NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Sastanak Biskupske komisije HBK za odnose s državom i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade RH
Središnja točka sastanka bilo je stanje provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te su razmotreni neki prioritetni predmeti kao i metoda rada na provedbi istih Ugovora.

Sastanak Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose s državom (mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski i predsjednik Komisije, mons. Đuro Hranić, nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Antun Škvorčević, biskup požeški, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK i tajnik Komisije) i Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske (gosp. Ante Šprlje, ministar pravosuđa i predsjednik Komisije, dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica uprave, prof. dr. sc. Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, ministar kulture, mr. Ante Vučić, zamjenik ministrice rada i mirovinskoga sustava i gosp. Zvonko Šakić, pomoćnik ministra financija, gosp. Šime Jerčić, ravnatelj Ureda Komisije) održan je jučer, 28. travnja 2016., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Središnja točka sastanka bilo je stanje provedbe Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te su razmotreni neki prioritetni predmeti kao i metoda rada na provedbi istih Ugovora.

Polazeći od pojedinih Ugovora, članovi Komisija zadržali su se na aktualnim točkama koje se posebno tiču njihove provedbe. U središtu je osobito bilo prepoznavanje i usklađivanje pravnih sustava Crkve i Države, kroz prepoznavanje i definiranje statusa pravnih osoba Katoličke Crkve.

Članovi Komisija su odlučili, kroz neposrednu suradnju u pitanjima koja se tiču međusobnih odnosa, tražiti rješenja koja će pridonositi zajedničkoj brizi za čovjeka i društvo u cjelini s posebnim naglaskom na djelovanju u kulturnom, odgojnom, društvenom i etičkom polju.

Sastanak je ocijenjen iznimno korisnim te je izražena nada da će se kako i na ovoj tako i na drugim razinama i u budućnosti nastaviti plodna suradnja u traženju općega dobra.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured