Naglašena je potreba za daljnjim redovitim okupljanjima, važnost i potreba nastavka stručnog usavršavanja, zatim potreba duhovne formacije djelatnika savjetovališta, razvijanje regionalnih i nacionalnog programa suradnje i koordinacije rada bračnih i obiteljskih savjetovališta.

U organizaciji Hrvatskog Caritasa u Ogulinu je od 3. do 5. rujna 2015. održan međunarodni skup crkvenih obiteljskih savjetovatelja iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine na kojem je sudjelovalo pedesetak djelatnika i voditelja bračnih i obiteljskih savjetovališta, šest biskupijskih povjerenika za Pastoral braka i obitelji, te voditelj Ureda za obitelj HBK Petar Krešimir Hodžić, dr. obiteljske medicine.

Pretprogram je započeo javnom tribinom, 3. rujna u večernjim satima, za građane i vjernike grada Ogulina u dvorani Pučkog učilišta izlaganjima dr.sc. Josipa Bošnjakovića i mr.sc. Mladena Klanca na temu „Kako osnažiti naše obitelj?".

Prvog dana skupa, 5. rujna 2015., kroz niz stručnih predavanja savjetovatelji su imali prilike slušati o sljedećim temama: „Sindrom izgaranja na radnom mjestu" Maje Jakišić, prof. mr. spec. kriznih situacija i psihoterapeutkinje; „Razlike i poveznice čovjekove psihičke i duhovne dimenzije" mr. sc. Borisa Vidovića; „Osnove savjetovanja kao prevencija izgaranja savjetovatelja" doc. dr. sc. Gordene Berc; „Pravni aspekti pogleda na brakorazvodne parnice sa statističkim primjerima s područja nadležnosti Općinskog suda u Ogulinu" mr. sc. Maria Vojvodića; „Odrednice bračne kvalitete u Republici Hrvatskoj" prof. dr. sc. Josipa Obradovića; „U skladu sa sobom" prof. Ane Ivančan.

Osim predavanja, u sklopu programa održan je i okrugli stol te dvije radionice s predavačima. U popodnevnom radu skupa aktivno je sudjelovao i gospićko senjski biskup Mile Bogović, mjesni ordinarij.

Osobito zanimanje sudionika izazvalo je predavanje prof. dr. sc. Josipa Obradovića u kojem je predstavljeno jedinstveno u nas, više godina pripremano i provedeno istraživanje, o tome što sve uključuju i na koji se način doživljavaju odrednice kvalitete braka.

Večernju svetu misu u župi Svetoga Križa predvodio je biskup Bogović, u zajedništvu s ravnateljem Hrvatskog Caritasa mons. Fabijanom Svalina, domaćim župnikom Robertom Zubovićem i nazočnim svećenicima.

Slijedećeg dana, 6. rujna 2015., održane su tri supervizijske grupe pod vodstvom prof. Zdenke Pantić, prof. Zdravka Bokulića i prof. Mirjane Šimunović Škunca.

U zaključcima skupa sudionici su izrazili svoju zahvalu na mogućnosti da se susretnu sa svojim kolegama iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su od 2002. do 2004. godine sudjelovali u edukacijsko-formacijskim modulima koje je organizirao Hrvatski Caritas te naglasili potrebu za daljnjim redovitim okupljanjima, važnost i potrebu nastavka stručnog usavršavanja, duhovne formacije djelatnika savjetovališta, razvijanja regionalnih i nacionalnog programa suradnje i koordinacije rada bračnih i obiteljskih savjetovališta. Osobito je istaknuta važnost, uloga i potreba za omogućavanjem redovitih supervizija bilo na biskupijskom, regionalnom ili nacionalnom nivou. „U društvu koje često trpi od obezvrijeđivanja stabilnog i generativnog saveza između muškarca i žene (usp. papa Franjo na Općoj audijenciji 22. travnja 2015.) dužni smo učiniti sve što je moguće kako bismo vratili čast braku i obitelji. U tom svjetlu dužni smo brinuti za osnaživanje, duhovno jačanje i stručne kompetencije naših crkvenih savjetovatelja, te iznalaženje sredstava i načina za što bolju suradnju sa suradnim Crkvenim i društvenim tijelima. Crkvena obiteljska savjetovališta pružaju pomoć pojedincima i obiteljima u prevladavanju psiholoških problema, problema u komunikaciji i rješavanju svakodnevnih poteškoća vezanih uz brak i obitelj, skrb o djeci te posebnih životnih poteškoća povezanih s bolesti, starosti ili invaliditetom. Ako želimo ulagati u budućnost našeg naroda onda je ulaganje u rad i razvoj crkvenih bračnih i obiteljskih savjetovališta itekako smisleno, pa i nužno." naglasio je na kraju skupa mons. Fabijan Svalina zahvalivši na podršci Gradu Ogulinu te Obiteljskom savjetovalištu gospićko-senjske biskupije koje djeluje u župnom uredu Sv. Križa u Ogulinu.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured