NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj
Između ostaloga razmatralo se što je potrebno učiniti kako bi u Republici Hrvatskoj brak i obitelj, kao dvije stožerne institucije od presudne važnosti za dobrobit čitavog društva, uistinu bile zaštićene i podržane na svim razinama počevši od one zakonodavne.

Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj pod predsjedanjem mons. Valtera Župana, krčkog biskupa u miru, održana je u prostorijama Hrvatske biskupske konferencije u četvrtak, 29. listopada 2015.Vijećnici su prvo upoznati s okolnostima donošenja novoga Obiteljskog zakona koji je izglasan u Hrvatskom saboru 20. rujna 2015. pred samo njegovo raspuštanje, kao i s mogućim posljedicama njegovoga provođenja s obzirom da stupa na snagu već 1. studenoga ove godine. U raspravi koja je uslijedila razmatralo se što je potrebno učiniti kako bi u Republici Hrvatskoj brak i obitelj, kao dvije stožerne institucije od presudne važnosti za dobrobit čitavog društva, uistinu bile zaštićene i podržane na svim razinama počevši od one zakonodavne.

Dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, dao je kratak prikaz Osmog svjetskog susreta obitelji održanog 22. - 27. rujna 2015. u Philadelphiji, SAD na kojemu je bio jedini sudionik iz Hrvatske. U tome kontekstu naglašena je važnost sudjelovanja na stručnim skupovima na kojima se produbljuju znanja, šire spoznaje i predstavljaju iskustva dobrih praksi u pastoralnoj i društvenoj skrbi za život, brak i obitelj. Zaključeno je kako bi na idući svjetski susret koji će se održati 2018. u irskom Dublinu svakako bilo bolje poslati brojniju delegaciju, jer će se tako moći pokriti veći broj usporednih kongresnih izlaganja i time, po povratku, omogućiti bolji prijenos znanja i iskustva među pastoralnim djelatnicima i suradnicima u Hrvatskoj.

Prof. dr. sc. Dražen Živić, član Vijeća, održao je izlaganje na temu "Migracijska i demografska kriza u Hrvatskoj: činjenice i moguća rješenja" koje je među vijećnicima izazvalo zabrinutost za budućnost Hrvatske. Vijećnici su se složili kako bi čim prije trebalo ostvariti ono na što su hrvatski biskupi potaknuli u svome apelu iz travnja ove godine.

Naposljetku, vijećnici su biskupu Županu prigodnim darovima zahvalili za gotovo 18 godina predsjedanja Vijećem, a on ih je u svojim zavšnim riječima ohrabrio da, unatoč svim protivštinama, ne posustanu u zauzimanju za život, brak i obitelj.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured