NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Apel s Godišnjega pastoralnog skupa hrvatskih pastoralnih djelatnika iz Zapadne Europe
Hrvatska migracija nije na žalost stvar prošlosti, nego se, naprotiv, u posljednje vrijeme zabrinjavajuće povećava, i to posebice sve većim brojem mladih stručnjaka i intelektualaca i njihovih obitelji. S tugom i zabrinutošću svjedočimo da mnogi naši sunarodnjaci olako i nepripremljeni napuštaju domovinu.

Hrvatski svećenici, pastoralne suradnice i suradnici iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Zapadnoj Europi sa svoga Godišnjega pastoralnog skupa, održanog od 5. do 9. listopada 2015. u Kaštel Štafiliću o temi „Vjera i duševno zdravlje – kako pomažu vjera, psihologija i medicina", u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni, upućuju domovinskoj javnosti sljedeći apel:

Mi hrvatski pastoralni djelatnici, koji djelujemo u okviru hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Zapadnoj Europi imamo kontakt s više od 600.000 iseljenih Hrvata katolika iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Već više desetljeća gotovo jedini organizirano skrbimo za njihov vjerski, nacionalni i kulturni identitet. Hrvatska migracija nije na žalost stvar prošlosti, nego se, naprotiv, u posljednje vrijeme zabrinjavajuće povećava, i to posebice sve većim brojem mladih stručnjaka i intelektualaca i njihovih obitelji. S tugom i zabrinutošću svjedočimo da mnogi naši sunarodnjaci olako i nepripremljeni napuštaju domovinu. Zato se nerijetko nađu u nerješivim životnim teškoćama, tražeći od hrvatskih katoličkih misija i zajednica i njihova osoblja pomoć koju im oni nisu u mogućnosti pružiti.

Stoga od domovinske vlasti žurno očekujemo:

  • pozitivni odnos prema hrvatskoj dijaspori i njezino puno uvažavanje;

  • konkretne programe u zaustavljanju daljnjeg iseljavanja i poboljšanje katastrofalne demografske slike u domovini;

  • zauzetiju skrb za iseljenike od hrvatskih i bosansko-hercegovačkih veleposlanstava i konzularnih predstavništava;

  • omogućavanje dopisnog glasovanja te pronalaženje kvalitetnijeg načina predstavljanja dijaspore u domovinskoj vlasti;

  • uklanjanje birokratskih zapreka potencijalnim ulagačima u domovini te stvaranje strategije povratka s konktetnim programima.

U Kaštel Štafiliću, 9. listopada 2015.

Uime organizatora i sudionika Godišnjega pastoralnog skupa

Vlč. Ivica Komadina, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured