NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Govor nadbiskupa Puljića na početku 51. plenarnog zasjedanja HBK
Parlamentarni izbori koji su iza nas, pokazali su uobičajene prednosti i nedostatke. Čini se ipak da nam društvo napreduje u usvajanju pravila demokracije. Onima koje su birači izabrali želimo puno snage, mudrosti i sloge u obnašanju časnog posla u Parlamentu i u Vladi RH.

1. Uzoriti gospodine kardinale, pruzvišena gospodo nadbiskupi i biskupi, poštovani Generalni Tajniče i zamjeniče Generalnog Tajnika, gospodine Anciću i uvaženi gosti sve vas od srca pozdravljam na ovom redovitom 51. plenarnom zasjedanju HBK. Pozdravljam naše biskupe umirovljenike: Nadbiskupa Srakića koji se ne umara skupljati arhivsku građu i objavljivati nove knjige, mons. Milovana koji obilazi diljem Lijepe Naše i širi pobožnost prema blaženom Miroslavu Bulešiću, te mons. Župana komu osobito zahvaljujemo za 18 godina zauzetog i plodnog rada u Vijeću za obitelj. Hvala Bogu, zdravstveno se oporavio pa će u zajedništvu s nama sudjelovati na ovom plenarnom zasjedanju. Oko podne priključit će nam se Apostolski Nuncij mons. D'Errico.

Pozdravljam i ugledne predstavnike drugih biskupskih konferencija:

Mons. Marka Semrena, pomoćnog banjalučkog biskupije, delegata BK BiH;

Mons. Ivana Penzeša, biskupa subotičkog, člana Međ. BK sv. Ćirila i Metoda;

Mons. Đuru Gašparovića, biskupa srijemskog.

Pozdravljam predstavnike medija koji će dati izvješće s ovoga zasjedanja, posebice o zaključcima o kojima će biti govora na konferenciji za tisak, u četvrtak 12. XI. u 12 sati.

Od redovitog proljetnog, 50. plenarnog zasjedanja, koje je bilo od 14. do 16. travnja, imali smo 9. lipnja 2015. godišnji susret s redovničkim provincijalima na kojem smo razmišljali o posvećenom životu koji se ''rađa i raste u Crkvi, te je sav je usmjeren na nju'', kako veli koncilska konstitucija o Crkvi (LG 43).

2. Parlamentarni izbori koji su iza nas, pokazali su uobičajene prednosti i nedostatke. Čini se ipak da nam društvo napreduje u usvajanju pravila demokracije. Onima koje su birači izabrali želimo puno snage, mudrosti i sloge u obnašanju časnog posla u Parlamentu i u Vladi RH.

Prije tri tjedna završila je Biskupska sinoda o ''pozivu i poslanju obitelji u Crkvi i u suvremenom svijetu''. Papa Franjo je u svom osvrtu na njezino održavanje rekao u audijenciji prošle srijede kako je to ''bio milosni događaj''. Jer, ''obitelj je velika škola u kojoj se uči uzajamnom darivanju i opraštanju.. jer, tada nanesene rane ozdravljaju, brak biva čvršći, a obitelj jača, te je kadra odolijevati udarima malih i velikih zala''. Stoga je, veli Papa, ''održana sinoda o obitelji iznova je oživjela našu nadu''. Na sinodi je kao delegat u ime HBK sudjelovao mons. Antun Škvorčević koji će nas već ovoga prijepodneva izvijestiti kako o odvijanju sinode, tako i o zaključcima njezinoga rada.

Biskupi će razgovarati kako nam naši blaženici, sveci i mučenici mogu biti prigoda za novu evangelizaciju koju su svojevremeno poticali sveti Ivan Pavao II., papa u miru Benedikt XVI, te posebice papa Franjo svojom pobudnicom ''Radost evanđelja'' koju je objavio u studenom prošle godine. Jer život svetaca pomaže ljudima otkrivati duhovne vrjednote i nadahnjivati se njihovim primjerom. Stoga su sveci i blaženici dobro nadahnuće i poticaj novoj evangelizaciji.

Po svojoj karitativnoj dimenziji Crkva na vidljiv način svjedoči da je ona ''zajednica braće i sestara koju Otac ljubi''. A ''intimna je narav Crkve, piše Benedikt XVI. (Intima Ecclesiae Natura), ''ne samo naviještati Riječ i dijeliti svete sakramente, nego i služiti braći u nevolji. A to su: siromašni, stari, bolesni, napušteni i rubni, invalidi i udovice, prognanici i izbjeglice''. U tom vidu čut ćemo izvješće našeg Caritasa o svemu što se učinilo i čini diljem Hrvatske u ovom turbulentnom vremenu dolaska i prolaska silnog broja izbjeglih obitelji s Bliskog Istoka i drugih zemalja.

3. Papa Franjo je 8. rujna ove godine proglasio dva motuproprija kojima je reformirao kanonski postupak za parnice proglašenja ništavosti ženidbe, kako za vjernike latinskog, tako i za vjernike istočnih obreda. Biskupi će biti upoznati s prijevodom i potvrdom spomenutih motuproprija: ''Mitis Iudex Dominus Iesus'' i ''Mitis et misericors Iesus''. U samom naslovu ovih dokumenata imamo pridjev ''blag i milosrdan''. Baš u duhu najavljene Godine milosrđa, koju je papa Franjo najavio 11. travnja 2015. uručivanjem bule ''Lice milosrđa''. Biskupi će biti upoznati s pismom kao i sa samim obredom početka Svete godine, kako u Rimu tako i u partikularmnim crkvama diljem svijeta. A u izvanrednoj Svetoj godini Papa pozvao sve neka ''u znaku zajedništva cijele Crkve'' radosno čine duhovna i tjelesna djela milosrđa.

Uz neka pitanja gledom na vjeronauk u školi, bit će predstavljen uzorak Statuta za katoličke škole u duhu Općih odredbi koje smo svojevremeno usvojili. Prema njima i u skladu s Ustavom RH kršćanski roditelji imaju pravo osigurati katolički odgoj svoje djece. Usvojene Odredbe i pripravljeni Statut omogućuju ostvarenje ciljeva obrazovanja u duhu crkvenog poslanja. U tom vidu je prošlog tjedna Hrvatsko katoličko sveučilište (HKS) organiziralo je stručno usavršavanje za članove pedagoških timova iz katoličkih škola gledom na provođenje Nastavnog plana i programa (4.-6. 11. 2015.). Za organizaciju zahvaljujemo Tajništvu HBK i Uredu za školstvo.

4. Na zasjedanju će biti govora o nacrtu Pravilnika HBK, kao i o ustroju i poslovanju Tajništva i Ustanova HBK. U nekoliko vijeća i odbora istekli su mandati pa će trebati potvrditi ih ili izabrati nove. Odredit će se i delegati HBK na zasjedanjima drugih BK, te pogledati kalendar termina za 2016. Nadam se kako ćemo do četvrtka oko ručka završiti. O zaključcima i radu na ovom zasjedanje predviđena je konferencija za tisak u četvrtak u 12 sati.

Naše zasjedanje preporučujemo zagovoru našeg blaženog Alojzija Stepinca i današnjeg sveca Leona Velikoga, pape iz V. stoljeća koji je živio u vrlo nemirnom razdoblju povijesti Crkve, kad su u Europu nadirali barbari, a u krilu Crkve brojna vjerska proturječja i krivovjerja. I dok se danas sjećamo ovog Velikog pape i crkvenoga naučitelja, molimo Gospodina, neka nam po zagovoru svetog Leona udijeli postojanost u istini i trajan mir! Još jednom sve od srca pozdravljam i želim plodno, radno i blagoslovljeno zborovanje.

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 10. studenog 2015.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured