NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Konferencija za novinare Hrvatskoga Caritasa o predbožićnim programima
Hrvatski Caritas u suradnji s partnerima predstavio akcije "Pomagati je lako" i "Za 1000. radosti". Novinarima su iznesene i neke činjenice vezano za Caritasov angažman oko zbrinjavanja izbjeglica.


U sjedištu Hrvatske biskupske konferencije 15. prosinca održana je tiskovna konferencija na kojoj je Hrvatski Caritas predstavio poduzete aktivnosti i ostvarene rezultate u okviru nacionalne akcije u predbožićnom vremenu "Pomagati je lako", kao i drugih akcija koje provodi.

Akciju "Pomagati je lako" Hrvatski Caritas već petu godinu ostvaruje u suradnji s Lidlom Hrvatska. Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina istaknuo je da je geslo ovogodišnje akcije u duhu poslanice pape Franje "Da bismo promijenili svijet moramo biti dobri prema onima nam ne mogu uzvratiti". Na tom tragu je osmišljena i cijela akcija kako bi se građanima Hrvatske omogućilo da mogu činiti dobro, rekao je, te podsjetio kako ova akcija ima i odgojnu dimenziju u društvenoj sredini, jer "na neki način svi mi odgajamo svijest da je potrebno trajno pomagati bližnjima". Mons. Svalina zahvalio je vodstvu Lidl Hrvatska, svim prodavačima, kao i suradnicima u (nad)biskupijskim Caritasima. Također je obavijestio kako temeljem pozitivnih iskustava odaziva građana, u dogovoru s Lidl Hrvatska akcija se produžuje do kraja građanske godine, pa svi koji žele mogu i dalje pomagati kupnjom i darivanjem proizvoda u Lidlovim prodavaonicama.Boris Lozić, predsjednik uprave Lidla Hrvatska, zahvalio je svima koji su podržali akciju. Istaknuo je da je akcija "nažalost" potrebna, premda bi trebalo biti normalno u smislu ljudske odgovornosti da pomažemo jedni drugima. Zahvalio je kupcima koji su podržali akciju, te je u košaricama Caritasa u svim trgovinama sakupljeno više od 25.000 prehrambenih proizvoda. Također će Caritasu u najkraćem roku biti dostavljeni i proizvodi koji će se sakupiti do kraja godine. U ovoj prigodi Lozić je mons. Svalini simbolično uručio donaciju u vrijednosti od 100.000 kn namijenjenu crkvenim pučkim kuhinjama i prihvatilištima za beskućnike.

Kako je ovogodišnja akcija "Pomagati je lako" započela u Sisku, ravnateljica Caritasa Sisačke biskupije Kristina Radić izvijestila kako će biti usmjerena donacija Lidla. Više od tisuću sakupljenih potrepština obogatile su više od 500 paketa koje će Caritas o božićnim blagdanima darovati obiteljima u potrebi. K tomu, Caritas vodi i pučku kuhinju u kojoj se dnevno priprema 160 obroka za siromašne građane, pa će dio donacije biti usmjeren i u tu svrhu.

Na tiskovnoj konferenciji se govorilo i o Nedjelji Caritasa koja se obilježava na treću nedjelju adventa. Mons. Svalina rekao je kako je ona na neki način bila u drugom planu, zbog početka Jubileja u biskupijama, no djela milosrđa usko su povezana s onim što Godina milosrđa želi u svima nama potaknuti - osim duhovnih i tjelesna djela milosrđa. Cilj Nedjelje Caritasa je senzibilizirati javnost na prikupljanje sredstava kako bi se tijekom cijele godine moglo preko Caritasa pomagati najpotrebnijima. Kao i ranijih godina predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je poslanicu, a pripremljeni su i dodatni materijali za vjeroučitelje i župnike u svrhu edukacije djece i mladih, tj. senzibiliziranja mladih od samih početaka za osluškivanje potreba onih oko nas. Jako je važno oko sebe vidjeti koji su moji bližnji u potrebi i kako pomoći, dodao je mons. Svalina.

Zatim je predstavio i sljedeću akciju povezanu s predblagdanskim vremenom. Po 13. put zaredom organizirana je akcija "Za tisuću radosti", koja je pod geslom "Zagrli svijet" povezana s Godinom milosrđa, jer se htjelo potaknuti da se simboličkim činom zagrli svijet: osmijehom, dobrotom, zahvalnošću, nadom, odanošću, slavljem, ljubavlju, darovitošću, opraštanjem, služenjem, marljivošću, strpljivošću. U tu svrhu izrađene su kartice s 12 prizora od kojih svaki nosi vlastitu poruku. Na svaku se karticu može potpisati, te tako na neki način simbolički - "vlastoručno" prihvatiti tu poruku. K tomu na svakoj kartici se nalazi i skrivena poruka, koja daje poticaj činiti nešto novo. Mons. Svalina rekao je da su ti proizvodi u prvom redu usmjereni prema školama kako bi mlade odgajali, usmjeravali prema onome što će sutra u životu moći činiti. Rezultati akcije iz ranijih godina su vrlo ohrabrujući, jer iako je riječ o simboličnim sredstvima, mlade se potiče da čine svijet drukčijim i boljim.

Dakako, u akciju se mogu uključiti i drugi na uobičajene načine: putem donacijskog telefona 0609010 (cijena po pozivu iznosi 6,25 kn, PDV uključen), on-line uplatama putem mrežne stranice www.caritas.hr, ili uplatom na račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR4023400091510126452 kod PBZ, poziv na broj 7-15.

Zahvaljujući partnerima Privrednoj banci, Hrvatskim šumama, Gradu Zagrebu i drugim institucijama, mons. Svalina rekao je kako je tom akcijom "svakome od nas moguće učiniti nešto novo", jer "simbolično kucamo na vrata svakoga srca, svakoga čovjeka da se u njemu nađe mjesta za one koji su prema nama pružili ruku".

U sklopu te akcije održava se tradicionalna prodaja božićnih drvaca na Trgu bana J. Jelačića u Zagrebu. Ovogodišnju akciju koja će se održati u subotu 19. prosinca predstavio je predstavnik Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić, voditelj Uprave šuma podružnica Zagreb. Naglasio je, kako su Hrvatske šume donirale 200 božićnih drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke, a akcija će se provoditi od ranih jutarnjih sati, te unaprijed zahvalio građanima na kupnji. I ove godine Hrvatske šume će darovati drva ogrjev za domaćinstva u potrebi.

Boris Lozić je predstavnici SOS Dječjeg sela Hrvatska Marinki Šenjuk predao donaciju 15 božićnih drvaca koja će krasiti domove petnaest SOS obitelji u Dječjim selima Lekenik i Ladimirovci. Uz zahvalu Šenjuk je predstavila aktivnosti koje se provode u okviru SOS Dječje selo Hrvatska. Izaslanica zagrebačkoga gradonačelnika pomoćnica pročelnice za osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelčić naglasila je kako je grad Zagreb i nadalje spreman dati svu materijalnu, stručnu i organizacijsku potporu Caritasu i drugim organizacijama na dobrobit građana. Ravnatelj ustanove "Upravljanje sportskim objektima" Zagrebački holding Marinko Tomić novinare je izvijestio o humanitarnom karakteru 45. malonogometnog turnira Kutija šibica 2015. Na finalnoj utakmici koja će se održati 28. prosinca dijelit će se narukvice i kartice akcije "1000 radosti", a sav prihod (simbolična cijena 10 kn) namijenjen je u humanitarne svrhe u sklopu akcije.

Na kraju konferencije za novinare mons. Svalina podsjetio je na veliki angažman Hrvatskog Caritasa koji je u suradnji s biskupskim Caritasima uključen u zbrinjavanje izbjeglica. Ovim posebno želim zahvaliti volonterima koji su svih ovih mjeseci aktivno uključeni. O njima se malo čuje, ali im treba izreći veliku zahvalnost za njihovu bezgraničnu ljubav. Hvala njima, hvala svima onima koji na drugi način pomažu tu akciju, kao i sve akcije koje provodi Hrvatski Caritas, rekao je mons. Svalina te prisutnima poželio da im Božić bude ispunjen mirom i radošću.

Tiskovnu konferenciju vodio je glasnogovornik HBK Zvonimir Ancić.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured