NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje sa sjednice Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog
Vijeće podržava i ohrabruje sve koji svojim riječima i djelima utječu na ozračje u Crkvi i društvu u promicanju kulture dijaloga i odgovornosti za izgovorenu riječ, osobito u hrvatskim medijima, poštovanja drugih osoba i njihovih vjerskih, svjetonazorskih, političkih i ostalih uvjerenja i opredjeljenja; poziva na objedinjavanje svih snaga i čimbenika hrvatskog društva oko nadilaženja podjela i izgradnje optimističnog ozračja suradnje radi općeg dobra svih hrvatskih građana.

Sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, pod predsjedanjem predsjednika toga Vijeća sisačkog biskupa Vlade Košića održana je u utorak 19. travnja u prostorijama Biskupijskog ordinarijata u Sisku. Nakon razmatranja održane ovogodišnje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u našoj domovini, Vijeće se osvrnulo na aktualno ekumensko i međureligijsko stanje i aktivnosti u svijetu i u Hrvatskoj. Članovi Vijeća izražavaju radost zbog povijesnog susreta pape Franje i moskovskog patrijarha Kirila, držeći ga gestom koja može nadahnjivati i poticati katoličke i pravoslavne vjernike na našim prostorima da razvijaju odnose konstruktivnog suživota i suradnje. Vijeće pozdravlja i održavanje Svetog i Velikog Sabora Pravoslavne Crkve koji je najavljen za lipanj 2016. na Kreti te potiče sve katolike i kršćane hrvatskoga govornog područja da mole za uspješan rad i dobre plodove Sabora. "S obzirom da je za međucrkvene odnose osobito značajna saborska tema 'Odnos Pravoslavne Crkve prema ostalom kršćanskom svijetu' molimo Duha Svetoga da ona bude nadahnuta duhom bratske ljubavi, uzajamnog uvažavanja i evanđeoske dobrohotnosti, kako bi poraslo jedinstvo vjere i stupanj prakticiranog zajedništva među Crkvama", ističe se u priopćenju Vijeća.

Nadalje, Vijeće potiče sve kršćane u Hrvatskoj na molitvu da događanja u povodu proslave predstojeće petstote obljetnice Reformacije 2017. godine pridonesu razumijevanju i zbližavanju između kršćana Reformacije i reformacijske baštine i kršćana ostalih Crkava, te izražava želju da ovogodišnje obilježavanje stote obljetnice od zakonskog priznanja islama u Hrvatskoj, koji je Hrvatski sabor priznao još 27. travnja 1916. godine i koje svjedoči o tradicionalno dobrim odnosima hrvatske države i islamske vjerske zajednice, posluži kao nadahnuće u izgradnji kvalitetnog i ravnopravnog odnosa kako muslimana u zemljama s kršćanskom većinom, tako i kršćana u zemljama s islamskom većinom.

Članovi Vijeća izražavaju suosjećanje i pozivaju na solidarnost sa svima koji su zbog netrpeljivosti i nasilja morali napustiti svoje domove i osuđuje počinjene atentate kao i svako ubijanje i zlostavljanje, s bilo koje strane, a osobito ono koje se pokušava opravdati religijom te izražava uvjerenje da nasilje ne nastaje zbog "previše religioznosti" nego, upravo suprotno, zbog "premalo religioznosti", budući da nijedna religija ne poziva na ubijanje i nasilje, tako da oni koji vrše zločine ustvari ne pripadaju religiji čak i kada sami vjeruju da joj pripadaju, te pojave religiofobije i prezira religija koji se time obrazlažu drži neutemeljenim i neopravdanim.

Vijeće se raduje što je u povodu boravka tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića u Hrvatskoj došla do izražaja i ekumenska dimenzija njegova štovanja. Vijeće podržava i ohrabruje sve koji svojim riječima i djelima utječu na ozračje u Crkvi i društvu u promicanju kulture dijaloga i odgovornosti za izgovorenu riječ, osobito u hrvatskim medijima, poštivanja drugih osoba i njihovih vjerskih, svjetonazorskih, političkih i ostalih uvjerenja i opredjeljenja; poziva na objedinjavanje svih snaga i čimbenika hrvatskog društva oko nadilaženja podjela i izgradnje optimističnog ozračja suradnje radi općeg dobra svih hrvatskih građana. Vijeće upućuje osobito u kontekstu aktualne javne rasprave o "kurikularnoj reformi", na potrebu kvalitetnog i uravnoteženog odgoja i obrazovanja za one vrednote koje će djeci i mladima omogućiti da se, u duhu ekumenskog i međureligijskog dijaloga i suradnje, osposobe za suživot, suradnju, poštivanje drugoga i njegovih specifičnosti te da se kao takvi razviju u zdrave, uravnotežene, moralne, socijalizirane i konstruktivne čimbenike društva, navodi se u priopćenju Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured